滲水問題請教

Yan291
|
請問樓上滲水整爛左我天花,可否要求佢整返或賠償,請問有咩方法? 裝修完先2年

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cattz288
|
Yan291 發表於 18-9-17 11:39
請問樓上滲水整爛左我天花,可否要求佢整返或賠償,請問有咩方法? 裝修完先2年

...

通知管理處
win_bb
|
但完全唔覺有漏水痕跡...肯定是嗎???
Yan291
|
win_bb 發表於 18-9-17 11:44
但完全唔覺有漏水痕跡...肯定是嗎???

有啡色水印,尋晚滴完水黎

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Yan291
|
cattz288 發表於 18-9-17 11:44
通知管理處

請問知道個 處理程序嗎?第一次好無助
cattz288
|
Yan291 發表於 18-9-17 11:46

通知管理處, 叫佢睇完通知樓上處理, 唔肯處理就通知食環做測試......
mama01
|
Yan291 發表於 18-9-17 11:46

通知管理處影相,通知保險公司(如有買家居保)。
Jasmine-4711
|
通知管理處

如樓上唔做防漏(下次仲會漏)可找食环署

如只賠油天花要去小額錢債告佢,可以搞好耐又花時間上庭,最好庭外和解。你裝修的单米掉,折舊左賠少d。
Poyau
|
如果打風落雨先係咁 可能外牆入水
MM2H
|
要大家同意問題出處,有時未必係樓上問題
~ 搵公證行測試,收費,會快d
~ 搵食環做測試,但會視乎急切性排期,見圖情況應要慢慢等
2個方案都要樓上合作比工作人員入屋,測試要半日,要睇樓上好唔好人
Felix223
|
如果樓上唔攪掂番, 你點整都無用
HLDMaMa
|
如大風雨才漏水,可能係外牆漏水喎。
tester5
|
Yan291 發表於 18-9-17 11:39

...
可能外牆淺入黎架,報左管理check左先。
我上次係外牆,當時剛入伙,由發展商負責整。
DoReMi媽媽
|
哩啲似外牆滲水,如長時間滲水,會有好大個漬,同啲油會甩出嚟,以前曾經試過樓上工人廁漏水,令到我工人廁頂啲油甩,通知管理處,佢哋派人上門影相同上層單位傾,樓上單位做返防水,再揾C fu嚟我工人廁剷咗啲油簡單油返,佢只係油返個漬,唔係成幅油,不過我只係工人廁頂,所以亦唔太要求高。 搞掂唔再漏就是了。
eemm
|
未必返樓上事

有機會係樓上隔離嗰間位,(我試過)

又有機會係外牆渗水影響,要查清楚先
o_____o
|
首先要證明到滲水源頭先,因為滲水未必因為樓上,所以先報管理處先。
Yan291
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-17 11:57
通知管理處

如樓上唔做防漏(下次仲會漏)可找食环署

管理處同樓上傾左,樓上話唔會整,咁有咩方法可以自己去跟進?
Yan291
|
MM2H 發表於 18-9-17 14:12
要大家同意問題出處,有時未必係樓上問題
~ 搵公證行測試,收費,會快d
~ 搵食環做測試,但會視乎急切性排 ...

管理處同樓上傾左,樓上話唔會整,咁有咩方法可以自己去跟住?
MM2H
|
Yan291 發表於 18-9-25 16:04
管理處同樓上傾左,樓上話唔會整,咁有咩方法可以自己去跟住?
...

1. 搵師傅睇左有冇可能係外牆而唔係樓上
2. 只有食環可以出信比樓上要求入屋檢測,但你預需要等好耐
Jasmine-4711
|
Yan291 發表於 18-9-25 16:04

管理處同樓上傾左,樓上話唔會整,咁有咩方法可 ...

call食環署,做色水測試,由政府order佢整。都唔整,去小額錢債告佢。keep装修單。