自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

peonica 發表於 18-9-17 00:30
隔離先有班人話人人需要唔同,仲死撐兼話返罷買的人。
成件事根本唔應該發生,政府都呼籲留响安全地方,無 ...

我都覺得咁嘅風災一定要宵禁,直至市面最少八成恢復正常

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

LuckyBBB 發表於 18-9-17 00:47
佢地眼光短淺之餘, 思維邏輯仲要倒番轉諗的 , 明明係自己唔岩在先 , 反而反咬別人的 ,惡人先告狀 。。。
...

總有人係咁.

睇FB 睇BK, d 朋友網友又話salute 又話表揚, 純粹因為人地方便到自己.

今日仲發現原來好多人見有事發生就講 oh my god...

水晶宮

好彩我買定呢兩日食糧,一早起身,一地簷篷,招牌,落街食野真係搵命搏

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-16 23:02
大部份人都冇事啦,香港地斷水斷電好難喎,我住果度直頭關閉部lift冇得搭, 話係消務署通知要關,一定唔會 ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21903188

(emoji)(emoji)看下屯門情況 。。。只係一區斷電名單都有咁多

男爵府

回覆樓主:

我係 fb見到百人批評D人買定幾日糧食嘅人,我都覺得針唔拮到肉,只要有返一家幾口,就會買多D架啦,一日幾餐都係屋企食,話人盲搶糧

男爵府

蝸牛媽媽 發表於 18-9-17 01:53
我係 fb見到百人批評D人買定幾日糧食嘅人,我都覺得針唔拮到肉,只要有返一家幾口,就會買多D架啦,一日幾 ...

而家佢地咪食風囉。。。大把人斷水斷電叫晒救命
又無準備後備照明 , 又煮唔到野食
真係要怨就要怨自己無居安思危, 危機意識太低, 所以準備不足

珍珠宮

回覆樓主:

我完全無囤貨亦無盲搶

屋企不嬲都有乾糧
好在無走去搶急凍野
因中午有停過電

安心留在家睇書

其實打風真係唔好買咁多新鮮食物
尤其急凍
一停電就無啦
買得太多又會食唔完浪費哂
買適量乾糧同放到幾日既瓜菜就好了

大宅

回覆樓主:

同意,有時睇嘢睇遠啲好,眼裡只睇到自己無事,就以為其他人都一樣冇事冇幹。今日喺FB到見到有人post 話暴風下歎緊悠閒午餐,願大家平安之類,嗰句嘢真係難聽過粗口,睇完真係得啖笑,一啲都唔會考慮一下幾多人喺屋企抹漏水抹足一日,有好多仲要斷水斷電爆埋玻璃,十分無助。

水晶宮

20020116 發表於 18-9-16 23:46
點解要關lift ?

問消防署

水晶宮

lovely_cat 發表於 18-9-17 01:10

我樓下十幾間食店無開,成條村無左半日電~

琴日朝早我老豆仲落去飲茶,佢住市區比樓圍住晒,佢話冇風呀,度度唔同啦

水晶宮

LuckyBBB 發表於 18-9-16 23:53
其實你有無看下新聞??? 杏花村某 d 座數已經停水停電

另外我自己區既群組亦有不少人士講居住既地方或大 ...

哦,原來bk咁多人搶糧, 全部住杏花村

我度有水有電,依家起身番工,收工買餸煮飯

水晶宮

wan_sosin 發表於 18-9-16 23:28

我住嗰度有兩座無水無煤氣,街燈都無埋。

我度橫風橫雨,只驚爆玻璃,下午已經開始好平靜,只係落大雨,鄰居一家四口仲揸車出去食飯話冇lift搭,要行樓梯

今日全部鋪頭開番晒, 香港租金咁貴,做少日生意都死

水晶宮

LuckyBBB 發表於 18-9-17 00:00
我都係, 準備充足
始於一家四口有大有細 ,一日三餐都要準備好
唔想餐餐乾糧杯麵

我都有預一日半餸,琴日全日在家食,但我話打一日風,唔洗好似趕住上挪亞荒舟咁搶糧搶水

珍珠宮

LuckyBBB 發表於 18-9-16 18:37
1) 香港基建完善唔會斷水斷電 ? (但身邊好多人斷水斷電有人困 lift 喎)
2) 打風有無落街搵野食呀 ??? (話打 ...

1)冇事發生,閃下燈,冇困lift,管理處講咗只開一部lift,減少負荷。
2)有見人落街揾食,對面便利店、茶餐有開,我理解班伙記“輪更休息”,9号後落網閘,大風時連路人都捐入店去避。
我先生返工,我冇落街,屋企不至於一兩天糧食也冇。姐姐一早出街去我父母家找姐妹一齊去尖沙咀拜神,全程地鐵,之後返到父母家樓下,我叫佢上去等風停,最後晚上去車返佢回來。
3) 我度斜坡工程做足,都外圍冧樹,老實我見管理人員不断冒大雨去清渠口,好擔心佢地安全,見有人冇戴安全帽即call下去提,一定一定要配戴。
我覺得理性處理事情更重要,盲目蓄糧、鲁莽行事,本身就是製造危機陷阱。

水晶宮

回覆樓主

我嗰到無斷水斷電,樓下亦直落商場。
但我屋企爆左隻玻璃兼入水,我地兩個大人搵野頂住個窿,執呢樣嗰樣,望住隻窗唔敢行開 (驚有邊下再爆其他窗),又累又stressed, 好彩就係之前入左貨有野食有汽水飲,唔係邊落到樓去食。
今次自己都低估左,本來真係以為我嗰到好安全架。

寶石宮

2023年兔年勳章

MM2H 發表於 18-9-17 00:10

未雨綢繆

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-17 06:42
哦,原來bk咁多人搶糧, 全部住杏花村

我度有水有電,依家起身番工,收工買餸煮飯

我諗你真係無看新聞& 留意時事喇 , 仲以為全港得杏花村停水停電 ??? 唔好咁井底啦。。。
今日全港好多人返唔到工喎, 周圍都淋晒樹,火車 ,巴士,小巴的士都停晒咕 ,就算有私家車 d 路都比樹淋晒行唔到喎 , 咩你仲咁順利返到工咩 ???
放工買既食送又咪係菜檔 & 肉檔幾日前屯積既買剩既貨 , 你以為有新鮮食物送到去菜檔肉檔賣咩 ??? 不過你都又以為自己返到工 & 買到食送又等如全世都無事呀啦 !

水晶宮

LuckyBBB 發表於 18-9-17 11:16
我諗你真係無看新聞& 留意時事喇 , 仲以為全港得杏花村停水停電 ??? 唔好咁井底啦。。。
今日全港好多人返 ...

見你生勾勾留言,起碼你自己都健在呀

男爵府

brindlewin 發表於 18-9-17 07:26
1)冇事發生,閃下燈,冇困lift,管理處講咗只開一部lift,減少負荷。
2)有見人落街揾食,對面便利店、茶餐 ...

我諗好多都係買2-3既食送 & 糧既遮。。
我自己就買到今日 , 真係預計到今日都未能復市, 交通不達, 所以先買埋今日。

其實囤糧既人好可能住村 ,佢地真係停晒水電,紛紛鐘呢 2-3 日都未攪得掂。

象牙宮

回覆樓主:

因為太多無良老闆8號風球繼續開門做生意囉,所以d人唔怕打風無得食 由細到大爸爸都係打風前準備好屋企所有野,橫風橫雨唔會出街

首頁

尾頁

跳至