做老闆嘅

dbchu
|
其實有人性嘅老闆唔洗等政府話返唔返工,你自己有對眼去睇,去分析!唔通政府叫你去X你又去咩!
jujupig
|
dbchu 發表於 18-9-17 12:57
其實有人性嘅老闆唔洗等政府話返唔返工,你自己有對眼去睇,去分析!唔通政府叫你去X你又去咩!
...
不如問吓呢度有無jm係公司老闆好過啦!無jm係做老闆好難發表意見!
himcomama
|
...

咪係,虧你仲可以話自己係良心僱主
tsung
|
jujupig 發表於 18-9-17 13:00
不如問吓呢度有無jm係公司老闆好過啦!無jm係做老闆好難發表意見!

南丁媽咪
|
我唔係老闆,不過我昨日已whatsapp住得遠的下屬和大肚同事,返唔到唔好返,請一日VL啦(我係公務員,冇本事唔扣佢地假),乜都好冇人做野咪冇人做,安全最緊要,我住得近我返到既,叫佢地拎日假啦,我實approve.

但隔離team,老細一早已企門口等睇邊個遲到........

月見草
|
不停見到呢啲post真係覺得好煩!
little06
|
D 老闆成日覺得自己盤生意幾千幾萬億上落,返少一日會世界末日,俾員工返少一日就蝕死佢咁特別係啲中小企
himcomama
|
little06 發表於 18-9-17 13:31
D 老闆成日覺得自己盤生意幾千幾萬億上落,返少一日會世界末日,俾員工返少一日就蝕死佢咁:nothin ...

講得好
teaspoon
|
呢啲時候,我一定係老闆,我放自己假。無假扣錢囉。迫黎迫去無意思。
991129    發表於 18-9-17 14:44
ninjarabbit
|
老闆肯體諒又如何,一樣有住得近既同事覺得人地唔洗返,自己要返蝕底左架。
Yoanna2017
|
...

認同,停工決定權係個老闆到
|
回覆 little06 的帖子

有良心的老闆真的少!老闆好驚虧左一日比員工,其實根本無野做~
JD930
|
...

我唔係老闆不過尋晚已經叫住得遠或者大肚嘅同事可以留係屋企休息
Alex123
|
...

有些服務行業,特別是金融業,政府唔叫停,不是法定停市,真係唔可以自己停業,否則有人因此有損失,一定告間公司。
例如銀行及股市。
good_pig
|
...

我同意
ngwong2
|
little06 發表於 18-9-17 13:31
D 老闆成日覺得自己盤生意幾千幾萬億上落,返少一日會世界末日,俾員工返少一日就蝕死佢咁:nothin ...

agree
mln
|
我老公公司幾好, 一大早出曬WhAtsapp叫員工下午先返工。因為佢都知交通問題。
cinda72.
|
如果我放晒d員工假,咪到租客嘈爆囉
裝修/維修公司又放員工假,咪到要維修或整窗既人又嘈囉,乜都有得嘈
dbchu
|
cinda72. 發表於 18-9-17 14:40
如果我放晒d員工假,咪到租客嘈爆囉
裝修/維修公司又放員工假,咪到要維修或整窗既人又嘈囉,乜都 ...

冇話一定要放假,只係話大家有眼!有腦去分析,唔通醫院又放假咩!睇野要全面睇,唔係乜都去懶人
|
月見草 發表於 18-9-17 13:30
不停見到呢啲post真係覺得好煩!

今日都已經過咗大半日, 返工嘅已經返咗, 攞假嘅又已經攞咗, 仲想R乜姐? 好X煩囉!