喺街見到有小朋友俾人蝦會唔會出聲

dearmm
|
今天見到兩個十歲左右嘅小朋友喺扶手電梯俾個幼稚園小妹妹踢肚,妹妹老豆企前講電話唔知,跟住到梯頂嗰妹妹大字手欄住唔俾過嗰兩個小朋友過,小朋友情急掃開佢隻手,跟住個老豆狂鬧嗰兩個小孩,我睇唔過眼就做厚多士,話你個女唔啱喎,個老豆就大聲狂閙話佢嗰女好細個咋,我話細唔喺大曬,佢所有行為好危險,你嗰女錯仲鬧人,趁小朋友父母不在就蝦細路。嗰女細就應該企大人前面啦,佢喺後面曳又唔知。
jutau
|
柏仔媽咪
|
dearmm 發表於 18-9-15 23:08
今天見到兩個十歲左右嘅小朋友喺扶手電梯俾個幼稚園小妹妹踢肚,妹妹老豆企前講電話唔知,跟住到梯頂嗰妹妹 ...

會出聲,另外我覺得現在好多父母唔識教育下一代
wcpcelia    發表於 18-9-16 09:45
mike89
|
做得好,當當時人未有足夠能力保護自己,做厚多士我認為是必須的
SandyKL
|
今天見到兩個十歲左右嘅小朋友喺扶手電梯俾個幼稚園小妹妹踢肚,妹妹老豆企前講電話唔知,跟住到梯頂嗰妹妹 ...

會出聲。
foggyao
|

做得好!
cibewong
|

你做得好呀,一定要出聲。
anyuser18
|
要出聲的
~緣~
|
Good job, 換轉係我在場都會出聲
dearmm
|
可能我都有小朋友,喺阿媽,見到細路俾人蝦我真喺火都嚟。嗰小朋友俾個妹妹踢都忍佢,但大字型喺行人扶手電梯頂好危險㗎。俾嗰細蝦完仲俾嗰大嘅鬧。
ingong
|
樓主做得對
LuckyGirl
|
一定會出聲,你做得正確
言多必失
|
睇情況,
小朋友做錯事,鬧下果啲唔會理,
真係不停鬧,好惡既,而小朋友冇做錯既,
可能會出聲。都係睇情況啦。。。
wingchu
|
做得好!
sweet__heart
|
做得好,俾我都會出聲
tsung
|

衛英姿
|
你咁樣講完個爸爸點應
maggie_devilkin
|
一定鬧,但唔是鬧個幼稚園的,是鬧個無腦的大人,帶住個咁細的小朋友撘扶手電梯竟然唔睇實,有無攪錯
CMMANDY
|

, 妳做得好啱, 大家也是小孩, 警惕下妹妹, 唔應該蝦人, 大人係會知的, 正義的人係在附近的, 2個男孩一定好感激妳呀! 有個好好心地的ee, 為他們出頭, 保護他們, 吾洗俾叔叔鬧, 硬食咁慘和受委屈, 仲要俾個惡妹妹得呈
文迪羊
|
個妹妹咁霸道,我會出聲, 話叫警察哥哥拉佢