完全無危機意識既人去左邊???

LuckyBBB
|

1) 香港基建完善唔會斷水斷電 ? (但身邊好多人斷水斷電有人困 lift 喎)
2) 打風有無落街搵野食呀 ??? (話打 8號以上都大把食肆開 , 但你敢唔敢出街食 ?)
3) 好多地方塌樹山泥傾瀉, 飛街唔知用幾多日先清理好 (好多人話打風最多咪一日 ,第二日就回復日常喎, 交通運輸補貨車不達點咁快回復日常 ???)

危機意識唔該望高 d & 望遠d 啦 。。。香港人

感恩香港人平安
Poyau
|
居安思危
careycarey
|
同意
miffyumiffy
|
大部份人都冇事啦,香港地斷水斷電好難喎,我住果度直頭關閉部lift冇得搭, 話係消務署通知要關,一定唔會困lift

我外家住果度直落商場, 唔洗擔遮, 幾間快餐店都有開,好多人住嘅地方好方便架,唔需要屯糧

我剩係預今日餸,聽日都番工,買餸冇問題
eliekim
|
有,都唔會出聲
JD930
|
LuckyBBB 發表於 18-9-16 18:37
1) 香港基建完善唔會斷水斷電 ? (但身邊好多人斷水斷電有人困 lift 喎)
2) 打風有無落街搵野食呀 ??? (話打 ...

wan_sosin
|
miffyumiffy 發表於 18-9-16 23:02
大部份人都冇事啦,香港地斷水斷電好難喎,我住果度直頭關閉部lift冇得搭, 話係消務署通知要關,一定唔會 ...

我住嗰度有兩座無水無煤氣,街燈都無埋。
聽個朋友講,佢嗰度有人困lift.
你好彩你住嗰度無咩事,但全港咁多屋村屋苑,並非度度都無事架。
wan_sosin
|
樓主,總有人點樣講都唔會聽,聽嘅就聽啦!
|
大部份人都冇事啦,香港地斷水斷電好難喎,我住果度直頭關閉部lift冇得搭, 話係消務署通知要關,一定唔會 ...

點解要關lift ?
LuckyBBB
|

其實你有無看下新聞??? 杏花村某 d 座數已經停水停電

另外我自己區既群組亦有不少人士講居住既地方或大廈停電

至於困 lift , 今日大把人因覺得幢樓搖晃所以搭 lift 落大堂或會所期間困 lift

而亦有大安旨意既人諗住在屋苑唔使擔遮咁過條商場天橋去買 M 記 ,但人地商場大風到 block 左幢門, 為免影響商戶有損失 , 呢家人咪就係最後要自食其果食風果批人囉 !

看野唔好只係看自己無事就等如全香港人都無事, 世界唔係圍住自己轉既, 眼光放遠 d, 觸覺敏銳 d, 多 d 關心身邊既人 & 事, 就唔會咁自以為事 。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
kit2004
|
我都買多左食物係屋企,個風甘勁我都預左成日都係屋企食。屋企4個人點都要買多少少,仲要有生果零食比呀大老爺同呀大少。其實我呢幾日唔落街都唔會餓死。夠我食。聽日都唔會落街,條街甘多斷樹又凌亂。
LuckyBBB
|
kit2004 發表於 18-9-16 23:55
我都買多左食物係屋企,個風甘勁我都預左成日都係屋企食。屋企4個人點都要買多少少,仲要有生果零食比呀大 ...

我都係, 準備充足
始於一家四口有大有細 ,一日三餐都要準備好
唔想餐餐乾糧杯麵
又唔使急住聽日買貴食送, 拖住兩個細打完風周圍立立亂點出去買

早有準備就唔使 "騰"
peonica
|
果d 人淨係關心有冇人服務自己。
自己有需要大晒,不理人死活。

堅持落街買野食,結果困‘車立’,又要勞煩人去救,救援人員真係辛苦曬,疲於奔命。附近有幾個屋苑停水停電。

有幾多商場連門都吹爛埋,成地玻璃碎,管理處封門,結果咪上網又鬧lor, 入唔到去買野食吖嘛。
MM2H
|
Poyau 發表於 18-9-16 22:55
居安思危

LuckyBBB
|
peonica 發表於 18-9-17 00:04
果d 人淨係關心有冇人服務自己。
自己有需要大晒,不理人死活。

係, 真係好討厭
覺得全個世界要為佢而轉為佢而服務 , 達唔到自己目的就係人地問題要投訴人地
呢班人唔係因為工作需要或家中有意外事故而要在街外食野其實係無良食客 ,同無良顧住無分別 就係因為佢地唔自備糧食, 攬到市場有咁既需求, 結果打風開舖既食肆愈來愈多。

這班無良食客有無諗過打咁高風球都要開工既員工好慘 , 點返放工 , 佢地屋企人會好擔心 ?
MM2H
|
20020116 發表於 18-9-16 23:46
點解要關lift ?

因為今日已好多人困(emoji),大厦搖晃過度自動安全系統會停電梯,消防做唔切,所以呼籲屋苑關(emoji),以防更多人被困
peonica
|
LuckyBBB 發表於 18-9-17 00:11
係, 真係好討厭
覺得全個世界要為佢而轉為佢而服務 , 達唔到自己目的就係人地問題要投訴人地
呢班人唔係 ...
隔離先有班人話人人需要唔同,仲死撐兼話返罷買的人。
成件事根本唔應該發生,政府都呼籲留响安全地方,無事就唔應出街,有商鋪開就會吸引到人出去,就算係商場話係connect 曬,咁大風,邊個知會不會有件石頭吹埋塊玻璃度立即爆,然後整親又要冒險送佢去醫院,上網又大吵大鬧。
有間酒樓咪突然爆玻璃,坐窗口位茶客就中招流血。

完全無自身安全意識。

現今社會叫人自律簡直係天方夜譚,吓吓要家長式管理,政府考慮下次掛十號要落埋有罰則的銷禁令先得。

LuckyBBB
|
peonica 發表於 18-9-17 00:30
隔離先有班人話人人需要唔同,仲死撐兼話返罷買的人。
成件事根本唔應該發生,政府都呼籲留响安全地方,無 ...

佢地眼光短淺之餘, 思維邏輯仲要倒番轉諗的 , 明明係自己唔岩在先 , 反而反咬別人的 ,惡人先告狀 。。。
唔知呢個世界點解變成咁, 明明打風前做足準備, 要做好本份, 買定足夠糧食 for 2-3 日用 ,就比人話搶糧 , 飢荒咩, 食少餐會死。。。等
唔準備既人就大安旨意 & 好自豪咁話自己無準備 , 周街都有野食啦 , 仲在度取笑準備既人。到最後打風自己真係落街買唔到野食喇 ,就鬧商場block 門入唔到去買 ,食肆排長龍, 酒樓爆玻璃整傷佢。。。。等種種理由去推卸責任 ,完全無諗過問題源頭就係自己懶惰, 無準備咪攪成咁囉 ,根本係咎由自取。
piklam1    發表於 18-9-17 11:57
Janetboyyan
|
我印象中政府都未試過提早呼籲市民,所以今次自己都做足準備。

lovely_cat
|

我樓下十幾間食店無開,成條村無左半日電~