自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好心啦,做老師都唔識體諒下打風仲要返工既人

消息人士稱,明白部分市民不滿打不通999救援電話,但他指出今日在打風的高峰期,單是九龍999電台已一小時內有多達7,000人來電,才令999電台不勝負荷。當局再次呼籲,若市民在風暴中遇到非緊急事故,可考慮先致電當區的警署,而不是直接致電999,免加重999電台負擔影響到真正緊急的救援。

10號風球吹襲其間,荔景清麗苑發生罕見的「冷氣機連鋁窗窗框飛入屋」傷人意外!任職幼稚園教師的女戶主李小姐稱,今晨打風,她與丈夫及5歲女兒留在家中原以為很安全,她並一度躺在睡房床上玩手機及iPad。

伯爵府

豈料正午約12時45分疑一陣颶風吹過,身後突然傳來鉅響,變形的鋁窗窗框連窗口冷氣機隨即「飛入屋」跌到床上,猛撞她背及腿致她被撞傷,雙腿更給玻璃碎片割至鮮血淋漓,嚇得年幼女兒擔心不已,忙慰問媽媽有沒有大礙。

李小姐稱當時他們立刻致電999報警欲召喚救護車,但疑因999中心太繁忙又或是人手不足,竟一直接不通,她和家人竟花了足足半小時,打了21次999,至大約1時15分前後,才終於有人接聽及安排救護車。她指明白警方及消防忙碌,但打風時999中心疑不夠人手聽電話屬難以接受,因可能延誤人命的救援。

伯爵府

「這種意外若頭部被打中,是可以死人的…如果我不幸傷勢嚴重卻又打不通999,後果不堪設想!」

雖然李小姐懷疑冷氣機及鋁窗飛入屋是颶風所致,不過記者據現場相片所見,飛入屋的冷氣機已嚴重變形,鋁窗玻璃粉碎,鋁窗多個窗框全部脫落及變形,看似是遭受巨力撞擊所致,但未知導致意外的「巨力」是來自哪兒。李小姐被送院其後送院治理,包括照X光及清理傷口,幸醫生最終指傷勢不嚴重毋須留醫。她認為今次「爆窗」意外發生時年幼女兒剛巧不在睡房,已是不幸中之大幸,否則她恐怕愛女恐有生命危險。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SabrinaR 發表於 18-9-16 21:34
「這種意外若頭部被打中,是可以死人的…如果我不幸傷勢嚴重卻又打不通999,後果不堪設想!」

雖然李小姐 ...

咁多事故, 都要體諒架喇! 急都無計!

放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 18-9-16 21:36
咁多事故, 都要體諒架喇! 急都無計!

咁得閒call蘋果報料即係無事啦!

琥珀宮

SabrinaR 發表於 18-9-16 21:32
好心啦,做老師都唔識體諒下打風仲要返工既人

消息人士稱,明白部分市民不滿 ...

大宅

SabrinaR 發表於 18-9-16 21:34

雖然李小姐 ...

其實好早話999超繁忙,可以打去警署,香港咁多地方有意外,唔係剩係救佢一個,體諒下前線人員啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主

一個小時7000個來電,仲要怪話人手唔夠?要怪就怪非緊急都報999嘅人

APIGMA    發表於 18-9-16 23:03

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

太自我中心,世界又唔係只圍住佢轉,非常時期,好心體諒下啦!

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

佢屋企對面就係瑪嘉烈,傷勢唔嚴重其實自己都去到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我又唔覺得佢自我中心,佢無話為自己wor
佢今次傷腳啫,如果有人有生命危險咁點算?
都怪太多人事無大小都打999

公爵府

回覆樓主:

電視都有講話遠離窗邊啦,咁冇警覺性,仲大安旨意坐响窗邊玩電話……。想唔話你無腦都唔得……。

我今日全日都唔敢入房張床度瞓,响廳都係行去冇窗果邊坐。

大宅

回覆樓主:

佢緊張又唔怪得佢,呢D情況下999應付唔切亦明白,但的確半小時都唔通,等個幾鐘才獲救,如果嚴重的話,係可以有生命危險

但係... 咁嘅天氣下,一切事又的確不在人掌握之中... 好難講

大宅

開心吸收勳章

基本護理都唔識?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 18-9-16 22:01
電視都有講話遠離窗邊啦,咁冇警覺性,仲大安旨意坐响窗邊玩電話……。唔想話你無腦都唔得……。 ...

我今日全日留喺客廳
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

其實係太多人打999。 政府應教授市民如遇到非緊急情況可打什麼其他電話。
如情況緊急要入院, 999 又吾通, 其實仲有冇其他方法??

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我反而覺唔應該同佢份職業掛鉤, 根本好多人都係咁.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 18-9-16 22:04
我反而覺唔應該同佢份職業掛鉤, 根本好多人都係咁.

大家印象中做教育會多d同理心

伯爵府

JO_100 發表於 18-9-16 22:04
其實係太多人打999。 政府應教授市民如遇到非緊急情況可打什麼其他電話。
如情況緊急要入院, 999 又吾通, ...

其實今日新聞有叫D人可直接打救護車熱線同警署分區熱線,

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Birzzle 發表於 18-9-16 21:55
佢屋企對面就係瑪嘉烈,傷勢唔嚴重其實自己都去到

咁.... 10號風球,又真係無車去嘅!
只係..... 點解仲識報蘋果呢?!

首頁

尾頁

跳至