其實明天係未應該繼續停課呢

mandy952
|
望樓下個個行馬路,跟本冇路行,如果明天持續,佢唔停課都自己同學校請假
toyotabb
|
mandy952 發表於 18-9-17 08:18
望樓下個個行馬路,跟本冇路行,如果明天持續,佢唔停課都自己同學校請假
...

小心陣間又畀人鬧你脆弱呀
大力大力
|
剛先早上7時半,甘快又講定明天?
大力大力
|
我估以港人的效率,明早交通應該會全部回覆正常掛?
JD930
|
toyotabb 發表於 18-9-17 08:22

MsBusy
|
我覺得應該停多一日,不過雙職家長就麻煩d
熱媽
|
...
希望今日清咗路面D垃圾,有車/巴士行到,就解決到部份問題。如果做唔到,無法啦!自己决定比唔比仔女番學!有些父母真係諗返少1日學都蝕咗(可能讀直/私或熱愛返學到不得了。
lavender_baby
|
我反而覺得今日中小學生唔需要停課,學校被吹到周圍都係斷樹垃圾咪叫學生一齊幫手清潔校園,或者可以發起到社區做支援清下垃圾樹木,其實都係品德教育

不過如果係以交通安排就講就另計啦,如果住得近嘅行到返學校嘅距離的話,俾小朋友有份責任感係好事,唔好培養埋下一代都係公主王子

toyotabb
|
lavender_baby 發表於 18-9-17 08:40
我反而覺得今日中小學生唔需要停課,學校被吹到周圍都係斷樹垃圾咪叫學生一齊幫手清潔校園,或者可以發起到 ...

其實啲樹呢幾日都仲有機會冧落嚟
iamcute_lala
|
lavender_baby 發表於 18-9-17 08:40
我反而覺得今日中小學生唔需要停課,學校被吹到周圍都係斷樹垃圾咪叫學生一齊幫手清潔校園,或者可以發起到 ...

一陣整傷左啲王子公主
學校負責得起嗎?
KenHim
|
我剛剛出門口,外邊真係好大鑊,根本冇路行,全街都係大樹,大人都行唔到,要行出馬路,非常危險
Myy4.myy4
|
...

我覺得冇必要。可能我嗰區清潔得快,成條街已經勁多人行嚟行去,返學已經冇問題。我相信淨係今日已經清理得七七八八
cat_koo
|
咁早就講定明天既事~
港人好有效率既

熱媽
|
中學生都勉強可以,小學生就唔好啦!執執下變玩垃圾/樹技
lovebbb
|
今日交通情況咁差,路面又多塌樹雜物,我認為停課也不為過
lolobabyphoto
|

有學校天花滲水、塌陷,學生回校會很危險。如果説公民意識,在家不用返工的大人組成義工隊,上街去執垃圾,可能更有幫助。
ellako99
|
toyotabb 發表於 18-9-17 08:22

認我脆弱,不過如果情況許可,明天返學當然冇問題
紫翹
|
熱媽 發表於 18-9-17 08:37
希望今日清咗路面D垃圾,有車/巴士行到,就解決到部份問題。如果做唔到,無法啦!自己决定比唔比仔女番學! ...

未必,可能只係想等晏D睇情況!宜家仲早啫
紫翹
|
lovebbb 發表於 18-9-17 08:52
今日交通情況咁差,路面又多塌樹雜物,我認為停課也不為過

今日停左,講明天,個人覺得言之尚早
海妮
|
今早出而路面情況真係幾惡劣,停課一日係應該,相信明天大部份都清理到,若部份地區路面未處理好,個別家長為安全起見,可自行決定為子女請假。