點解人奶b都好易病??

aliceting
|
我女係人奶b, 但係3個幾月黎已經病左2次, 而家要返工轉奶粉b, 我好擔心佢會唔會更加病多左…點算好?
after1717
|
aliceting 發表於 18-9-17 12:37
我女係人奶b, 但係3個幾月黎已經病左2次, 而家要返工轉奶粉b, 我好擔心佢會唔會更加病多左…點算好? ...

我b同你情況一樣,不過我會堅持餵人奶
miumiu419
|
我個fd都係餵人奶,b女多易病,相反另外一個fd食奶粉,除了打針生牙仔會發燒外,一直都身體好好
我要做媽媽
|
係咪凍親吖?三個月就病兩次喇?其實都唔一定人奶bb抵抗力就俾奶粉bb好架,都係睇情況既
hamsterma
|
我女係人奶b, 但係3個幾月黎已經病左2次, 而家要返工轉奶粉b, 我好擔心佢會唔會更加病多左…點算好? ...

人奶唔會呀,我全人奶8個月都無乜病痛
EstrellaDamm
|

病有好多原因,例如環境、家人/周圍嘅人嘅衛生意識等等。我兩個全人奶,大B差唔多一歲先第一次病,細B兩三個月就病,就係因為被當時開始返學嘅大B傳染呀。人奶有抗體固然係好,但亦唔代表食人奶唔會病。如果可以繼續餵,就算唔能夠全人奶都係好㗎,有幾多得幾多。何況餵母乳仲有好多其他好處呢。
aidan08
|
我覺得餵唔餵人奶,應該睇吓媽媽是否manage到。一向唔覺食人奶的BB特別健康,其實同奶粉B一樣,有D成日病,有D又無咩病痛。所以,餵定唔餵我覺得係要睇吓媽媽覺得辛唔辛苦,如果唔辛苦的話,不妨繼續餵。覺得辛苦的話,食奶粉又何妨?真係唔一定食人奶會比奶粉少病痛的。

我唔夠奶,好辛苦咁追奶都係得好少,但因為唔洗返工,我餵得幾多得幾多。但餵人奶對我嚟講真係都幾多不便,好似出街一夠鐘就要返屋企泵,旅行的話好麻煩,又唔可以做D貪靚嘢住,例如霧眉、染髮等。我呢D少奶媽媽,就算每三個鐘泵一次都係得嗰少少,有時真係好想放棄。我都同自己講,太辛苦我都會選擇全奶粉算了,唔想逼到自己唔開心。我上胎就係因為餵人奶太大壓力攪到抑鬱。

好老實說,我唔覺得食人奶的BB同食奶粉的BB有咩大分別。盡咗力就可以了。
kissapplegirl
|

飲人奶嘅bb唔等於唔會病,只係會由媽媽得到更多嘅抗體, 例如媽媽感冒 ,媽媽自己都要戴口罩,咳嗽打乞嗤餵奶前換片後都必須要洗手, 媽媽身體會製造抗體透過母乳俾bb,咁bb就算中咗感冒都會病情較輕,甚至冇發病,到bb約6個月,來自母體媽媽體內遺留嘅抗體慢慢會消耗, 所以餵人奶會有額外抗體補充

有時少少傷風咳其實係等於細菌喺bb喉嚨say Hello一樣,唔洗咁擔心,注重衛生就得,親戚病咗就唔好探bb,留意照顧者嘅本身衛生情況, 例如肚屙完就要用梘液洗手,因為有好多腸病毒真係因為一個人肚痾累全家,病左唔帶口罩,或者成日用嘴錫bb都係害緊小朋友
RubyYu07
|
其實我覺得唔關人奶事,睇個人架~
monnie33
|
邊關事~我B由全人奶後尾轉左奶粉一樣都係好健康~打完3次針都冇燒到~
krichan
|
唔一定嫁,我嫂果個人奶b打親針都燒,而家5個幾月大流感入過2次醫院,我仔奶粉b而家1歲幾,唯一係13個月大燒過1次,
aliceting
|
after1717 發表於 18-9-17 13:00
我b同你情況一樣,不過我會堅持餵人奶

堅持唔到...份工係要返shift, 而且忙到唔可以行開泵奶...我擔心轉左奶粉會仲易病...
aliceting
|
aidan08 發表於 18-9-17 18:22
我覺得餵唔餵人奶,應該睇吓媽媽是否manage到。一向唔覺食人奶的BB特別健康,其實同奶粉B一樣,有D成日病, ...

多謝, 個心舒服o的, 希望我女遲下轉奶粉可以順利過渡..
aliceting
|
monnie33 發表於 18-9-18 10:53
邊關事~我B由全人奶後尾轉左奶粉一樣都係好健康~打完3次針都冇燒到~

JM你比bb食邊隻奶粉? 適應上有冇咩問題?
haha748494
|
唔一定關人奶事,我細B人奶B,覺得幾好吖。
after1717
|
aliceting 發表於 18-9-19 13:51
堅持唔到...份工係要返shift, 而且忙到唔可以行開泵奶...我擔心轉左奶粉會仲易病...
...

咁真係難搞d。不過我有好多朋友返工之後就無餵人奶,佢地bb都好健康,所以都唔洗擔心太多
JuriluryLiu
|
與其諗呢樣…不如多d注意屋企清潔…同埋冷氣地方bb保暖…
太陽月
|
我要做媽媽 發表於 18-9-17 15:48
係咪凍親吖?三個月就病兩次喇?其實都唔一定人奶bb抵抗力就俾奶粉bb好架,都係睇情況既 ...

有時成日出街都會易D病
我都係半人奶+ enfinitas, so far又唔算病得好多
太陽月
|
aliceting 發表於 18-9-19 13:55

我都係因為返工幫BB轉左半人奶+ enfinitas,佢都適應得ok
monnie33
|
aliceting 發表於 18-9-19 13:55

我俾我B食雅培果隻HMO佢食~冇問題呀~便便果o的同全人奶一樣呀~