公眾假期使唔使出糧比陪月?

uw9999
|
今個月有公眾假期,果日陪月放假,但我使唔使出糧比佢呢?謝謝
ipcs
|
uw9999 發表於 18-9-17 11:48
今個月有公眾假期,果日陪月放假,但我使唔使出糧比佢呢?謝謝

公眾假期佢可以放,但點都要一個月做夠26日(每星期工作6日)或22日(每星期工作5日),公眾假期唔關佢地事。
Carmen8080
|
我個陪月話要勞工假同5日半工作 收我24000 心諗我又唔係揾你做長工 點解會有勞工假 真係好奇怪
LoveRilakkuma
|
我陪月話咗紅日,打風都照返!
JD930
|
LoveRilakkuma 發表於 18-9-20 02:39

咁好
|
JD930 發表於 18-9-20 09:02
咁好

我以為係行規
Sweetbabymom
|
LoveRilakkuma 發表於 18-9-20 02:39

個陪月幾好喎
JD930
|
LoveRilakkuma 發表於 18-9-20 09:58
我以為係行規

通常紅日佢哋收double,八號波/ 黑雨唔返
|
Sweetbabymom 發表於 18-9-20 10:32
個陪月幾好喎

佢主動講的,佢係我朋友媽咪
|
JD930 發表於 18-9-20 10:36
通常紅日佢哋收double,八號波/ 黑雨唔返

佢完全無提會收double
ipcs
|

咁好嘅,打8號風球或以上危險,而且都好少交通工具,就算佢話返都唔好啦,一陣有咩意外駛唔駛僱主負責?
我個陪月話全年只會放3日紅假,就係年初一至年初三,呢3日若僱主要佢開工是會雙計,返工前掛8號都同普通打工仔一樣唔返,但照放假(農曆新年同打風)之後佢都會順延完工時間,咁都是做夠26日,僱主唔會蝕底。我覺得咁樣都ok。
Sweetbabymom
|
我個陪月都吾錯,過年果幾日吾收雙工。我話果幾日紅日照放假啦,新年玩下。點知佢話佢少親戚,預左果日幫我手
|
ipcs 發表於 18-9-20 11:35
咁好嘅,打8號風球或以上危險,而且都好少交通工具,就算佢話返都唔好啦,一陣有咩意外駛唔駛僱主負責?
我 ...

當然會叫佢落波先過嚟,佢坐地鐵嘅
長琦良美
|
Carmen8080 發表於 18-9-18 23:57
我個陪月話要勞工假同5日半工作 收我24000 心諗我又唔係揾你做長工 點解會有勞工假 真係好奇怪
...

跟足勞法,勞工假要放俾佢,但屬無薪,因為勞法都講明,受僱不足三個月,勞工假係無薪。

佢咁玩野,傾清楚,合約寫清楚
我要做媽媽
|
我覺得你需要簽約既時候問清楚