自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你真孝順,以家開始排政府療養院啦,比起私家老人院係好好好多。
我爸爸都係中風半身不遂,2個人都搬唔到佢,同要改裝好多設施,
不過如果你有能力有決心可以試下先,唔得再算囉。

侯爵府

回覆樓主:

其實在家照顧一個中風病人唔簡單㗎!你爸爸大隻嗎?每日換片,扶上落輪椅,冲涼,照顧者都需要很大體力。屋企浴室要夠大及作適當改裝,才能容納兩個人幫病人沖涼,照顧者真係攪到週身濕晒㗎!

水晶宮

mayyy021 發表於 18-9-16 21:58
爸爸跌低中風,半身癱瘓,住院近半個月狀態良好,除了不能自主活動,食得訓得,語言能力也不錯,亦不需插喉 ...

請外傭係要時間, 你现在連工人都未有, 憑咩話同父異母哥哥要父親入老人院係唔好?

複式洋房

birdbird 發表於 18-9-16 23:25
請外傭係要時間, 你现在連工人都未有, 憑咩話同父異母哥哥要父親入老人院係唔好?
...

多謝回覆。

事情剛剛發生,工人當然未有,所以我開始搵資料學習,甚至上黎問大家。話送老人院唔好,如我前面所言,老人有康復機會,但送老人院就唔會有機會企返起身。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mayyy021 發表於 18-9-16 22:42
回覆 chichiho 的帖子

謝謝回覆。

妳父親今年貴庾?

現在住老人院都要萬多元一個月 ,咁請兩個工人照顧佢, 會唔會仲好啲?

因為一個工人,照顧半身不遂,一定搬不動他 ,兩個都好勉強 ,除她們非受過培訓, 同埋屋企要改動很多輔助設施~

複式洋房

MKma 發表於 18-9-16 23:19
其實在家照顧一個中風病人唔簡單㗎!你爸爸大隻嗎?每日換片,扶上落輪椅,冲涼,照顧者都需要很大體力。屋 ...

謝謝回覆,我都好明白事情絕對唔容易,所以有問大家,我是否諗得過分理想。唉,其實我應該一早有答案,只係需要其他人攤開個事實黎講

水晶宮

mayyy021 發表於 18-9-16 23:28
多謝回覆。

事情剛剛發生,工人當然未有,所以我開始搵資料學習,甚至上黎問大家。話送老人院唔好,如我 ...

何解你斷言中風病人去老人院就不會好番, 只有在家中由外傭照顧才有機會好得返?

屋企的配套唔見得會比老人院好。

大宅

回覆樓主:

要快啲約見醫院社工,如果真係家居照顧,有好多服務可以申請,例如送飯,日間中心,上門物理治療等等。
如果請工人,都要一段時間先上工,咁呢一兩個月有冇人照顧你爸爸呢?

複式洋房

sako 發表於 18-9-16 23:14
你真孝順,以家開始排政府療養院啦,比起私家老人院係好好好多。
我爸爸都係中風半身不遂,2個人都搬唔到佢 ...

好多謝你,見到頭四個字有點眼濕濕....結合前面留言的建議,我都覺得邊試自己照顧邊排宿位,可以作first choice

複式洋房

birdbird 發表於 18-9-16 23:32
何解你斷言中風病人去老人院就不會好番, 只有在家中由外傭照顧才有機會好得返?

屋企的配套唔見得會比老人 ...

謝謝回覆。因為我有親戚做過老人院,當中情況就如所有新聞所見的那麼恐怖。當然一分錢一分貨,我都明白

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

伯伯未出院既話, 嘗試聯絡院內職業治療師可否上門做家居風險評估先
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

mayyy021 發表於 18-9-16 21:58
爸爸跌低中風,半身癱瘓,住院近半個月狀態良好,除了不能自主活動,食得訓得,語言能力也不錯,亦不需插喉 ...

可以嘅話,係6個月內找中醫用針灸醫治,有機會恢復九成機能

複式洋房

大力大力 發表於 18-9-16 23:30

妳父親今年貴庾?

請人問題其實同幾位哥哥爭吵不下,更加難講請兩個(否則幾個人攤分,雖然有額外開支,但絕對是可應付的)

我而家就係諗,如果佢地唔肯出錢,咁就我自己出,照顧難度同樣係我最擔心的問題,如前所言,難唔難照顧我應該明白,只不過不願意面對....

伯爵府

我屋企都有老人家早年都係中風、後來去到療養院都未行得。
但要出院,所以入住老人院。

講真,老人院我初初以為生活會規律、有啲活動俾佢會好過返屋企對住四面牆。

但因老人家有幻覺、開始腳有啲力時會自己落床,
老人院伯佢出事,夜晚就綁住佢。

我地唯有一邊等請既姐姐黎(要等3個月左右)
一邊將間屋裝修好
(全屋大整:炸左個廁所門同入面間隔方便輪椅出入)
擴闊房門、地板改防滑磚等等

等屋搞掂、姐姐再去醫院學下點護理(沖涼/換片等)
接左老人家返屋企。

感恩姐姐好好,老人家身體亦好左,完全唔洗用輪椅

複式洋房

小雄維尼 發表於 18-9-16 23:36
伯伯未出院既話, 嘗試聯絡院內職業治療師可否上門做家居風險評估先

嗯嗯我就係上網見有呢項服務!因醫生好難見,一路都係幾位阿哥搶先見醫生,我太細根本無機會!
我諗住聽朝天氣好少少試下去突擊,約醫生同社工傾

伯爵府

字數過左,再寫:
我家長者返屋企後再無幻覺,心情靚哂。
但記住屋企配套都好重要。

樓主想長者返屋企住,先睇下屋企環境先。
安老事務委員會可以提供意見
(沖涼嗰度又有啲外展服務,可以揀送飯/隔日黎幫手沖涼)

複式洋房

1bear1dream 發表於 18-9-16 23:41
我屋企都有老人家早年都係中風、後來去到療養院都未行得。
但要出院,所以入住老人院。

哇真係好好既例子!爸爸而家就係療養院階段,下一步就要出院了,希望我爸爸都可以咁幸運

子爵府

回覆樓主

有心理準備長期照顧病者真係好辛苦,唔止身體上心理上都係。我媽都係有病不能自理,需要24小時有人睇住,屋企人商量後都係請印印照顧,但照顧老人家唔係好多人願意做,請新人佢地唔會揀,但廣東話一般同埋無咩經驗,最快請本地(人已經在香港)都要2個月先到家,你要諗定呢2個月點過。

我地就係幾個人輪班睇住佢,有時個個都行唔開唯有請親戚,但親戚都係黎一兩次就唔願再黎。即使工人黎左,都係要搵人好多時陪住佢照顧佢,因為佢無力,工人根本一個人幫唔到佢沖涼,都係要有屋企人幫,所以有工人都唔算太輕鬆,最好你請兩個,但當然要考慮地方同金錢,加油!

複式洋房

1bear1dream 發表於 18-9-16 23:42
字數過左,再寫:
我家長者返屋企後再無幻覺,心情靚哂。
但記住屋企配套都好重要。

感謝感謝!!!(已mark!

複式洋房

Pink_girl 發表於 18-9-16 23:44
有心理準備長期照顧病者真係好辛苦,唔止身體上心理上都係。我媽都係有病不能自理,需要24小時有人睇住,屋 ...

感謝回覆!!已mark低
我暫時都叫有時間,我俾一年時間自己home office試下,所以離爸爸屋企真係好近好近,如果爸爸企得起身,好值得!

首頁

尾頁

跳至