自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

浩霆豬豬 發表於 18-9-17 00:14
已經無能為力,呢啲家人需要斷欖啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

由佢唱飽佢囉,不痛不癢

伯爵府

豬仔嘜 發表於 18-9-17 00:42
斷得好
但斷得遲

遲斷也好過冇斷。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

呢D家人, 唔要都罷!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁似梅媽斷左就好一了百了唔洗煩,長貧難顧呀,嫁左出去就跟老公姓啦,不往來就不往來囉。

子爵府

回覆樓主:

所以有時有啲新聞話仔女唔理老人家, 或老人家尋找女兒xxxx呢啲。 人人一睇就覺得仔女不孝, 我就唔會睇表面, 好多時都係有因必有果, 唔係做老人家就一定係可憐

男爵府

OforOsaka 發表於 18-9-17 00:07
個女當然唔就範、最後湊夠十萬、比老人家、講到明得咁多、唔要就算。老人家話個女係咪當阿哥係乞衣。同佢講 ...

斷得好,俾我真係唔會拎曬d私己錢出黎幫人還赌債
做人,5好難为自己

子爵府

fishfish121 發表於 18-9-17 22:07
所以有時有啲新聞話仔女唔理老人家, 或老人家尋找女兒xxxx呢啲。 人人一睇就覺得仔女不孝, 我就唔會睇表面, ...

好多好多父母,無愛啺過,照顧過子女。到子女大了,就會搵子女攞錢,搵子女照顧。係班路人甲乙丙胡亂指責人不孝。卻無人鬧做父母的枉為人。

珍珠宮

個女當然唔就範、最後湊夠十萬、比老人家、講到明得咁多、唔要就算。老人家話個女係咪當阿哥係乞衣。同佢講 ...

咩當佢啊哥係乞衣,根本就係乞衣

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ngwong2 的帖子

係呀!!我俾個二世組話過我不孝佢知我娘家D咩,佢自己出身好先咁口響JE

珍珠宮

回覆樓主

Up

珍珠宮

我同你差無幾, 老人家不停要用錢, 我把最後的積蓄拿出來比佢地, 到我身上無晒錢, 又無地方落腳想投靠番佢地留個床位比我都唔容許, 由我訓街

所以我勸你唔好傷心, 盡左力就算, 你既父母只錫個乞兒哥, 無為女兒著想, 你既錢唔比佢地, 留比自己養老, 生活, 及留比仔女更好

你個哥都是借極都唔夠, 無可能要埋你條命架??

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

我的育兒心得勳章

taiwoon 發表於 18-9-17 01:23
要個女按樓提早退休
但有冇諗過個女退休邊個幫佢供樓
有野幫手就話一家人

要女提早退休,應該係叫個女發假誓呀,個女唔返工,邊有錢俾佢壓搾

男爵府

回覆樓主:

我都識一個家庭, 生3個女之後追到個仔,重男輕女到不得了,大女靠自己讀到書, 自己做補習賺大學學費, 出黎做野, 十幾年前大學一出黎得萬零蚊, 個呀媽不停話要加家用, 有次仲扯住大女頭髮打大女, 大女推開呀媽,從此之後, 呀媽周圍親戚朋友鄰居同人講大女出身後不孝, 唔比家用, 仲出手打呀媽, 講左十幾年, 仲講緊。。。
補充:大女一直有比家用, 後來個仔讀書唔成, 都係大女比錢佢讀副學士

男爵府

回覆樓主:

斷得好。。今次按左,下次賣左佢瞓街??父母都低能

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會長期幫親人還債的,斷絕來往好了!

男爵府

回覆 OforOsaka 的帖子

認同!我的好朋友同佢父母關係很疏離。佢父母周圍同人唱個女為左個老公唔理佢地,仲成日威脅話要去我朋友 office 攪事,等佢冇面。但實情係佢父母多年來只想不停攞錢,又覺得個女唔比係因為女婿阻止。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

身邊都有不少重男輕女嘅長輩,有時睇到都眼火爆!
呢啲屋企人真係唔洗恨,由得佢鍾意點講就點講,一毫子都唔好再花喺佢地身上!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

做人有底線,唔通阿媽叫個女做娼、阿爸叫個仔做賊都聽話咩!愚孝就害自己害埋個阿哥,不停有人幫手填氹仲會戒賭?!

珍珠宮

nainaitze 發表於 18-9-17 00:17
所以我從來都唔會理人哋講佢嘅家庭恩怨,因為往往都只係片面之詞,有啲嘢事出必有因。
...

首頁

尾頁

跳至