有無人阿媽/奶奶煮餸好咸, 話極都吾聽?

杜小田
|
未出嚟做野就焗食, 大左你地會點做?
mercurycc
|
家人係咁,食一口話好咸唔食成碟餸無人郁,
佢會開始改。
藍尾巴
|
我媽,味覺退化,叫佢唔好調味,開飯拎碟鼓油出黎,大家自便
|
每天也被迫食高鹽高脂餐
好唔開心
重點仲要係難食
要食啲又唔健康又難食的東西

打風,仲有隻鹹雞要食
豬肉要隻帶有肥肉
唔肯食雞腿肉,其實我更想食雞胸肉
其實我只想食幾條烚菜

"咁叻!!唔係食,自己煮囉!!"
我都想,但唔容許我自己煮自己
我唔食佢煮嘅嘢,佢亦會發惡

上年自己煮自己食
清減咗好多
無話可說
|
我阿媽,唔識煮,耐唔耐想玩就煮野食,但係好咸,佢慣左重味野,成日話野味d咁先正,幾十年都係咁
杜小田
|
147741 發表於 18-9-16 12:23
每天也被迫食高鹽高脂餐
好唔開心
重點仲要係難食

累積咁食, 真係會食壞身子
杜小田
|
無話可說 發表於 18-9-16 12:35
我阿媽,唔識煮,耐唔耐想玩就煮野食,但係好咸,佢慣左重味野,成日話野味d咁先正,幾十年都係咁 :nothing ...

好彩平時吾係佢煮
無話可說
|
杜小田 發表於 18-9-16 13:24
好彩平時吾係佢煮

無錯,我細個係阿爸煮!佢煮果餐我多數只食白飯
333s
|
杜小田 發表於 18-9-16 12:00

小食餸, 多吃飯, 多飲水。
多食青菜。

用水來沖淡, 排出尿。 身體就不會出事。

OforOsaka
|
我家人係咁、年紀大味覺退化
杜小田
|
無話可說 發表於 18-9-16 14:13
無錯,我細個係阿爸煮!佢煮果餐我多數只食白飯

好識潔身自愛!
crystal媽咪
|
無話可說 發表於 18-9-16 12:35
我阿媽,唔識煮,耐唔耐想玩就煮野食,但係好咸,佢慣左重味野,成日話野味d咁先正,幾十年都係咁 :nothing ...

阿媽都唔識煮嘢食,以前我唔識煮就焗偃。
而家就我煮飯畀佢食,佢成日都讚我煮嘢食好好,其實只係好過佢
無話可說
|
杜小田 發表於 18-9-16 14:49
好識潔身自愛!

咸到難食,仲點食丫!即係咸魚咁,佢就覺野味好正,我就覺咸到苦
無話可說
|
crystal媽咪 發表於 18-9-16 14:51
阿媽都唔識煮嘢食,以前我唔識煮就焗偃。
而家就我煮飯畀佢食,佢成日都讚我煮嘢食好好,其實 ...

我阿媽係港女,以前屋企都唔使煮飯架,有馬姐照顧到大架,所以 之後煮飯責任係我爸爸 我有煮過比我媽食,有贊有彈囉,不過成日話唔夠濃味喎,多數贊都係湯好飲,因為佢幾十年黎0煲湯
crystal媽咪
|
無話可說 發表於 18-9-16 15:09

我阿媽係港女,以前屋企都唔使煮飯架,有馬姐照顧到大架, ...

我媽唔係港女,不過佢早出晚歸去搵錢,好少煮飯。 佢到而家都係唔叻,係煲湯好啲。煮餸有時會唔熟,有時會過老, 依家有我頂住就ok
tsung
|
147741 發表於 18-9-16 12:23
每天也被迫食高鹽高脂餐
好唔開心
重點仲要係難食

櫺囹桼
|
藍尾巴 發表於 18-9-16 12:13
我媽,味覺退化,叫佢唔好調味,開飯拎碟鼓油出黎,大家自便

可能係咁

https://i.imgur.com/OD9RhFp_lq.mp4
.

1928mickey
|
杜小田 發表於 18-9-16 13:24
累積咁食, 真係會食壞身子

腎排唔到水,腳腫 ,尤其上左年紀
cchippp
|
我爸煮飯又多油又咸! 勁難食! 但佢買埋送煮埋又唔好意思話佢.... 唉
sarali
|
杜小田 發表於 18-9-16 12:00

其實係佢地啲味覺失靈了,慢慢同佢講