慳家扮靚,自家補濕facial

cinda72.
|
有傾開既jm,都知我係非常著重補濕既,我成日講補濕,補濕,再補濕
原因係皮膚夠濕,問題會少好多,其實夠濕既皮膚,衰老速度係會慢,我曾經睇過d資料,膠原係夠濕度既皮膚下,冇咁易流失既,所以夠濕係冇咁易出紋
但下下去美容院,錢都其次,花時間都係一個問題
經我做咁多補濕經驗,其實補濕facial係可以係屋企自己做既,因為需要既其實只係一部導入機,而導入機亦唔難買,又唔算貴,所以我買左一堆野去試
以下就係分享下所做實驗既心得
annann246    發表於 18-9-25 21:12
good_pig    發表於 18-9-17 23:58
cinda72.
|

首先,要預備一部導入機同一個兜兜,一把掃
部導入機係陳年淘寶野,仲用得,所以唔試新機住,繼續用佢先
而兜兜同掃,就卓悅10幾蚊野,用黎黎溝精華同掃上面,唔駛喱晒hea

Facial前,首先就係沖涼先
點解?因為我沖熱水既,咁當然會順手洗面啦,而就係用沖涼既既熱水,等面部皮膚張開先,類似去美容院蒸面咁,當然,自家既係冇美容院儀器咁專業,但方便

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cinda72.
|

沖完涼,洗完面,可以選擇做peel啦,
但我選擇左買mask15,呢隻野去污同治暗瘡都幾勁,唔好全面搽呀,我就集中鼻哥黑頭位,同嘴角及下爬位,呢隻mask幾吉下,full唔好過5分鐘,會頂唔住,但full完係幾乾淨
重點,唔好全面搽,記住

cinda72.
|

Full完3,4分鐘,洗左mask15,之後就用呢枝hyalulotion,印落去化妝綿黎full係剛剛full mask15既地方,潤一潤呢d部位先,就好似我而家咁,約5至7分鐘左右啦

呢枝hyalulotion 成500ml,有排用

cinda72.
|

Full完之後,就到重點啦
B5 1枝+女王補濕,比例係2 :1
溝埋之後,就用掃搽上面,再用導入機導入,呢個時間,最好就係邊煲劇邊導入
我會掃埋下爬同頸,去做美容院做facial,未必幫你做埋頸,但自己做,緊係唔好漏低頸部皮膚啦,頸紋多都會出賣自己年齡架

cinda72.
|

導入完之後,就係full mask啦
呢隻mask,比起蠶絲mask貴,但超正
咁當然,重災時先用,若果非重災,蠶絲都ok既
由於佢同蠶絲都超多精華,full左上面之後,我會倒係袋入面既精華係兜兜,邊full邊導入邊用掃掃加精華,唔好晒丫麻
Full完之後,洗一洗面,再用番肌底液,同用呢隻concentrate cream ,整個facial就完成
呢隻concentrate cream勁正,但難搵到買,大陸炒到2800人仔,比我搵到唔駛1000,勁開心
呢個自家facial做完,訓醒第2日塊面好滑,因為夠補濕

sweet__heart
|
仙姐你咁夜仲未瞓,我又黎留毛學野先
temilyt
|
Mask 15 超正!! 清黑頭粉刺
good_pig    發表於 18-9-18 00:01
cinda72.
|
sweet__heart 發表於 18-9-16 01:39
仙姐你咁夜仲未瞓,我又黎留毛學野先

打風,緊係做facial 煲劇同上bk啦,預左聽日訓到晏一晏
cinda72.
|
temilyt 發表於 18-9-16 01:42
Mask 15 超正!! 清黑頭粉刺

但若果粉刺黑頭唔多,用peeling代替都得
|
cinda72. 發表於 18-9-16 01:44
打風,緊係做facial 煲劇同上bk啦,預左聽日訓到晏一晏

我反而諗住聽日一整日係扮靚日,染頭髮,整soak gel手同腳,full mask ,應該可以玩足一日
|
請問Mask 15暗粒幫唔幫到呀?
cinda72.
|
sweet__heart 發表於 18-9-16 01:48
請問Mask 15暗粒幫唔幫到呀?

啱晒
但唔好full太耐呀,隻mask15好勁,幾分鐘就夠
cinda72.
|
sweet__heart 發表於 18-9-16 01:47
我反而諗住聽日一整日係扮靚日,染頭髮,整soak gel手同腳,full mask ,應該可以玩足一日
...

做完個facial,第2日訓醒好滑架
我c6都話滑滑
sabrinaleung101
|
多謝樓主分享,打風有時間可以試下😁
|
cinda72. 發表於 18-9-16 01:49
啱晒
但唔好full太耐呀,隻mask15好勁,幾分鐘就夠

係?正,入貨先,邊樹有得賣?
cinda72.
|
sweet__heart 發表於 18-9-16 02:12
係?正,入貨先,邊樹有得賣?

應該好多地方有,我去左好多舖頭試左好多野
差d比屈人寺掃我走,搞搞震,冇幫襯
|
cinda72. 發表於 18-9-16 02:14
應該好多地方有,我去左好多舖頭試左好多野
差d比屈人寺掃我走,搞搞震,冇幫襯 ...

點會呀?通常唔理人架
cinda72.
|
cinda72. 發表於 18-9-16 00:58
Full完3,4分鐘,洗左mask15,之後就用呢枝hyalulotion,印落去化妝綿黎full係剛剛full mask15既地方,潤一 ...

呢度補充下先,full完既化妝綿,可以繼續再full係膝頭,手撐呢d位,唔駛晒野
cinda72.
|
sweet__heart 發表於 18-9-16 02:16
點會呀?通常唔理人架

搞左好鬼耐,我自己都唔好意思,比人眼啤啤啦