自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

Hehemum 發表於 18-9-17 11:07
香港好多崗位同行業都唔同,一環扣一環,未必一定逼人去停工,我相信好多人都有責任感去完成自己的事,請唔 ...

你講左我想講嘅野。其實全民停工,我第一個就諗到,咁清潔維修工人點?邊個幫手清理維修公共設施?咪又係問題未解決。 其實最辛苦係一班清潔和維修工人。肯定做到冇停手。
而且清理維修都唔係一日之內可以攪掂晒嘅事,咁唔通停工要停到所有野攪番好咩 。歸根究底,我哋香港人冇乜危機意識,所以冇乜呢方面應變措施,唔識安排至會大亂。希望經過今次,公用事業,政府方面都上左一課,吸取教訓。

男爵府

香港好多崗位同行業都唔同,一環扣一環,未必一定逼人去停工,我相信好多人都有責任感去完成自己的事,請唔 ...

認同

公爵府

回覆樓主:

Agree

伯爵府

回覆樓主:

絕對認同樓主

水晶宮

回覆樓主:

根本就係,多餘。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

smile930 發表於 18-9-17 11:15
當政府可以管埋私營機構運作,是否意味著 共產主義來臨?

的確有批人

口裡反共產

但心裡只想共人地嘅產

有著數要攞

責任就推比人

伯爵府

回覆樓主:

講得好

大宅

回覆樓主:

要停工因為搭不到交通工具去返工
但停工後就可以找到方法去「娛樂」

奇怪也。

瑪瑙宮

大廚勳章

其實如果真係全民都唔使返工。。咁有邊有人清理啲垃圾倒樹路面?聽日咪又係咁亂。。

唔通淨係清潔咁執垃圾嘅先至要返工?大家做私人機構嘅就係屋企?淨係自己返工危險。。人哋去清潔街道嗰啲就唔係生命?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

做好自己,返到工照返,住北區嘅咪自己同老闆傾下點返囉

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咪係!就算今日全港停工,咁明天覆工就唔會出現
大混亂嗎?災後出現混亂有咩咁出奇喎!

子爵府

回覆樓主

d人諗,最好自己停工人地開工,如果唔係邊有得去行街睇戲食飯

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-17 11:47
見大陸停工就話大陸好過香港,平時郁d就話大陸化,輸打贏要

現在香港好多人(某d議員更加) 都係“輸打贏要”, 實行“批判性思維”及做“百彈齋主”或會員。

天空之城, 快樂之地

大宅

係,香港太多自私嘎人啦,我屋企樓下三歲小朋友都去做義工,掃地

大宅

認同樓主!

珍珠宮

有啲人思想上未介奶,乜都要人定自己點做,要求多多又不考慮後果、影響。你停工一日背後幾多人要更多安排同善後

我絕對應同安全第一,但香港今日大部份人未係咁差,有啲嘢自行判斷同應對吧。

水晶宮

呢d先叫自私人

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

好似只話人去幫親餐廳係自私,已經睇到呢d人根本無用個腦,只係睇微觀,無宏觀睇過,只係想以前個個關鋪,無諗過與時並進,現在環境同以前都吾同,根本就吾可以攞返以前個套黎用,咁都諗吾通。

子爵府

d 人橫不講理,冇巴士冇地鐵周圍塌樹封路要佢地番工個 d 就大聲鬧番工危險,點解唔停工?又唔諗下依家喺馬路清理垃圾馬路玻璃個 d 清潔工,個 d 上左年紀冇足夠保護工具,就咁清理馬路為左一班淨係識喺度鬧嘅人,個 d 唔危險 人地條命唔值錢嘅,你地班仲識得鬧鬧鬧嘅人就最矜貴
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不過,唔鬧政府,有人話係維穩喎

首頁
12345...15

尾頁

跳至