急問!而家懷孕5周發燒38.2!

yauyaucc
|
各位,我琴晚開始發冷,今朝燒到38.2(10:45食左一次普通必理胎)!而家仲係38.2,已瞓左覺,而家點算?有冇jm試過懷孕初期發燒?BB有冇事?求賜教及安慰!謝謝!
MrsKJ
|
yauyaucc 發表於 18-9-16 14:39
各位,我琴晚開始發冷,今朝燒到38.2(10:45食左一次普通必理胎)!而家仲係38.2,已瞓左覺,而家點算?有 ...

唔洗太擔心住。飲多d 水訓多d。應該好快退燒。休息最緊要!訓~
lemon1013
|
回覆 yauyaucc 的帖子

我6週左右都試過發燒到38度開頭都係諗住休息一日會好 但都係反反覆覆咁燒
最後都要睇左醫生食退燒藥 你唔放心就去婦產科醫生度睇同拎藥
醫生話基本上食退燒藥唔會有咩影響
yauyaucc
|
lemon1013 發表於 18-9-17 13:42
回覆 yauyaucc 的帖子

我6週左右都試過發燒到38度開頭都係諗住休息一日會好 但都係反反覆覆咁燒

Thanks!琴日食左三次必理痛先退到燒
RubyYu07
|
如果仲退唔到燒就要睇醫生啦,開孕婦食得既藥。
Gloria22sen
|
我上星期都試過,即去睇醫生,吾敢自己食藥,佢都係開必理痛,同維他命C,B3咋,鼻水同咳要靠自己好返,抖多D,飲多D水啦!
hamsterma
|
yauyaucc 發表於 18-9-16 14:39
各位,我琴晚開始發冷,今朝燒到38.2(10:45食左一次普通必理胎)!而家仲係38.2,已瞓左覺,而家點算?有 ...

先飲多d溫水,休息下,如果持續發燒就要去睇醫生
yauyaucc
|
RubyYu07 發表於 18-9-17 13:53
如果仲退唔到燒就要睇醫生啦,開孕婦食得既藥。

Thanks!今朝睇左醫生!
yauyaucc
|
hamsterma 發表於 18-9-17 15:34
先飲多d溫水,休息下,如果持續發燒就要去睇醫生

Thanks!今朝睇左醫生
RubyYu07
|
yauyaucc 發表於 18-9-17 15:34
Thanks!今朝睇左醫生!

自己都要飲多D水,沖涼,物理降溫
chocofds
|
RubyYu07 發表於 18-9-17 21:04
自己都要飲多D水,沖涼,物理降溫

我都試過!都係4-5週個時!唔知有左食過一次必理痛...
haha748494
|
準媽媽抵抗力差,最好唔好自己攞藥食,最好睇醫生。
RubyYu07
|
haha748494 發表於 18-9-18 23:10
準媽媽抵抗力差,最好唔好自己攞藥食,最好睇醫生。

我都係咁話,唔好自己揾藥食,睇醫生最穩陣