山竹真係俾香港人一個警示

beetle910
|
香港係福地,好少天災,今次大部份人都感受到大自然力量,就算係石屎森林,一樣可以變到滿目瘡痍。

地球暖化就係變成超級颱風既催化劑,其實離我地好近,真係唔敢再輕視呢個問題
tansyneko    發表於 18-9-17 13:10
JD930
|
beetle910 發表於 18-9-16 21:48
香港係福地,好少天災,今次大部份人都感受到大自然力量,就算係石屎森林,一樣可以變到滿目瘡痍。

地球暖 ...

係啊
cassie0025
|
全球暖化只會令到颱風一次比一次強, 環保確係一個急切問題
mercurycc
|

相信無咩人會諗咁多,最重要係方便,實行咗耐自備購物袋,
一樣大把人唔會帶,好似而家食店無飲管,
大把人都鬧,跟本好多人都無環保意識。
Azicy1212
|
mercurycc 發表於 18-9-16 21:59
相信無咩人會諗咁多,最重要係方便,實行咗耐自備賺物袋,
大把人 ...

無錯⋯麥記一日半日無飲管都牙痛甘聲
cattz288
|
Azicy1212 發表於 18-9-16 22:01
無錯⋯麥記一日半日無飲管都牙痛甘聲

無用飲管好耐! 其實堂食果個杯蓋都應該慳返!
yamaneko
|
淨係叫啲人準備一日唔出街,唔好追風,唔好飲茶/麥記,啲人都叫生叫死,講人權啦。
sarali
|

地球暖 ...

|
mercurycc 發表於 18-9-16 21:59
相信無咩人會諗咁多,最重要係方便,實行咗耐自備賺物袋,
大把人 ...

係,自私嘅人太多
sg51244
|
冇用架,好多人唔會諗點樣環保
最首先政府都唔會為左環保放棄發展
1928mickey
|

地球暖 ...

三日忘記
幸福花
|
淨係陶寶都好唔環保!,希望大家小陶D寶!
幸福花
|
淨係陶寶都好唔環保!,希望大家小陶D寶!
cyyiu
|
cattz288 發表於 18-9-16 22:05
無用飲管好耐! 其實堂食果個杯蓋都應該慳返!

其實最好自帶杯,但餐廳唔配合,我呢d小市民想環保都無用!
flyinsky
|
每逢落雨好多人都拎膠遮套,係超唔環保,有d商業大廈直情會派,我知有d大廈改用日本乾遮機,寫明為環保唔派遮套
cattz288
|
flyinsky 發表於 18-9-16 23:51
每逢落雨好多人都拎膠遮套,係超唔環保,有d商業大廈直情會派,我知有d大廈改用日本乾遮機,寫明為環保唔派 ...

唔多囉!出入商場就拎1個, 超級浪費
flyinsky
|
cattz288 發表於 18-9-16 23:55
唔多囉!出入商場就拎1個, 超級浪費

其實唔派就無事,起碼返工地方真係唔使派
cattz288
|
flyinsky 發表於 18-9-16 23:57
其實唔派就無事,起碼返工地方真係唔使派

但商場管理唔係咁諗呢, 唔拎水滴滴咁整濕晒!有人跌親要咩鑊
mmmo