烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

煮果陣已經好香,食落口更惹味

333s    發表於 18-9-19 21:24
Cheuk2012    發表於 18-9-17 23:59

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投

rose-mag 發表於 18-9-15 23:06
煮果陣已經好香,食落口更惹味

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇到已經好想食
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

好味

男爵府

點整呀?我見有一樽嘅咸蛋蓉定原隻蒸熟好D呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

祖明 發表於 18-9-17 04:12
點整呀?我見有一樽嘅咸蛋蓉定原隻蒸熟好D呢?

我呢個冇咸蛋黄喎,係蒜片加少少油起鑊爆香,較中火煎蝦,中間分兩次加入牛油,煎理至兩面金黄色就得,鹽都冇落過。

黄金蝦的話,先炒一炒熟d蝦(出面酒樓連殼炸熟), 撈起,咸蛋黄先搗爛,落鑊加牛油炒至起泡,落蝦炒勻,上碟。

蒸的話,蒜蓉開邊蒸,蒸好再加豉熟油淋面。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 18-9-17 06:25
我呢個冇咸蛋黄喎,係蒜片加少少油起鑊爆香,較中火煎蝦,中間分兩次加入牛油,煎理至兩面金黄色就得,鹽 ...

請問用雪藏蝦或新鮮蝦?大蝦或中蝦?

琥珀宮

回覆 rose-mag 的帖子

Yummy

王國長老

bigheadis 發表於 18-9-17 15:44
請問用雪藏蝦或新鮮蝦?大蝦或中蝦?

我多數用雪藏,因為呢邊游水蝦選擇少又貴,新鮮蝦整白灼,再沾豉熟油正d
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

男爵府

侯爵府

好正

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至