給~讚揚食市打10號波照開工的人 !

carly.c
|
有感而發,心知一樣米養白樣人,
今日係某 屋苑平台, 睇到有個post 係讚揚一間餐廳10號波照開工,方便屋苑住客。
但有冇唸唸昨天人地係係乜野天氣情況下返工?
hohinmama
|
carly.c 發表於 18-9-17 08:45
今日係某 屋苑平台, 睇到有個post 係讚揚一間餐廳10號波照開工,方便屋苑 ...

easonkinki
|
今日係某 屋苑平台, 睇到有個post 係讚揚一間餐廳10號波照開工,方便屋苑 ...

每逢打風我老公就要前一晚留係公司過夜,因為打到8號有機會無車返工。
我媽做醫護10號波都要返工。
Jasmine-4711
|

我反而覺得店主無良,十号風球要員工番工,出街雜物乱飛,建築物部份又倒塌。打份工要揾命搏,人命黎架。屋苑住户食即食麵或餅乾可頂住一日。

但員工在上班或下班途中如有傷亡,老世仍覺得要員工冒生命危險是做左件好事嗎?

利申: C6 10号風都要輪更,真係担心佢會出事,多多錢都賠不了親人條命
11B
|

呢啲正一無良腦殘西客!
11B
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-17 09:14
我反而覺得店主無良,十号風球要員工番工,出街雜物乱飛,建築物部份又倒塌。打份工要揾命搏,人命黎架。屋 ...

有求就有供!
有班粉人唔買定嘢食,仲笑買定食物嘅人。然後大安旨意8号風球仲有食店開。如果無咗呢班腦殘粉人,食店知道原來打8号係無人嚟,無生意兼浪費燈油火焟,咁就唔會再喺8号風球下營業,職員就唔使無奈地冒住危險去返工。
Jasmine-4711
|
11B 發表於 18-9-17 09:22
有求就有供!
有班粉人唔買定嘢食,仲笑買定食物嘅人。然後大安旨意8号風球仲有食店開。如果無咗呢班腦殘粉 ...

食店可以唔開,餓班人一次,下次打風前佢地才會識上倉,而唔係expect 別人打8~10号風球仲揾命搏,番工去服务佢地。

這食店是為錢,用員工條命去搏。值得鼓勵。
11B
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-17 10:28
食店可以唔開,餓班人一次,下次打風前佢地才會識上倉,而唔係expect 別人打8~10号風球仲揾命搏,番工去服 ...

無良僱主加無良食客,所以出現啲歪理讚post!
carly.c
|
11B 發表於 18-9-17 10:47

係! 仲要話比個讚佢, 話10號波有一個好豐富嘅早餐食!
love2talk
|
11B 發表於 18-9-17 10:47

噚日我唔知邊個post話佢地落去食嘢只係喺商場內,好安全,所以唔駛儲糧

我心諗,你住樓上,但班員工唔係丫嘛
BGCOME08
|
我直情覺得所有店應該全close。
OforOsaka
|
網上見到昨晚有人出文話m記班「垃圾員工」手腳慢、黑面。

即刻有人留言話佢冇班「垃圾員工」返工、你有得排隊買m記?
Poyau
|
將心比心
Esther_531
|
我都覺得係,以前八号咩都無開,而家十号都開,超無良!!!除非員工住樓上,吾使行出路面就可以講開。。有咩事點賠!!
tsung
|

fitfish
|
隨時比野責死