不是想信教, 但想讓小朋友返主日學

Nomos
|
其實返主日學, 做D咩, 聽人講可以比一班小孩聽道理故事
我小朋友不合群, 同待人禮拜不是很好, 返主學可以幫到佢嗎?
謝謝
moma1023
|
Nomos 發表於 18-9-17 09:51
我小朋友不合群, 同待人禮拜不是很好, 返主學可以幫 ...

個人認為⋯⋯ 揾社交小組活動有用D。
happybebebe
|
我小朋友不合群, 同待人禮拜不是很好, 返主學可以幫 ...

最終目的係捐獻。

Nomos
|
回覆 moma1023 的帖子

請問係邊D活動, 有無些介紹? 謝謝
babyhoi
|
happybebebe 發表於 18-9-17 09:54
最終目的係捐獻。

我老公一家信天主教信左成世,
小朋友都返緊主日學,
從來冇被迫捐獻,
可能某啲基督教教派先會
mrsma1120
|
有興趣同小朋友返faith family church, welcome
micling
|

天主教嘅主日學 唔使捐錢
1年俾 $200 for 茶點費
唔使係教徒 報名就得
JChan
|
最終目的係捐獻。

基督教 十一奉獻 autopay
抺茶雪糕
|
babyhoi 發表於 18-9-17 10:10
小朋友都返緊主日學,
從來冇被迫捐獻,

X2
Charlotte_mom
|
教過主日學,仔仔社交弱
我建議係返社交班,佢無心上主日學,悶鬼死佢
而且,教會亦希望家庭有support,事實上,教得好嘅主日學位難求
ckfamily
|

我小朋友响朋友相處有d問題,老師建議佢返教會,佢join 左團契後,真係開心左好多,有朋友,每個星期返去玩幾個鐘,至於信仰方面,就等佢自己認識多d先決定
spikenard
|
最終目的係捐獻。

唔會的,你唔樂意比係唔駛比的,最基本捐獻係心甘情願
NGASZE626
|
我間教會主日學唔使比錢
內容係聽故事做手工咁
即使唔係信教都可以聽下道理
但唔知能否幫忙小朋友社交關系
spikenard
|
我有比小朋友反主日學,大人唔信都冇問題,你咪送到佢門口夠鐘就接佢,我細個自己反去玩的,媽媽都冇信

主日學好多元化的的,會唱歌,玩遊戲,做手工,食茶點,生活教導

我嗰個獨女,想擴大小朋友圈,就算99信佛都成日叫我帶佢反,佢都明好處
tingting2200
|
返主日學主要是唱詩歌&聽聖經故事,如果是幼兒級,可能會加埋做小手工&食茶點,每間教會的形式有此不同,你可以去家附近的教會了解下先
brindlewin
|

咁先要佢肯去聽。
小孩好奇怪,有時意想不到的。我同先生都念敎會學校,冇入敎,但選校都選返敎會辦。我仔小二跟同學返詩班,一唱唱咗8年,星期日8點,佢堅持去噃。
gracelam
|
babyhoi 發表於 18-9-17 10:10
小朋友都返緊主日學,
從來冇被迫捐獻,

我返2x年基督教都冇迫奉獻, 係甘心樂意, 要迫先做嘅無意思!!
tester5
|
我擔心將來選擇信,你會反對或唔開心喎。
你會唔會尊重別人既宗教信仰?會唔會尊重別人既宗教而不是只是作為一個利用工具?
SuperChanB
|

搵協康會上堂
或搵老師個別訓練
行為情緒問題係需要去搵啲特別機構上堂
唔係上主日學就可以幫到佢
trendy007
|
最終目的係捐獻。

是事實?我的仔女冇被迫捐獻喔