自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

LuckyBBB 發表於 18-9-16 18:37
1) 香港基建完善唔會斷水斷電 ? (但身邊好多人斷水斷電有人困 lift 喎)
2) 打風有無落街搵野食呀 ??? (話打 ...

無良顧主仲迫食肆員工返工, 十號風球揾命博, 人工又唔係高, 車費可能貴過日薪, 好心D人就唔好落去幫襯, 係屋企求其食算啦, 無生意下次自然唔開架啦, 仲要排M記都要一個鐘, 食個杯麵未仲方便

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-17 11:18
見你生勾勾留言,起碼你自己都健在呀

我咁識居安意危,梗係會無事無幹啦
你呢 d 危機意識咁低 , 又井底就唔知喇

講唔過人就咀咒人 , 反映你都幾貧乏
概然你咁無品喜歡用呢 d 說話咒人既
我就贈你一句 , 你今日小心看路呀, 記住今日一路好走啦!
我會全日在屋企看住新聞留意時事的

珍珠宮

aliensss2008 發表於 18-9-17 02:25
我完全無囤貨亦無盲搶

屋企不嬲都有乾糧

理智處理更有利。

打風前去舊屋巡檢下,見到阿婆買3底蛋,目測成百隻,佢同工人咋;以為貪平啦,3蚊颗呀,驚冇野食......一屋都係超市袋袋。

水晶宮

LuckyBBB 發表於 18-9-17 11:29

我咁識居安意危,梗係會無事無幹啦

好似係你唔抵得人健在開帖咀咒人多啲

居唔居安思危,好感恩全香港冇人出事,平安大吉

我全家都好幸福,多謝關心

地球好危險,唔啱你居安思危住,你番火星啦

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-17 11:36
好似係你唔抵得人健在開帖咀咒人多啲

居唔居安思危,好感恩全香港冇人出事,平安大吉

危機意識低既人自己對號入座, 係都要入黎呢個 post 自認嫌死撐都無辦法

我都覺地球好危險呀 , 在地球生存左咁多你地呢 d 人已經好危險啦 , 如果有方法去火星我都想去喎 , 你好似好有方法知道點去喎 , 哈哈

水晶宮

LuckyBBB 發表於 18-9-17 12:04
危機意識低既人自己對號入座, 係都要入黎呢個 post 自認嫌死撐都無辦法

我都覺地球好危險呀 , 在地球生存 ...

好似你咁黑心,成日想人死, 話比你聽個個都平安就咀咒人,危機意識點高都冇用啦

子爵府

你覺得那些會講什麼,他們一定話未無事LAW,人都無死一個,對這些人講多都無謂,他們只覺就算他們親死都無問題。

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-17 12:10
好似你咁黑心,成日想人死, 話比你聽個個都平安就咀咒人,危機意識點高都冇用啦 : ...

而家好似係你先咀咒人 , 仲話人地咒你先

我諗你理解力都有 d 問題 ??
個題目係問 " 危機意識低既人去左邊 " ? 呢個係討論區 , 就梗叫呢類人唔好潛水 , 浮出黎應機啦 ! 理解力差就去讀下書啦 。。。

唔通平時有人問你 "去左邊", 就等如問你死左未??? 如果你地呢類人對"危機" 都好似對呢個提目咁高防範意識就好喇 , 就唔會有咁多無知既人在風前取笑人。

你見而家佢地個個潛晒水識收都算識反思下 ,唔會好似你咁, 仲做傻仔出黎死撐中箭囉, 證明你仲未領誤到教訓。

如果我係你就收喇 ,萬一做左網紅比人起晒底就唔好啦 !

水晶宮

LuckyBBB 發表於 18-9-17 14:09

而家好似係你先咀咒人 , 仲話人地咒你先

你真係死唔斷氣 傻人發現案

咁鍾意起底比你起夠

子爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-16 23:02
大部份人都冇事啦,香港地斷水斷電好難喎,我住果度直頭關閉部lift冇得搭, 話係消務署通知要關,一定唔會 ...

點解你地放風假可放留喺室內確保安全,人地個個返工真係唔駛經室外架? 買多個麵自己煮有幾難呀?

大宅

回覆樓主

我諗要視乎邊到同本身屋企有幾多嘢食嘅,我屋企真係0準備,因為本身屋企打爆哂個雪櫃,加上住樓停電機會都微,係停左咸水,啲窗又唔大,真係冇大影響嘅,同我覺得今次大部分人都有做好準備

大宅

LuckyBBB 發表於 18-9-17 01:41
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21903188

(emoji)(emoji)看下屯門情況 。。 ...

呢個真係估唔到我都以為住樓會冇咁大件事 不過停電真係冇乜可以預防,除左叉尿袋

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-17 14:14

你真係死唔斷氣 傻人發現案

看黎你都係果類教而不善, 忠言逆耳既人
永遠看唔到自己錯處, 將責任推卸晒比人, 仲不斷投訴既典型麻煩友

我都要學呢度其他jm 所講 ,同你呢類人講都係講多嘥氣。
你在度慢慢接箭啦 !!!
如果你做人繼續係咁既思維&'態度 ,我諗你人生條路有排接箭
祝你好運

水晶宮

LuckyBBB 發表於 18-9-17 14:31
看黎你都係果類教而不善, 忠言逆耳既人
永遠看唔到自己錯處, 將責任推卸晒比人, 仲不斷投訴既典型麻煩友
...

你夠鐘帶埋你間超級市場上挪亞荒舟返火星

記得帶藥食呀

珍珠宮

我覺得樓主咁講心地唔好,好似「睇你點死」咁嘅感覺。
講真每個人要對自己嘅決定負責,如果小朋友老人家同住,無準備咪無準備囉,大部份人食白飯,有一兩杯水捱一日唔死嘅,打風最重要留係安全地方啫。
我見好多人事前處之泰然,事後停水停電都無呱呱嘈喎

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-17 14:34
你夠鐘帶埋你間超級市場上挪亞荒舟返火星

記得帶藥食呀

你不如用 d 時間諗下放工點樣唔使排長龍 , 用最快時間趕到去街市 / 超市買 d 賣剩食送菜好啦 到時趕唔到或賣晒就慘啦 , 就算有得買記住識得用個鼻聞下嗅唔嗅先好買 !

男爵府

Ononluk 發表於 18-9-17 14:38
我覺得樓主咁講心地唔好,好似「睇你點死」咁嘅感覺。
講真每個人要對自己嘅決定負責,如果小朋友老人家同 ...

"無危機意識" 既人主要係講緊果類在風前大大聲話人 "使唔使呀", 取笑別人買糧食, 揶揄 & 貶低別人準備太誇張既人

你講得岩每個人面對危機有唔同做法 , 選擇唔同, 其實應該尊重別人做法 , 唔應該取笑別人。 所以在呢件事上卻不值呢類人既行為 , 所以好想看下佢地颱風過後,應驗了嚴重性 , 看下佢地有無反思覺得自己之前取笑別人係好無知 !

水晶宮

回覆 LuckyBBB 的帖子

係囉. 大安指意酒樓開, (我雙親都係依D人), 仲去飲茶, 超市冇開去7-11 , 7-11又開下唔開下, 仲要冇嘢賣. 唔知佢地諗咩

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

LuckyBBB 發表於 18-9-17 02:02
而家佢地咪食風囉。。。大把人斷水斷電叫晒救命
又無準備後備照明 , 又煮唔到野食
真係要怨 ...

首頁

尾頁

跳至