可憐人必有可恨之處

OforOsaka
|

事主唔係我本人、但知到呢件事好嬲。

大家當我寫故事好了。

老人家周圍同人唱個女唔理兩老。

但實情係咁。

個仔欠債、個女幫手還左幾次、最後一次講到明己經所有私己拎曬出來、冇下次。

之後個仔繼續欠債、老人家叫個女按樓(要借150萬出來)、又叫佢提早退休拎長期服務金出來幫阿哥還債。大佬、個女自己有頭家、啲仔女仲讀緊中學、未出身。迫佢按樓同迫散佢頭家冇分別。

OforOsaka
|
個女當然唔就範、最後湊夠十萬、比老人家、講到明得咁多、唔要就算。老人家話個女係咪當阿哥係乞衣。同佢講唔按樓就唔好做佢個女。

個女心諗、之前一直辛辛苦苦儲落都已經拎曬出來、原來老人家同阿哥都係當佢人肉提款機、心都淡、最後拎返果十萬走(啲錢係厚住面皮揾男家借)、之後老人家過年、做節、都冇再揾個女。
moniko
|
斷得好
tiramisu_hk
|
由得佢唱,呢d債還一世都還唔清,千祈咪心軟,今次按埋樓下次咪要賣身
molasses
|
喂喂, 係咪"未出生=未出身"?
JO_100
|
其實断左咪仲好!
浩霆豬豬
|
已經無能為力,呢啲家人需要斷欖啦
OforOsaka
|

扯開少少。

有時仔女同父母關係疏離、父母都有一定責任。

我有個表姐、同父母關係好疏離、啲親戚成日勸佢對父母好d, 要孝順父母。但原來、表姐六七歲果陣、佢弟弟剛出世、果陣父母嫌佢煩、話佢成日問呢樣問果樣、結果父母一覺得佢煩就要佢企出門口、企到三四年班。
OforOsaka
|
molasses 發表於 18-9-17 00:10
喂喂, 係咪"未出生=未出身"?

已改、多謝提醒
貧窮媽媽
|
一走唔駛再回頭
Hanayori
|
無底深淵,斷咗就算。
wcpcelia    發表於 18-9-17 17:28
nainaitze
|
OforOsaka 發表於 18-9-17 00:15
扯開少少。

有時仔女同父母關係疏離、父母都有一定責任。

所以我從來都唔會理人哋講佢嘅家庭恩怨,因為往往都只係片面之詞,有啲嘢事出必有因。
123blow
|
nainaitze 發表於 18-9-17 00:17
所以我從來都唔會理人哋講佢嘅家庭恩怨,因為往往都只係片面之詞,有啲嘢事出必有因。
...

無錯, 隨時一個故事幾個板本! 我只信邏輯推理, 同意你嗰句: 事出必有因!
melody228
|
早走早著
peonica
|

事出必有因。
大力大力
|
moniko 發表於 18-9-17 00:10
斷得好

x 2
豬仔嘜
|
斷得好
但斷得遲
mmk
|
自問問心無愧就得
杜小田
|
OforOsaka 發表於 18-9-17 00:07
事主唔係我本人、但知到呢件事好嬲。

大家當我寫故事好了。

斷得遲!
hellomicky
|
親情,友情,愛情都係雙向,問心無愧就夠了
wcpcelia    發表於 18-9-17 17:28