阿女疑病

sandymamayy
|
暑假老爺胸口痛入院,最後都一切正常,幾日後阿女心悸入院,當然又係虛驚一場。之後確診焦慮症,上次心悸完來係驚恐發作,近來成日懷疑自己病,明明係尿道炎又話自己糖尿,又話自己有嚴重疾病,大前日確診疑病症。有冇人知道可以點治療?佢一番學就好緊張,驚恐經常發作。唉,佢間學校好多測驗。真係好無助。
妹妹頭
|
回覆 sandymamayy 的帖子

可唔可以找學校社工幫手, 再找心理醫生, 幫佢減輕疑慮, 小心處理, 驚佢會解唔開, 睇唔開.... 首先搵註校社工傾下先
妹妹頭
|

我家姐個女, 中學時有 "完美症", 每個字, 每條題目都要做得好好, 字寫得唔好, 即刻擦, 答得唔夠好, 會不停諗, 再答, 所以每次測考都一定做唔晒, 功課就算只有1-2樣, 佢都一定會做到11-12點, 因為要 "完美"....
後尾老師覺得有問題, 同家姐傾, 轉介去註校社工, 再出去睇精神醫生, 好貴, 好似大約$1,800/45分鐘, 睇左差不多一年, 社工再不停跟進, 同佢傾, 老師都特別照顧佢, 好彩到中四至比較好, 冇特別花時間去寫既字靚唔靚, 答既題目是否最好...

樓主要努力, 幫佢渡過難關
sandymamayy
|
妹妹頭 發表於 18-9-17 14:37

可唔可以找學校社工幫手, 再找心理醫生, 幫佢減輕疑慮, 小心處理, 驚佢會解唔開, ...

同佢班主任講過,個老師好hea咁話好小事,其實已經有自己搵輔導員。佢中三啦,壓力大左好多,一星期至少4次測驗。 之前請假陪佢開學,明明朝早仲有笑容,番到屋企個樣down哂,問佢係咪唔開心,佢又唔講。 以前佢好鐘意笑,好獨立,近排唔開心左好多。
妹妹頭
|

咁都冇辦法, 做阿媽既, 一定要陪住佢, 有冇社工跟, 再同老師傾, 自己晌上面搵精神醫生同佢傾, 只睇1-2次, 應該唔太貴, 醫生有辦法令佢地釋懷架
sandymamayy
|
妹妹頭 發表於 18-9-17 14:56

咁都冇辦法, 做阿媽既, 一定要陪住佢, 有冇社工跟, 再同老師傾, 自己晌上面搵精 ...

多謝你嘅意見。 已經有精神科醫生跟開佢,希望佢可以快啲適應中三啦。
sandymamayy
|
同埋想問一下,阿女間學校,佢嗰班有頗多同學有情緒問題,例如有同學有抑鬱症,有一個同學有自殺傾向。 我自己覺得講真間中學band 2中, 中一二完全冇吹谷,中三開始嚟料, 狂吹谷。 本身有同C6傾過轉校,邊間中學好? 直資私立國際都得。
妹妹頭
|

講真, 香港讀書, 間間中學都一樣, 同樣係谷, 我個人覺得, 自細應該教佢地減壓, 搵方法減壓至有用, 就算你女成功轉左另一所中學, 如果面對同樣既野, 壓力大, 唔通又再轉校? 我覺得你現階段, 反而係陪佢, 搵方法去減壓, 你女有咩運動係鍾意架? 有冇咩活動佢好樂意去玩, 從中搵下佢鍾意咩? 我女好鍾意游水, 呈分時, 佢一有壓力, 就同我講要去游水, 佢話一跳落水, 就咩都唔記得, 游完出一身汗, 返到屋企又可以再繼續溫習
sandymamayy
|
妹妹頭 發表於 18-9-18 09:32

講真, 香港讀書, 間間中學都一樣, 同樣係谷, 我個人覺得, 自細應該教佢地減壓, ...

你真係開解左我。 琴日問阿女點解驚病,佢竟然話係因為佢仲後生,好多野都未做,死左病左就咩都冇。 佢運動就唔係好叻,但係佢都中意打羽毛球,依家就2日打一次。 細個佢成日畫底令自己唔開心嘅事,但係依家stop左。
妹妹頭
|

你成功了一半, 依家知道佢鍾意打羽毛球, 大可以當佢讀到悶, 感覺辛苦時, 抽2小時, 同佢去打羽毛球, 出一身汗, 仲可以當中同佢傾計, 有唔開心/唔明白既野, 可以大家分享, 唔好自己一個人去面對, 我相信唔駛轉校, 你女女一定可以更美好....
taiwoon
|
sandymamayy 發表於 18-9-17 17:40
同埋想問一下,阿女間學校,佢嗰班有頗多同學有情緒問題,例如有同學有抑鬱症,有一個同學有自殺傾向。 我 ...

其實我覺得個班主任有小小問題
一班有最少3個人有情緒問題
佢只係講好小事
同埋轉唔轉校你最好同個女傾下
佢想唔想又或者學校係唔係係佢焦慮來源
千祈唔好淨係同佢講叫佢放鬆d睇開d
因為佢地只會覺得你地更加唔明白佢
如果佢驚恐發可以試下複式呼吸
可以令佢放鬆d
YeungHT
|
如果你想佢無咁大壓力,轉去國際學校讀會好啲。
sandymamayy
|
YeungHT 發表於 18-9-22 18:45
如果你想佢無咁大壓力,轉去國際學校讀會好啲。

我想,但個女唔想,佢怕畀人Bully.
sandymamayy
|
taiwoon 發表於 18-9-21 04:23
其實我覺得個班主任有小小問題
一班有最少3個人有情緒問題
佢只係講好小事

係呀,個班主任係有問題。 有抑鬱症嗰個同學兩個禮拜有4日無番,阿女仲要同佢坐,我怕佢會影響個女。
taiwoon
|
sandymamayy 發表於 18-9-22 20:24
係呀,個班主任係有問題。 有抑鬱症嗰個同學兩個禮拜有4日無番,阿女仲要同佢坐,我怕佢會影響個女。 :thi ...

首先你唔好驚住其實未必有壞影響
情緒有問題既同路人都可以互相鼓勵
有冇睇心理學家行為治療都有幫助
同埋精神科有冇開藥
有的話唔好怕食藥
藥物係可以幫到佢
加油

sandymamayy
|
taiwoon 發表於 18-9-22 20:38

首先你唔好驚住其實未必有壞影響

有食緊藥,下週二再見輔導,希望佢快D好。 見到佢要食安眠藥先瞓到,真係心痛。
YeungHT
|
sandymamayy 發表於 18-9-22 20:20
我想,但個女唔想,佢怕畀人Bully.

我見讀國際學校啲學生都好開心,未聽聞有欺凌喎(因我自己接觸不同國際學校的學生)有些學校吾使考試的,所以特別輕鬆開心
sandymamayy
|
YeungHT 發表於 18-9-23 13:17
我見讀國際學校啲學生都好開心,未聽聞有欺凌喎(因我自己接觸不同國際學校的學生)有些學校吾使考試的, ...

其實我個人有諗過啟思中學,係直資,全年學費可以接受,雖然係直資但係都係一家好國際嘅學校。
SophiaMomMom
|
謝謝你們的分享,同我阿女情況很似,請問吃藥有冇副作用呢?
sandymamayy
|
SophiaMomMom 發表於 18-9-25 07:19
謝謝你們的分享,同我阿女情況很似,請問吃藥有冇副作用呢?

没有, 已經吃了兩個月都ok. 佢食緊lexotan 1.5mg.