自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

WChan 發表於 18-9-19 17:29
所以咪就係叫政府要制定通報機制, 然後由政府評估路面情況後先叫人復工, 唔係人山人海出到去咩交通工具都無 ...

沒錯呀,係要制定通報機制,我一直贊成的呢。

咁剛剛星期一還未有呢個機制,咁就唔可以說停工先啱,停工就可以解決所有問題。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

leungszeon 發表於 18-9-19 17:30
我認同你最後個段,檢討一下有什麼好的應變機制。但星期一的問題唔係單單政府宣佈唔停工就簡單的解決晒, ...
星期一既情況係一個警示, 有不足既地方政府應該檢討, 今次政府好多地方係做得好好, 值得表揚, 但同時都希望佢地可以不斷改善, 希望盡可能避免再有星期一咁既情況.

子爵府

以我公司而言,職員住在港九新界乜都有,但只是有好少部分住沙田、大埔及上水的同事有返工困難,少返半天,或自行請假一天,其餘九成同事返工都冇問題,咁點解要硬性規定全港市民停工呢?!

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

palmchristy 發表於 18-9-19 10:59
相信普遍人都希望社會有進步, 現況能改善, 不過單單不滿現況, 作出反對, 其實與真正能改善社會有好一段距 ...

大宅

WChan 發表於 18-9-19 16:20
停工唔等於要停一日半日, 可以只需要兩, 三個小時緩衝一下, 唔係比市民放假出去遊山玩水, 好多人認為人人 ...
算啦JM,宜家個情況係,就算你唔係鬧緊政府,你想政府會有改善,佢地都係會答你
"更大災害又點,又唔係全部人有事,有事果D咪自己請假囉"

WChan    發表於 18-9-20 12:15

首頁

尾頁

跳至