新、舊外傭姐姐相遇,是好是壞?

Happyaimee
|
舊姐姐21號走,新姐姐18號已到港。

我應該唔好俾佢地見面,俾新姐姐住agent 的boarding house 幾日。定係18號馬上接回來,請舊姐姐教新姐姐?

新姐是菲律賓,舊姐是印尼,兩個都是老香港,在香港做了十年以上。

大家有經驗嗎?謝謝你們分享。
Kenise-mama
|
Happyaimee 發表於 18-9-16 20:07

我應該唔好俾佢地見面,俾新姐姐住agent 的boarding house 幾日。定係1 ...

我就一定唔俾見面
等舊姐姐走咗
仲要掉哂姐姐遺留既嘢
免得留底聯絡方法
enrei
|
Kenise-mama 發表於 18-9-16 20:11
我就一定唔俾見面
等舊姐姐走咗
仲要掉哂姐姐遺留既嘢

同意
eziznw
|
試過,bad idea
VCBB小天使
|

我應該唔好俾佢地見面,俾新姐姐住agent 的boarding house 幾日。定係1 ...

一定唔見面
yiqiyihui
|
Agree. Bad idea
你想俾人講壞話就 go ahead
Angel_Rose
|
舊果個係咪好人
Happyaimee
|
多謝大家回覆!我明白了,原來真係唔可以俾佢地見!
MM6
|

我一定唔會俾佢地踫面
bobohello
|
好agent 都話唔可以見
CallingLai
|
除非舊姐姐對你好好.. 否則都係唔見好
garfield_pooh
|
我會睇番準備走嘅姐姐咩原因離職, 同係咪好姐姐....
10年前我個菲傭好差, 約滿我唔續, 請過另一個姐姐, 我朝早送走舊姐姐, 夜晚接新姐姐嚟, 唔比佢哋碰面...
4年前我印姐因病辭職, 佢好好, 做咗3年, 無奈佢突然身體狀況不佳, 唔可以全心全意幫我做嘢, 所以辭職 , 佢肯等我請倒新姐姐先走, 我仲比新舊姐姐交接咗一星期, 舊姐姐先離開, 係我換姐姐換得最舒服嘅一次
birdbird
|
新舊工人不用交接, 自己工人自己教!

叫舊工人早幾日走, 新工人如常到。

新工人一到香港就係你嘅人, 理論上要即入你屋; 舊工人同你解除合約後就與你無關。
Love_Poison
|
緊係唔好見
迷你人
|

我試過新舊工人有一星期交接,因為我同舊工人關係好好!
舊工人好好的,做左6年,不過要結婚先唔做、我同舊工人關係好好的!
所以我叫佢教下新工人,在交接的過程中,我舊工人話我知個新工人都幾計較,福利咩都問,總之一開始唔係問做野,係問佢每餐食咩,佢有咩福利點點點,仲話自己每日要飲奶、要帶手套先洗碗等..我舊工人話佢好麻煩
之後一星期我舊工人帶住我新工人幫我女攪返學野,不過似乎新工人日日唔知醒,好彩舊工人係度,我當然出聲話新工人啦!而且當然我唔會只聽舊工人講,就判新工人死,之後我一路觀察佢,唔洗兩星期已現形,我舊工人觀察新工人仲快過我!

regent9
|
Kenise-mama 發表於 18-9-16 20:11
我就一定唔俾見面
等舊姐姐走咗
仲要掉哂姐姐遺留既嘢

我從未安排過新舊工人接觸,但佢地一樣搭上了
應該係附近啲姐姐做嘅好事