自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

做又死,吾做又死。

男爵府

平時依樣要自决,嗰樣要自决
偏偏返唔返工就不能自决
幾廿歲人,有什麼意外好突發好,返唔倒咪打個電話返公司傾下囉,一係攞假一係遲D返,甚至home office。如果比人扣假扣糧,x街嗰個係老闆唔係政府。大佬,打完十號風係亂D架啦,真香港人唔係唔知嘛?

珍珠宮

回覆樓主:

認同,如果只叫某d行業停工又會比人話岐視
服務業邊有得停(救緩,酒店,清潔等)
有d冇存貨係屋企既人點算(利申我大把存貨)
襯呢個機會睇真老闆有冇良心

如果真係停左到時堆老闆出黎嘈又話蝕錢,又話冇人整理公司繼續損失,做咩都死

最好就自行同老闆傾老闆安排
臨時臨急停,如果鋪頭交貨果d點算,好難call齊咁多方面

伯爵府

其實澳門都停工,但賭場一樣開。根本政府停唔停工都無分別,駛唔駛返工問自己老細啦,關政府咩事

珍珠宮

Yoanna2017 發表於 18-9-17 13:03
冇錯,如果宣佈全港停工,咁清潔人員,警察,消防,救護仲返唔返?

梗係唔返啦⋯⋯咁唔公平~(曲)
如果個個人都咁諗,香港就成為個死城咁!
都唔明啲人諗咩

雖然我今日都好想唔駛返工,但唔會懶地硬lol!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無錯,係都要政府出聲,你地d私人機構放唔放假,關政府鬼事咩

大宅

kawai呢 發表於 18-9-17 12:49
宜家D人就係咁,根本上政府做乜都係 錯!老實講就得邊個?大家企位唔同想要嘅都唔同,無可能會做到完美,大 ...

讚成(emoji)(emoji)

伯爵府

Kristytracy 發表於 18-9-17 12:32
怨天由人,不如自己做主。

唔止紀律部隊,好多職業都想盡快開工,物流運輸,零售,金融投資,好多自顧或計日薪時薪嘅人(大佬,尖沙咀啲行乞者都出番哂嚟啦,唔洗食咩),好多人都知道自己要盡快回復正常。
只有無價值嘅人先覺得停工無所謂。

大宅

回覆樓主:

有d位根本唔係你話想攞假就可以放!!""

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JD930 發表於 18-9-17 12:37
係,所以我都請咗假

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

tsung 發表於 18-9-17 22:30

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Kristytracy 發表於 18-9-17 12:32
怨天由人,不如自己做主。

【颱風山竹】林鄭拒宣布停工 邵家輝:開少一日工僱主成本多一日
https://www.hk01.com/article/236486

但僱主唔係咁諗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一場風見盡那些自私鬼,係要返點會返唔到?打完風返唔到,咁打緊風果d又點返?只有唔想返又想有薪的才會推個責任比政府。

水晶宮

414928 發表於 18-9-17 22:35
一場風見盡那些自私鬼,係要返點會返唔到?打完風返唔到,咁打緊風果d又點返?只有唔想返又想有薪的才會推個 ...

到真係全部唔駛返工,啲自私鬼又埋怨食市,街市,商店冇開,搞到佢地冇野食冇野買架啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

一叫停工, 無人返工做善後工作, 維修設施.
停完一齊返工, 結果一樣.
真係乜都有得鬧
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

tredd 發表於 18-9-17 21:27
偏偏返唔返工就不能自决
幾廿歲人,有什麼意外好突發好,返唔倒咪打個電話返公 ...

係啦,突然唔駛自決,突然咁聽政府話

emt1314    發表於 18-9-17 22:47

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

ddkaka 發表於 18-9-17 22:42
到真係全部唔駛返工,啲自私鬼又埋怨食市,街市,商店冇開,搞到佢地冇野食冇野買架啦
...

咁又係,唔洗返工無話唔比行街購物,到時換個身份又嘈過,所以政府點做都有人嘈,因為總括這些都是自私鬼。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

偏偏返唔返工就不能自决

係喎,真係龍門任佢哋擺。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

plumtree 發表於 18-9-17 13:38
講到尾根本就係想咁啫。
呢單野都唔係一日可以善後得好,咁唔通停工停幾日咩?根本行唔通。再講仲有好多其 ...

想放既咪自己同僱主傾囉
老實講, 咁負責善後既人, 係咪又一齊放假先?

我自己都星期六, 日係公司過左兩間夜
有D人咪又係淨係識打黎叫話我地做野要醒少少, 有同理心
十號風球就話啫, 而家都八號啦, 做乜唔過黎

有D人根本淨係識用自己觀點出發...

天朗氣清

侯爵府

偏偏返唔返工就不能自决

自乜決、自私鬼就大把

首頁

尾頁

跳至