自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mmmo 發表於 18-9-17 00:05
斜小朋友用的:鋪馬桶既紙
淘寶一次性鋪浴缸既大膠袋,
將來都係d 小朋友受返

其實果啲膠袋真係得啖笑

沖涼熱水會令果塊膠釋放的物質、仲衰過你在污穢浴缸沖涼。

象牙宮

flyinsky 發表於 18-9-16 23:51
每逢落雨好多人都拎膠遮套,係超唔環保,有d商業大廈直情會派,我知有d大廈改用日本乾遮機,寫明為環保唔派 ...
唔多會用機,有都好多人唔用要排邊會等呢?

象牙宮

mmmo 發表於 18-9-17 00:05
斜小朋友用的:鋪馬桶既紙
淘寶一次性鋪浴缸既大膠袋,
將來都係d 小朋友受返
其實好多人唔諗下張來邊個受架?

象牙宮

OforOsaka 發表於 18-9-17 00:34
其實果啲膠袋真係得啖笑

最攪笑佢地唔諗呢個問題。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

自己做到幾多就做幾多,希望感染到身的人,一齊減塑

水晶宮

beetle910 發表於 18-9-16 21:48
香港係福地,好少天災,今次大部份人都感受到大自然力量,就算係石屎森林,一樣可以變到滿目瘡痍。

地球暖 ...

睇過"明日之後",就覺得尋日係一個縮影!將軍澳一個大浪,成個街市變河流,d風雨無定向咁吹,周圍好多嘢都吹冧,吹完呂宋吹香港吹大陸.......

子爵府

2018復活節勳章

beetle910 發表於 18-9-16 21:48
香港係福地,好少天災,今次大部份人都感受到大自然力量,就算係石屎森林,一樣可以變到滿目瘡痍。

地球暖 ...
唔好話香港,其實連地球人....都係善忘!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

香港太多建築物用落地玻璃,其實好有問題。

商廈、住宅、商舖,好多全部都係大落地玻璃

珍珠宮

2024年龍年勳章

OforOsaka 發表於 18-9-17 00:34
其實果啲膠袋真係得啖笑

我見到呢度好多人都用嗰啲一次性即棄嘅潔面紙巾洗面,其實嗰啲係不織布,都係塑膠嚟架。

仲有嗰啲乜消毒濕紙巾啊、清潔濕紙巾呀,全部都係不織布,唔好睇小呢啲消耗品,呢啲如果全香港每人一日用幾張,已經浪費咗好多塑膠。

翡翠宮

flyinsky 發表於 18-9-16 23:51
每逢落雨好多人都拎膠遮套,係超唔環保,有d商業大廈直情會派,我知有d大廈改用日本乾遮機,寫明為環保唔派 ...

屋企樓下商場都轉左....大家真係要為地球出多幾分力

伯爵府

mercurycc 發表於 18-9-17 11:07
唔多會用機,有都好多人唔用要排邊會等呢?

等都唔會太耐因為係fing幾下等佢無咁多水,唔趕時間咪等下,因為d膠遮套又薄又易爛,仲唔環保過以前派膠袋

伯爵府

bb2 發表於 18-9-17 13:02
屋企樓下商場都轉左....大家真係要為地球出多幾分力

部機係日本出,我諗日本都好多呢d環保工具,用膠遮套真係好落後,明明以前都無,唔知幾時開始有商場用

象牙宮

flyinsky 發表於 18-9-17 13:08
等都唔會太耐因為係fing幾下等佢無咁多水,唔趕時間咪等下,因為d膠遮套又薄又易爛,仲唔環保過以前派膠袋 ...
你知香港人好忙架啦!見好多人都等唔切架!

象牙宮

flyinsky 發表於 18-9-17 13:09
部機係日本出,我諗日本都好多呢d環保工具,用膠遮套真係好落後,明明以前都無,唔知幾時開始有商場用:not ...
係日本見過幾款,有款係一塊板咁幾下,
呢款香港唔多見?只係用小小時間就可以環保,
但好多人都唔會做。

首頁

尾頁

跳至