少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

暑假老爺胸口痛入院,最後都一切正常,幾日後阿女心悸入院,當然又係虛驚一場。之後確診焦慮症,上次心悸完來係驚恐發作,近來成日懷疑自己病,明明係尿道炎又話自己糖尿,又話自己有嚴重疾病,大前日確診疑病症。有冇人知道可以點治療?佢一番學就好緊張,驚恐經常發作。唉,佢間學校好多測驗。真係好無助。

大宅

回覆 sandymamayy 的帖子

可唔可以找學校社工幫手, 再找心理醫生, 幫佢減輕疑慮, 小心處理, 驚佢會解唔開, 睇唔開.... 首先搵註校社工傾下先

大宅

我家姐個女, 中學時有 "完美症", 每個字, 每條題目都要做得好好, 字寫得唔好, 即刻擦, 答得唔夠好, 會不停諗, 再答, 所以每次測考都一定做唔晒, 功課就算只有1-2樣, 佢都一定會做到11-12點, 因為要 "完美"....
後尾老師覺得有問題, 同家姐傾, 轉介去註校社工, 再出去睇精神醫生, 好貴, 好似大約$1,800/45分鐘, 睇左差不多一年, 社工再不停跟進, 同佢傾, 老師都特別照顧佢, 好彩到中四至比較好, 冇特別花時間去寫既字靚唔靚, 答既題目是否最好...

樓主要努力, 幫佢渡過難關

民房

妹妹頭 發表於 18-9-17 14:37

可唔可以找學校社工幫手, 再找心理醫生, 幫佢減輕疑慮, 小心處理, 驚佢會解唔開, ...

同佢班主任講過,個老師好hea咁話好小事,其實已經有自己搵輔導員。佢中三啦,壓力大左好多,一星期至少4次測驗。 之前請假陪佢開學,明明朝早仲有笑容,番到屋企個樣down哂,問佢係咪唔開心,佢又唔講。 以前佢好鐘意笑,好獨立,近排唔開心左好多。

大宅

咁都冇辦法, 做阿媽既, 一定要陪住佢, 有冇社工跟, 再同老師傾, 自己晌上面搵精神醫生同佢傾, 只睇1-2次, 應該唔太貴, 醫生有辦法令佢地釋懷架

民房

妹妹頭 發表於 18-9-17 14:56

咁都冇辦法, 做阿媽既, 一定要陪住佢, 有冇社工跟, 再同老師傾, 自己晌上面搵精 ...

多謝你嘅意見。 已經有精神科醫生跟開佢,希望佢可以快啲適應中三啦。

民房

回覆樓主:

同埋想問一下,阿女間學校,佢嗰班有頗多同學有情緒問題,例如有同學有抑鬱症,有一個同學有自殺傾向。 我自己覺得講真間中學band 2中, 中一二完全冇吹谷,中三開始嚟料, 狂吹谷。 本身有同C6傾過轉校,邊間中學好? 直資私立國際都得。

大宅

講真, 香港讀書, 間間中學都一樣, 同樣係谷, 我個人覺得, 自細應該教佢地減壓, 搵方法減壓至有用, 就算你女成功轉左另一所中學, 如果面對同樣既野, 壓力大, 唔通又再轉校? 我覺得你現階段, 反而係陪佢, 搵方法去減壓, 你女有咩運動係鍾意架? 有冇咩活動佢好樂意去玩, 從中搵下佢鍾意咩? 我女好鍾意游水, 呈分時, 佢一有壓力, 就同我講要去游水, 佢話一跳落水, 就咩都唔記得, 游完出一身汗, 返到屋企又可以再繼續溫習

民房

妹妹頭 發表於 18-9-18 09:32

講真, 香港讀書, 間間中學都一樣, 同樣係谷, 我個人覺得, 自細應該教佢地減壓, ...

你真係開解左我。 琴日問阿女點解驚病,佢竟然話係因為佢仲後生,好多野都未做,死左病左就咩都冇。 佢運動就唔係好叻,但係佢都中意打羽毛球,依家就2日打一次。 細個佢成日畫底令自己唔開心嘅事,但係依家stop左。

大宅

你成功了一半, 依家知道佢鍾意打羽毛球, 大可以當佢讀到悶, 感覺辛苦時, 抽2小時, 同佢去打羽毛球, 出一身汗, 仲可以當中同佢傾計, 有唔開心/唔明白既野, 可以大家分享, 唔好自己一個人去面對, 我相信唔駛轉校, 你女女一定可以更美好....

伯爵府

sandymamayy 發表於 18-9-17 17:40
同埋想問一下,阿女間學校,佢嗰班有頗多同學有情緒問題,例如有同學有抑鬱症,有一個同學有自殺傾向。 我 ...

其實我覺得個班主任有小小問題
一班有最少3個人有情緒問題
佢只係講好小事
同埋轉唔轉校你最好同個女傾下
佢想唔想又或者學校係唔係係佢焦慮來源
千祈唔好淨係同佢講叫佢放鬆d睇開d
因為佢地只會覺得你地更加唔明白佢
如果佢驚恐發可以試下複式呼吸
可以令佢放鬆d

別墅

回覆樓主

如果你想佢無咁大壓力,轉去國際學校讀會好啲。

民房

YeungHT 發表於 18-9-22 18:45
如果你想佢無咁大壓力,轉去國際學校讀會好啲。

我想,但個女唔想,佢怕畀人Bully.

民房

taiwoon 發表於 18-9-21 04:23
其實我覺得個班主任有小小問題
一班有最少3個人有情緒問題
佢只係講好小事

係呀,個班主任係有問題。 有抑鬱症嗰個同學兩個禮拜有4日無番,阿女仲要同佢坐,我怕佢會影響個女。

伯爵府

sandymamayy 發表於 18-9-22 20:24
係呀,個班主任係有問題。 有抑鬱症嗰個同學兩個禮拜有4日無番,阿女仲要同佢坐,我怕佢會影響個女。 :thi ...

首先你唔好驚住其實未必有壞影響
情緒有問題既同路人都可以互相鼓勵
有冇睇心理學家行為治療都有幫助
同埋精神科有冇開藥
有的話唔好怕食藥
藥物係可以幫到佢
加油

民房

taiwoon 發表於 18-9-22 20:38

首先你唔好驚住其實未必有壞影響

有食緊藥,下週二再見輔導,希望佢快D好。 見到佢要食安眠藥先瞓到,真係心痛。

別墅

sandymamayy 發表於 18-9-22 20:20
我想,但個女唔想,佢怕畀人Bully.

我見讀國際學校啲學生都好開心,未聽聞有欺凌喎(因我自己接觸不同國際學校的學生)有些學校吾使考試的,所以特別輕鬆開心

民房

YeungHT 發表於 18-9-23 13:17
我見讀國際學校啲學生都好開心,未聽聞有欺凌喎(因我自己接觸不同國際學校的學生)有些學校吾使考試的, ...

其實我個人有諗過啟思中學,係直資,全年學費可以接受,雖然係直資但係都係一家好國際嘅學校。

複式洋房

謝謝你們的分享,同我阿女情況很似,請問吃藥有冇副作用呢?

民房

SophiaMomMom 發表於 18-9-25 07:19
謝謝你們的分享,同我阿女情況很似,請問吃藥有冇副作用呢?

没有, 已經吃了兩個月都ok. 佢食緊lexotan 1.5mg.

首頁

尾頁

跳至