天花水漬 揾唔到源頭 點算

zyz
|

主人房天花出現水漬
call咗管理處,管理處睇咗樓上話樓上地面乾爽,該位置又無喉管穿過

我懷疑喺外墻問題,但係管理處話出現水印地方同墻面仲有段距離,外墻滲水應該從墻面一路過來

宜家搵唔到源頭 好擔心揾c fu重新油過 好快又會出問題

第三張相喺開著閃光燈影出 見到個位置真喺濕濕的

crshk
|
zyz 發表於 18-9-16 15:15
主人房天花出現水漬
call咗管理處,管理處睇咗樓上話樓上地面乾爽,該位置又無喉管穿過

有無單位的平面圖?可以的話簡單畫一幅睇下,指出滲水位置。
zyz
|
回覆 crshk 的帖子

黃點位置

crshk
|
zyz 發表於 18-9-16 19:49
回覆 crshk 的帖子

黃點位置

點會唔係外牆?不過呢個位置好難做外牆射水測試。

你再試下「大」一下管理處,「請教」佢水從何來,睇佢哋點講。

你可以留意下,今日打完風,有無惡化到,如果有,外牆係來源的話一定走唔甩。

如果管理處不睬你,你可以搵專家做紅外線滲漏測試,可以搵到條 「水路」,如果真係外牆,事後向管理處民事索償。
zyz
|
crshk 發表於 18-9-16 19:58
點會唔係外牆?不過呢個位置好難做外牆射水測試。

你再試下「大」一下管理處,「請教」佢水從何來,睇佢 ...

真係多謝噻

我懷疑過係外墻 但係管理處就話如果外墻滲水 應該由墻邊一路延伸過來 但宜家墻邊就睇唔到有

其實我有哋擔心管理處會有角色衝突 因為外墻歸管理處管 佢可能夾硬話唔係外墻問題

出邊搵師傅做紅外線大概要幾錢 我可唔可以要管理處出錢反證唔係外墻問題 謝
crshk
|
zyz 發表於 18-9-16 20:24
真係多謝噻

我懷疑過係外墻 但係管理處就話如果外墻滲水 應該由墻邊一路延伸過來 但宜家墻邊就睇唔到有

「水路」唔係肉眼可以睇到,因為石屎層板好厚。

搵人做紅外線,大約幾仟到萬幾,你可以 google 一下。