自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主

最匪夷所思,點解要買大量樽裝水呢?驚冇水?點解唔自己煲多幾樽水做準備?囤積樽裝水,好唔環保!

水晶宮

cbeyond 發表於 18-9-15 23:59
有即食麵, 罐頭, 乳酪, N隻牌子月餅。
打個1,2日風, 都唔知為乜d人要去掃貨
...

我屋企冇咩儲貨,而聽日又唔打算出街,都要買定既

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

cbeyond 發表於 18-9-16 00:28
根本唔會為1,2日打風去準備食物。

打風可能未必要預備, 打完可能街市無甘快正常返, 或者好似我甘, 屋企去街市10分鐘全天候,選擇買多d都有自己原因
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

侯爵府

cbeyond 發表於 18-9-16 00:28
根本唔會為1,2日打風去準備食物。

咁你想整一日全家凈係食罐頭同麵啫,唔係個個都想咁架嘛。

大宅

回覆樓主:

其實因為會打風,所以d人一齊黎買,咁咪好快俾人買晒囉,一條村,咁多人,一家買一包水餃,一包方包,容乜易俾人買晒唧,其實有幾誇張?好多人屋企都有小朋友,小朋友都要食架~

大宅

Carmen1603 發表於 18-9-15 23:52
屋企有杯面公仔麵,雪櫃有腸仔,有午餐肉,樓下有m記超市快歺店,今日經過D人多到唔想入,決定放棄
...

我都冇買
屋企有包裝公仔麵 雪櫃有大約十粒燒賣,春卷,水晶湯圓
最多係冰皮月餅 雪糕 雪條

男爵府

屋企有兩個幼兒 想唔儲貨都唔得。其實我住正街市樓上,過農曆年都唔駛點儲貨,我唔介意打風後買菜貴,係驚買唔到。主要供港嘅廣東省今次受影響好大

珊瑚宮

ilikethis2005 發表於 18-9-16 00:38
咁你想整一日全家凈係食罐頭同麵啫,唔係個個都想咁架嘛。

咁, JM你咪買囉, 無人阻你。
我根本唔會為咁短打風時間去晒時間掃貨, 係我既事。

伯爵府

回覆樓主:

唔係個個家庭都食即食麵丶腸仔午餐肉,我地平時買餸日日清,今日專登買多幾餐。

珊瑚宮

小雄維尼 發表於 18-9-16 00:37
打風可能未必要預備, 打完可能街市無甘快正常返, 或者好似我甘, 屋企去街市10分鐘全天候,選擇買多d都 ...

打完風, 都返工啦, 都廢事儲一堆食物。
快變壞的, 有機會最後係掉, 因為來緊一星期基本上無幾多日會在家食飯

瑪瑙宮

芝達 發表於 18-9-16 00:36
最匪夷所思,點解要買大量樽裝水呢?驚冇水?點解唔自己煲多幾樽水做準備?囤積樽裝水,好唔環保!
...

有啲人唔煲水架

侯爵府

cbeyond 發表於 18-9-16 00:41
咁, JM你咪買囉, 無人阻你。
我根本唔會為咁短打風時間去晒時間掃貨, 係我既事。
...

咁你係話人買定野唔知為乜我先答你啫⋯

水晶宮

回覆樓主:

我盡量不吃杯面,所以買定送,早餐面包,午餐炒拉面,晚餐魚香茄子,三文魚,應該會燉埋無花果雪梨。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

cbeyond 發表於 18-9-16 00:45
打完風, 都返工啦, 都廢事儲一堆食物。
快變壞的, 有機會最後係掉, 因為來緊一星期基本上無幾多日會在家食 ...

你少係屋企食就無得好講,我預都係多1,2日左右, 學你話費事浪費
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

珊瑚宮

ilikethis2005 發表於 18-9-16 00:47
咁你係話人買定野唔知為乜我先答你啫⋯

似說服多d

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

今日收工去左街市買肉買9菜明天包
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珊瑚宮

小雄維尼 發表於 18-9-16 00:47
你少係屋企食就無得好講,我預都係多1,2日左右, 學你話費事浪費

1,2日正常, 但有d真係太誇張了。
見買水post, 心諗癲過籠

水晶宮

cbeyond 發表於 18-9-15 23:59
有即食麵, 罐頭, 乳酪, N隻牌子月餅。
打個1,2日風, 都唔知為乜d人要去掃貨
...

首先 「買須要嘅食物用品」 唔等於 「掃貨」
要分清楚

第二 好多二人家庭 或後生仔女一個人住
係平日唔煮飯 屋企無存貨
即係無 即食麵, 罐頭, 乳酪, 更加無N隻牌子月餅
就算有即食麵 係咪要1 日3餐 ,2日6 餐 食住即食麵

公爵府

買左d菜,人唔食,兔都要食

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我屋企係一罐罐頭,一包公仔麵都冇架,平時落街食野太方便,覺得公仔麵罐頭冇益所以唔買,今次打風就買左兩包

首頁
12345...6

尾頁

跳至