經濟上只容許做一次ivf,應該揀香港定台灣?

polkadotbb
|
爭扎中...有無jm可以分享下價錢同成功率?
super_cat
|
polkadotbb 發表於 18-9-16 20:09

喺香港做一次嘅錢應該夠喺台灣做兩次了
polkadotbb
|
super_cat 發表於 18-9-16 20:43
喺香港做一次嘅錢應該夠喺台灣做兩次了

hello jm我認得你個名呀,之前有傾過瑪麗公家問題。你而家開咗針未呀?

我都知台灣平啲,但要計埋酒店機票錢條數
super_cat
|
polkadotbb 發表於 18-9-16 20:49
hello jm我認得你個名呀,之前有傾過瑪麗公家問題。你而家開咗針未呀?

我都知台灣平啲,但要計埋酒店機票 ...

開咗了,放咗第一次胎但失敗咗,嚟緊會再放第二次

第1次放胎。。。。好緊張,可以令成功率增高嘅嘢我都盡量做但都失敗咗,所以都有啲失望

不過有時成功與否可能都只係機率問題.....有多幾次放胎嘅機會,自然成功嘅機會都會大啲,感覺上台灣嘅醫生呢方面好似進取啲,每方面(比起瑪麗)都做多一步咁,可能成功與否就係靠呢一小步都未定

聽過人講台灣計埋機票酒店做一次都係6萬左右,咁比起香港都仲平好多呀,所以咁多人揀去台灣做都係有原因嘅
polkadotbb
|
super_cat 發表於 18-9-16 21:00
開咗了,放咗第一次胎但失敗咗,嚟緊會再放第二次

第1次放胎。。。。好緊張,可以令成功率增高嘅嘢我都 ...

我都覺得瑪麗醫生好保守。自己已經高零真係同時間競賽。我下星期見醫生如果佢哋仲唔比我做iui/ivf我就要自己揾私家做。所以開始做定資料搜集。

你都唔好咁緊張,成唔成功真係唔關你有無做咗啲咩事,有無小朋友都要睇緣份
船兒
|
我最後簡左香港,威院私家症,由開針到放胎雪胎用左八萬幾!一次bingo,

當然用幾多幾要睇你㟄事ivf,用幾多針藥等等,有人會用多d$,有人少d!
polkadotbb
|
船兒 發表於 18-9-16 21:53
我最後簡左香港,威院私家症,由開針到放胎雪胎用左八萬幾!一次bingo,

當然用幾多幾要睇你㟄事ivf,用幾 ...

八萬幾又算平喎。但抽卵有無得麻醉?我本身排緊瑪麗公家但佢未比我做ivf
船兒
|
polkadotbb 發表於 18-9-16 22:09
八萬幾又算平喎。但抽卵有無得麻醉?我本身排緊瑪麗公家但佢未比我做ivf
...
唔係麻醉藥,係幫你打d眼訓藥,叫唔知乜野無痛

我就覺得抽卵唔通,係有少少血!

佢點解唔比你做ivf?

我都有排公家,排到出年,到時我己生左bb了!
polkadotbb
|
船兒 發表於 18-9-16 22:17
唔係麻醉藥,係幫你打d眼訓藥,叫唔知乜野無痛

我就覺得抽卵唔通,係有少少血!

因為我有多囊,曾經宮外孕得返一條輸卵管,醫生話我只係排卵問題,食排卵藥就得,我已經食咗四次,已經高齡再係咁等都唔係辦法。所以先自己諗ivf。喺香港做就緊係方便啦,但瑪麗私家應該都要十萬。一次唔成功我就要放棄喇
船兒
|
polkadotbb 發表於 18-9-16 22:23
因為我有多囊,曾經宮外孕得返一條輸卵管,醫生話我只係排卵問題,食排卵藥就得,我已經食咗四次,已經高 ...
咁公家症就係咁,無得要求直接ivf!

自己出去私家做啦!不過就貴law,我iui,ivf,中醫,針疚等等用左二十幾萬了!

我之前有去台灣送子鳥睇過,佢唔平,同香港差不多價錢,所以我冇簡!
polkadotbb
|
船兒 發表於 18-9-16 22:33
咁公家症就係咁,無得要求直接ivf!

自己出去私家做啦!不過就貴law,我iui,ivf,中醫,針疚等等用左二十 ...

我而家係揀緊王家瑋同翁翁,送子鳥負擔唔起,如果有錢都會揀仁安做。

不過去台灣另一難題就係要老公就埋時間請假,所以都有啲難度,又唔敢自己一個人去喎。
船兒
|
polkadotbb 發表於 18-9-16 22:40
我而家係揀緊王家瑋同翁翁,送子鳥負擔唔起,如果有錢都會揀仁安做。

不過去台灣另一難題就係要老公就埋 ...
我見好多人都翁同瑋度做,出面好多jm開post都有講佢地,你行閒爬下文!

希望好快聽到你好消息,整整做媽咪,祝你成功先!
yukicheung0901
|

我就係仁安做,都係一次bingo 。不過講真,真心係覺得貴。我加埋都洗咗13萬幾,衣家加埋檢查,打針應該都有15.6萬
polkadotbb
|
船兒 發表於 18-9-16 22:49
我見好多人都翁同瑋度做,出面好多jm開post都有講佢地,你行閒爬下文!

希望好快聽到你好消息,整整做媽咪 ...

多謝你先我會爬下文呀!
polkadotbb
|
yukicheung0901 發表於 18-9-16 22:51
我就係仁安做,都係一次bingo 。不過講真,真心係覺得貴。我加埋都洗咗13萬幾,衣家加埋檢查,打針應該都 ...

如果一次就成功真係好好呀! 13萬不次真係唔係小數目,如果失敗埋就真係乜都無....

你係咪揾周醫生做呀?
yukicheung0901
|
polkadotbb 發表於 18-9-16 22:56
如果一次就成功真係好好呀! 13萬不次真係唔係小數目,如果失敗埋就真係乜都無....

你係咪揾周醫生做呀?

我搵林雅麗醫生,好彩抽卵都抽咗23粒。15粒用得,最後成功受精有7粒
fairymeow
|
樓主會唔會考慮去深圳做吖?
polkadotbb
|
fairymeow 發表於 18-9-17 08:40
樓主會唔會考慮去深圳做吖?

深圳未會考慮住呀,因為對佢哋啲醫療設備無乜信心。你諗住去呀?
fairymeow
|
polkadotbb 發表於 18-9-17 09:11
深圳未會考慮住呀,因為對佢哋啲醫療設備無乜信心。你諗住去呀?

本身我都咁諗,但去過一次都改觀左
原本一心都諗住去台灣王家瑋
但我又想跟得好啲。。。
結果就選擇左深圳

我岩岩
polkadotbb
|
fairymeow 發表於 18-9-17 09:17
本身我都咁諗,但去過一次都改觀左
原本一心都諗住去台灣王家瑋
但我又想跟得好啲。。。

我都心儀王家瑋呀。
你最後駛咗幾多錢? 一次bingo?
有咩令你改觀呀?