飲咖啡係咪會搞到失眠?

susiesoso
|
我以前每日一杯咖啡都冇事,近呢半年就開始有失眠嘅問題,我呀媽話飲得咖啡太多會搞到瞓唔到,係咪真?
waic
|
susiesoso 發表於 18-9-17 09:19
我以前每日一杯咖啡都冇事,近呢半年就開始有失眠嘅問題,我呀媽話飲得咖啡太多會搞到瞓唔到,係咪真?
...

絕對會,人體質會隨年紀改變,我40幾後開始一飲就嚴重失眠,後生時夜晚飲都冇問題
Braintman
|
如果你以前有飲開,冇理由而家會咁喎
tell-me-y
|
回覆 susiesoso 的帖子

yes of course la !
drink less if you think it has got impact on you......

小肥兔
|
我會, 所以中午打後唔會飲茶,。咖啡
chuiyeebird
|
...

會架!我有個朋友早兩日同我講以前一日三杯的都冇問題 依家一日一杯都唔得
Petman
|
飲慣咗應該唔會瞓唔著 不如諗下最近有咩壓力
而家唔飲應該會出現脫癮症狀 會眼瞓d架喎
Supertalkative
|
...

過左5、6點唔好飲!訓得唔好
yattepick
|
我朝早飲,都會令到晚夜訓唔著
tsung
|

csc_cherry_chan
|
...

我就唔會……
臨瞓前飲,
都會瞓得著~
Moppyhaha
|
一定會..
我後生個時,一日三杯都冇影響..
依家一日只限早上一杯,中午如果飲咗一半已經夜晚瞓唔著喇..
所以依家中午已經唔敢飲
wing_19870612
|
...

死火 ,我每次飲完咖啡都會想訓覺架!
我係咪有問題吖
docomo
|
我唔會,就算飲幾杯或臨瞓前飲都冇事,不過聽過有d人下午過後,就算飲杯茶葉茶都會失眠。
loveclementine
|
我一日三杯,臨瞓前飲都瞓得著
monnie33
|
會唔會唔關咖啡事?係樓主你自己有心事啊?
Giant
|
我冇呢個問題,臨瞓飲奶茶/咖啡都可以3分鐘瞓著。
tansyneko
|
我唔會
susiesoso
|
waic 發表於 18-9-17 09:22
絕對會,人體質會隨年紀改變,我40幾後開始一飲就嚴重失眠,後生時夜晚飲都冇問題
...

[size=13.3333px]你咁講都有可能,但係我已經習慣每日一啡,戒唔到
waic
|
susiesoso 發表於 18-9-19 08:51
你咁講都有可能,但係我已經習慣每日一啡,戒唔到

飲低因