自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

平時屋企都會有支裝水,出前丁麵,烏冬,罐頭之類,所以我無特登幫買嘢。。反而去咗7仔買薯片。雪糕。。

琥珀宮

loolooloo 發表於 18-9-16 21:39
朋友屋企斷水

珍珠宮

2018復活節勳章

feifei_baby 發表於 18-9-16 21:42
每個人住果區情況唔同、屋企需要也不同,有需要咪儲,冇需要咪算,儲幾日糧都要話人,呢個年頭,呼吸都有罪 ...

同意,一早做好準備總好過有事先嚟徬徨囉(我見fb群組有人停電而出post問街坊借電筒蠟燭)。

好怕有啲人自己唔買糧食之餘仲要對嗰啲為家人準備糧食嘅人擺出一副眾人皆醉我獨醒,嗤之以鼻嘅嘴臉 你自己唔買係你事,人哋屋企有老有嫩,或地區唔方便,打風買定多一兩日餸有咩好話人

男爵府

feifei_baby 發表於 18-9-16 21:42
每個人住果區情況唔同、屋企需要也不同,有需要咪儲,冇需要咪算,儲幾日糧都要話人,呢個年頭,呼吸都有罪 ...

男爵府

買咗2日份樽裝飲用水,一桶飲用水預備當生活用水,for 2大人份,好彩冇話停水電,呢個風好早外國已經有人講,知道係勁嘢,先去買的。以前煲多少少水就算。

子爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 18-9-16 21:16
親戚屋企冇水冇電

我平時都會買定3日餸放雪櫃,今次就煲多幾轉水,另叉滿4个後備尿袋,仲有叉定幾个手提風扇,買定电芯同义滿2把 Led台燈,就係驚會無水停電。

水晶宮

vanityfair 發表於 18-9-16 21:21
我聽呢度既姊妹建議,昨天煲多次水,留定多少少食水

x2

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

朋友買好食物放廚房,下午廚房窗爆了等同無嘢食一樣

珍珠宮

回覆樓主

但好似我一個單身女人仔
平日唔係打風都有些乾糧係屋企啦
水都會有呀
仲有小電筒防止停電
點會乜都無?
肚餓點算

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

IFC 發表於 18-9-16 22:31
我平時都會買定3日餸放雪櫃,今次就煲多幾轉水,另叉滿4个後備尿袋,仲有叉定幾个手提風扇,買定电芯同义 ...

當做足準備時候,所有物資就無用武之地,

意外永遠發生在你措手不及的時候⋯⋯

水晶宮

aliensss2008 發表於 18-9-17 02:33
但好似我一個單身女人仔
平日唔係打風都有些乾糧係屋企啦
水都會有呀

me2, 平日屋企點都有煲定水入壺,又有麵同罐頭,打風都是1,2日,停水都唔怕無水飲,要儲水都是沖涼用。停電就煮唔到野,要儲的是乾糧唔是餸

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nainaitze 發表於 18-9-16 22:16
同意,一早做好準備總好過有事先嚟徬徨囉(我見fb群組有人停電而出post問街坊借電筒蠟燭)。

好怕有啲人 ...

其實過猶不及,果d塞爆雪櫃,四十包點心嘅又係誇張咗,一兩日儲備係必須,其實有乾糧的話,捱一日兩日都冇話唔得,但完全冇危機意識嘅,今次應該吸取經驗,出得警告,話個風咁勁都掉以輕心,冇得怨。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至