不斷同姐姐講唔好開出,打風都一定要出去

CTCW
|
一路都同姐姐講唔好外出,佢係都問有冇 MTR ,又話佢D fd有出到。
我工人7月頭先到我地屋企,平時做野(暫時都唔錯),

((今日更加唔會叫佢做野)) 想問保險未夠 3 個月受佢嗎?定係即時生效?

你地大家 D 姐姐有冇留響屋企???
ysh123
|
CTCW 發表於 18-9-16 09:29
一路都同姐姐講唔好外出,佢係都問有冇 MTR ,又話佢D fd有出到。
我工人7月頭先到我地屋企,平時做野(暫 ...

一早知打風,星期日調了星期六返
CTCW
|
ysh123 發表於 18-9-16 09:48
一早知打風,星期日調了星期六返

你果個肯就好,我果個話返 Church 就唔會轉
lawbaby
|
我個工人都係唔怕死出去, 可能怕留屋企要做家務, 由佢
OKC
|
lawbaby 發表於 18-9-16 12:19

呢種工人心想自己有事咪雇主賠,條命重要呀
1010k
|
lawbaby 發表於 18-9-16 12:19

真是好奇怪, 就算搭車也不容易,

係都要出去. 街上也不安全,也少了鋪頭開.

其實出到去、有什麼做?

wcpcelia    發表於 18-9-17 16:58
lawbaby
|
1010k 發表於 18-9-16 12:54

真係唔知, 佢選擇出去我都無得阻止

仲係攪個幾鐘沖涼化妝噴香水先出去, 十號風, 乜妝都甩啦
lawbaby
|
OKC 發表於 18-9-16 12:51
呢種工人心想自己有事咪雇主賠,條命重要呀

放假大過天, 佢有事只能幫佢 999 住醫院, 無野可以賠俾佢
pylau
|
我個都係,激Q死...又無叫佢做野個風而家先黎料,實比風吹走啦...

個個都識諗自己開心就好,有無人為我諗下.
有事唔係賠比佢就好,我又返唔到工,工都無埋.......$#%^$%#Ffsd
DorothyTsang
|
我樓下平台會的迷你會所他們工人姐姐,真的不明白他們為什麼要放假
cometingliu
|
我姐姐照出左門口但只係落左會所
juanmc
|
總之佢地放假就要離開辦公地點,安全?唔理得咁多……僱主都唔理得咁多。
princesscupcake
|
1010k 發表於 18-9-16 12:54

同D同鄉周街搵地方瞓

princesscupcake
|
lawbaby 發表於 18-9-16 13:16
真係唔知, 佢選擇出去我都無得阻止

仲係攪個幾鐘沖涼化妝噴香水先出去, 十號風, 乜妝都甩啦

佩服你外傭
eltonmi
|
工人例假應該可以調日子,不過要48小時前通知。我同佢講,如果八號以上,不可以出衘,佢可以做野我俾返錢,改放假日或在家休息。
Bling11
|
鏡頭對住就話係先生要佢放假出街,講到勁慘咁,啲人鬧爆僱主無良,但極有可能是女傭自己堅持外出,或屋苑直駁商場。我嗰件最初都堅持要出啦,瞓醒見到個風既威力才取消,佢揀補錢,我都即刻補咗錢俾佢