好無生BB 好呢?

FWM
|
結婚三年了。

結婚前老公都行埋得密,結婚後想生BB,但我們係為做而做。

老公每天只喜歡打機,上網,睇電視。可以全日對住手機禁嚟禁去,睇到我眼火爆。大家完全可以沒溝通。

我知佢好想生小孩,但大家無愛何來行埋呢?但已經過四十,又想把握時間。

大家有咩意思?
stella^^
|
FWM 發表於 18-9-16 23:52
結婚三年了。

我睇到係樓主年紀大心急想生?就算生到都是你自己一力承擔,你要有心理準備男人冇幾个肯出錢又出力!
粉紅虎
|
結婚三年了。

如果兩公婆唔同步, 為老公想生bb而生,系米有點不負責任, 一個家庭系要兩者共同建立/磨合/包容/互相體諒, 處理好這點才諗生bb, 因為年紀都有四字頭, 生辛苦,教辛苦,養亦都辛苦,因為好多雜費,所以要諗清楚。

我估大部份男人都鐘意打機,上網,睇電視,但你亦可主動溝通,講你的感受, 唔好屈住屈住。

結果才3 年, 仲有慢慢長路,加油哦
eddieman
|
1)40歲,真係唔好生喇!
2)鍾意打機,更加唔好生,害死BB呀!
bobo88hk
|
唔會生 除非唔憂錢 錢解決到就唔係問題 至於錢解決唔到既就唔好期望咁多
ApplePie_ellen
|
講到無愛咁嚴重,不要生了。生了,也是你負責,年紀又不小,好辛苦的。
Nancy20090615
|
NO
冇愛做乜生,冇愛直頭5一斉喇。
tansyneko
|
你老公四十都唔定性,生咗你預咗一腳踢
bubu7
|
結婚三年了。

完全可以沒溝通,咁仲生?

大把三十頭至中已排政府ivf, 因要排兩至三年,過四十政府唔會做,想把握時間,直接去私家ivf, 另外有一版好多資訊的。
hamsterma
|
結婚三年了。

先同老公傾下先
Yee_ng
|

我都同你想緊同一個問題我結婚两年,有两隻貓要照顧,我c6都係打機打到咩都唔理淨係做剷屎官其他家務咩都唔理,有時貓叫佢陪玩佢都發皮氣,如果唔請姐姐真係唔考慮
Yee_ng
|
有時都係到想結婚都係想有人互相照顧,唔舒服有人關心下有人錫下,但病家務一樣係自己做,两年過後變左唔太主動想生B,順其自然有無都無所謂了
Solarflare
|
如果你老公一向是巨嬰, 等人湊等人餵等人做家務。
你同佢生之後會發現, 個男人一啲都唔感恩你一腳踼做晒家務加湊埋個b。
只會埋怨你點解一個b都湊唔掂, 仲要佢幫手。
Solarflare
|
Yee_ng 發表於 18-9-17 17:35
有時都係到想結婚都係想有人互相照顧,唔舒服有人關心下有人錫下,但病家務一樣係自己做,两年過後變左唔太 ...

仲諗生b?
你應該要考慮同你老公離婚。

Yee_ng
|
Solarflare 發表於 18-9-17 18:26
仲諗生b?
你應該要考慮同你老公離婚。

所以咪話請姐姐先考慮,離婚又未去到咁差,有時都係到想係咪我無眼光定係大多數男人都係咁
Solarflare
|
Yee_ng 發表於 18-9-17 18:30
所以咪話請姐姐先考慮,離婚又未去到咁差,有時都係到想係咪我無眼光定係大多數男人都係咁
...

只有少數男人肯主動做家務。
但多數女人好有母愛, 主動包辦所有家務。耐左個男人就會覺得理所當然。你做到幾辛苦佢都唔會感恩。
只有少數女人會有心力去改造個男人成為家務能手。(因為: 99無 train佢, 當然要辛苦老婆train佢啦)
唔好覺得男人唔做家務好閒, 佢唔做咪請姐姐, 但姐姐都要休息架, 姐姐都有可能做做下走佬。姐姐也不能分擔教仔既責任。到時咪又係做死你。
的起心肝 train 下條佬啦。

Yee_ng
|
Solarflare 發表於 18-9-17 18:47
只有少數男人肯主動做家務。
但多數女人好有母愛, 主動包辦所有家務。耐左個男人就會覺得理所當然。你做到 ...

懶根深重,同佢講咪好两日 係我道行未夠,了解唔夠未婚前佢都係自己照顧自己,以為佢家務都有做婚後都係一人一半分擔下點知
Solarflare
|
Yee_ng 發表於 18-9-17 18:55
懶根深重,同佢講咪好两日 係我道行未夠,了解唔夠未婚前佢都係自己照顧自己,以為佢家務都有做婚 ...

你係咪愛乾淨果種人?
啲男人好精, 當佢知道佢唔做, 你實睇唔過眼會做, 佢當然側側膊唔做。
或者你要忍下手... 否則一世你都要服侍佢..
Yee_ng
|
Solarflare 發表於 18-9-17 19:34
你係咪愛乾淨果種人?
啲男人好精, 當佢知道佢唔做, 你實睇唔過眼會做, 佢當然側側膊唔做。
或者你要忍下手 ...

有貓好難唔日日做家務,好似仔女咁都唔想生活環境差
賢弟弟
|
結婚三年了。

隨緣吧