山竹的啟示

bernicew_
|

香港一直是福地,地理位置優勝,颱風在進入南海前都會因經過台灣和菲律賓後大大減弱。今次山竹大駕光臨,不幸中之大幸,不幸是因為颱風威力強大,造成不少破壞,幸是因為他不是直接通過呂宋海峽,而是先橫過菲律賓,令它的中心風力減至200kph內,否則以香港樓宇能抵擋風力250kph的準則,未必能抵受本來中心風力達到260kph的山竹。
超級颱風這麼強大,是因為海水溫暖提供足夠能量給颱風成長,所以全球暖化再不是讀書的課題,而是實實在在的問題。香港是一個紙醉金迷的城市,環保不能掙錢的議題無人願談,經過今日希望各位能夠由自己做起,為環境出一份力,否則將來將會有更多的山竹同牛肉招呼大家...

今日我住的大廈一直在搖晃,真係驚到傻左...

KCBaby2011
|

jackfruit
|
回覆 bernicew_ 的帖子

Thanks.
StrawberryLove
|
淨係d 人肯用少支飲筒已好好啦
JD930
|

Nbs
|
係,地球先生好憤怒喇。
blythe_baby
|
bernicew_ 發表於 18-9-16 18:07
香港一直是福地,地理位置優勝,颱風在進入南海前都會因經過台灣和菲律賓後大大減弱。今次山竹大駕光臨,不 ...

唉!今天好可怕
minglam49
|
好快忘記!
Reminder
|
香港一直是福地,地理位置優勝,颱風在進入南海前都會因經過台灣和菲律賓後大大減弱。今次山竹大駕光臨,不 ...

我個人覺得香港的環保保得不太差,當然有進步空間。

相比日本,佢哋嘅包裝,超不環保。
Vickyy82
|
StrawberryLove 發表於 18-9-16 18:26
淨係d 人肯用少支飲筒已好好啦

而家出去食飯都唔用飲筒
bernicew_
|
Reminder 發表於 18-9-16 18:50
我個人覺得香港的環保保得不太差,當然有進步空間。

相比日本,佢哋嘅包裝,超不環保。

香港的環保係完全無可取之處,日本雖有包裝,卻人地積極回收,相反香港的回收筒內的垃圾直接丟落堆填區。
cinda72.
|

環保係好賺錢架,點會係唔賺錢呢?
只要有實際作用,一定會得到國家全力支持
MM2H
|
bernicew_ 發表於 18-9-16 18:52
香港的環保係完全無可取之處,日本雖有包裝,卻人地積極回收,相反香港的回收筒內的垃圾直接丟落堆填區。
...

係,而且膠袋用量冇改善,有講有條例但冇落力實行
bernicew_
|
cinda72. 發表於 18-9-16 18:55
...

喺香港唔賺錢,喺歐洲好賺錢。點解香港唔賺錢呢,因為公眾環保意識唔夠,有投資亦無回報,久而久之環保變左無好下場嘅行業,無人投資,惡性循環。
bernicew_
|
cinda72. 發表於 18-9-16 18:55
...

環保亦係長線投資,急功近利求gdp嘅強國點會肯做,唯有個人做起。
yl88
|

walter632
|
我們人類破壞地球太厲害了
cinda72.
|
bernicew_ 發表於 18-9-16 18:59
環保亦係長線投資,急功近利求gdp嘅強國點會肯做,唯有個人做起。

環保係大陸國策之一,只係發展未成熟乍
Reminder
|
bernicew_ 發表於 18-9-16 18:52
...

街市的膠袋用量比以前小了很多。

日本係先破壞後補救。多餘
bernicew_
|
cinda72. 發表於 18-9-16 19:03
環保係大陸國策之一,只係發展未成熟乍

建議你看看柴靜的穹頂之下。