交通癱瘓 ,點可以叫人返工,地鐵有客人暈左

ifcsir
|
交通癱瘓 ,點可以叫人返工,根本支付不到,地鐵有客人暈左, 點樣叫地鐵職員—早應付咁多人流?
政府高宮有車有司機,又不用趕時間返工, 痴線㗎, 呼籲 體諒,有q用,天真的林鄭, 不吃人間的煙火
bighug
|
臨天光取消風球,即係叫人即刻返工, 又唔諗下冇巴士冇地鐵
selinako^^    發表於 18-9-17 11:32
sunnymama2
|

老老實實,政府有權叫公司停工嗎?

相信不可以吧! 唔該理智些,好嗎
華華子
|
最直接係問下自己僱主點解唔比你今日放假~~~
JD930
|
bighug 發表於 18-9-17 08:46
臨天光取消風球,即係叫人即刻返工, 又唔諗下冇巴士冇地鐵

路上小心
caa
|

[quote]sunnymama2 發表於 18-9-17 08:47

tungking
|
華華子 發表於 18-9-17 08:47
最直接係問下自己僱主點解唔比你今日放假~~~

就系知自己僱主吾比,所以咪推向林鄭到…………個個都話澳門好有人性夠体恤,不如快D搬過去吧 。。。
龍山仔仔
|
tungking 發表於 18-9-17 08:59
就系知自己僱主吾比,所以咪推向林鄭到…………個個都話澳門好有人性夠体恤,不如快D搬過去吧 ...

人地有啲地方強制停電........

如果發生在香港.....暴動都似....
lojo11
|
唯有自己決定請唔請假
chamcharm    發表於 18-9-17 18:54
wcpcelia    發表於 18-9-17 18:47
華華子
|
tungking 發表於 18-9-17 08:59
就系知自己僱主吾比,所以咪推向林鄭到…………個個都話澳門好有人性夠体恤,不如快D搬過去吧 ...

我覺得可能係因為好多人唔夠膽公開鬧自己老闆, 所以就閙政府, 鬧政府比較容易ma.....

但正常呢條問題都應該係先問自己老闆啦~~放假安排一向都係公司policy......

再者, 如果真係覺得危險到不能上班(我相信真係會有員工遇到這種情況), 點解唔自己申請年假? 唔係連一日假都甘吝嗇呱?
李斯特    發表於 18-9-17 10:04
youhello507
|
而家d 人,係咪正苦唔叫佢食飯,就會餓死
dumbobabe
|
sunnymama2 發表於 18-9-17 08:47

政府無權叫停其他人,但可帶頭叫停公務員一d非緊急非善後崗位,私人企業跟唔跟就係私人企業嘅事
究竟我是誰
|
ifcsir 發表於 18-9-17 08:40
交通癱瘓 ,點可以叫人返工,根本支付不到,地鐵有客人暈左, 點樣叫地鐵職員—早應付咁多人流?
政府高宮 ...

你鬧緊你老闆喳
mimosa_t
|
ifcsir 發表於 18-9-17 08:40
政府高宮 ...

咁地鐵人員點解又要返工?
消防、醫護、食肆⋯⋯
仲有人必須要返

都係個句,有問題向自己老闆反應!
ifcsir
|
華華子 發表於 18-9-17 09:04
我覺得可能係因為好多人唔夠膽公開鬧自己老闆, 所以就閙政府, 鬧政府比較容易ma.....

但正常呢條問題都 ...

有咩夠唔夠膽啫, 自己上司都唔想返, 公營機構冇人可以話事㗎喎只會睇政府
ifcsir
|
mimosa_t 發表於 18-9-17 09:09
咁地鐵人員點解又要返工?
消防、醫護、食肆⋯⋯
仲有人必須要返

今日地鐵啲職員 你覺得佢哋支付得到咁大人流?
Unutterable
|
sunnymama2 發表於 18-9-17 08:47

trendy007
|
華華子 發表於 18-9-17 09:04

但正常呢條問題都 ...

Agree👍
華華子
|
dumbobabe 發表於 18-9-17 09:08
政府無權叫停其他人,但可帶頭叫停公務員一d非緊急非善後崗位,私人企業跟唔跟就係私人企業嘅事
...

其實林太已經叫私人機構體諒今日未能上班既員工, 彈性處理了~~~
Rubik
|
x自己老細