自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

杏花邨會平先講啦。。。

珍珠宮

我愛貓貓 發表於 18-9-17 22:37

一定會,最好多d人講多d跌多d,由小學到大學到結住果度,係 ...

算啦!我地住得開心就可以了,人地住邊有人地選擇,雖則我老公都話,多啲呢啲 po 好,幾時有恐慌性拋售 ?我同你一樣,新婚搬咗去九龍,有 b 就搬返黎啦! 我仔由細就日日落海濱長廊散步/玩。呢度環境真係好舒服

你媽咪屋企 ok 嘛?

珍珠宮

Nohoeast 發表於 18-9-18 09:25
不是杏花園,杏花園放售時我有入過去睇過!講緊杏花村, 有幾幢係宿舍,唔清楚是否近海那邊
...

就算有都唔係全座宿舍,我住緊呢幾座

以前 36 座 (唔係向海) 有一部份係懲教職員宿舍,我有親戚住過。而家仲係咪就唔知

珍珠宮

bobo101^*^ 發表於 18-9-18 09:26
回覆 blythe_baby 的帖子

將軍澳有幾座都係停電停水, 又爆玻璃, 加埋惡臭, 其實仲重災過杏花邨! ...

邊個屋苑?

子爵府

blythe_baby 發表於 18-9-18 08:14
https://topick.hket.com/article/2162646/【颱風山竹】將軍澳水浸過後傳出坑渠惡臭%E3%80%80居民拖喼逃亡 ...

Ic, 可能因為唔係住將軍澳南這邊,所以嗅唔到

寶石宮

2023年兔年勳章

sjnl43 發表於 18-9-18 11:27
邊個屋苑?

日出。。

寶石宮

2023年兔年勳章

Sumyeema1 發表於 18-9-18 08:18

大宅

杏花邨會平先講啦!

別墅

HiPP勳章(1)

回覆 Carmen1603 的帖子

除非你可以鋤低40%買,再加返20%賣,否則不考慮該屋苑.
生命是雙親俾你,你冇得揀. 但生活是你自己的,所以希望大家可以開開心心地生活,反正喊又一日,笑又一日,大家努力啊.

別墅

HiPP勳章(1)

回覆 油麥麥 的帖子

住近海附近,又唔向海,不而唔好住.
生命是雙親俾你,你冇得揀. 但生活是你自己的,所以希望大家可以開開心心地生活,反正喊又一日,笑又一日,大家努力啊.

禁止訪問

別墅

HiPP勳章(1)

回覆 油麥麥 的帖子

錯 ,愛才是無敵,因為無敵除左寂寞之外就是愛.

大宅

55104035 發表於 18-9-17 16:34
其實好多樓向海單位都會受到同一遭遇, 不論杏花定將軍澳.
今次可証明杏花村的玻璃夠厚,無爆過, 而且成棟樓 ...

係。我覺得杏花邨超好住,放工地鐵站唔迫,小朋友生活環境良好,左鄰右舍的人又好。
我地就算水浸無水無電大家都無驚過,管理公司跟得好好,大家又有秩序。港燈向停電當晚已派人來整,唔洗12小時已回復電力。咁當風都無爆過玻璃。
全球氣候暖化,超級颱風唔係只會影響杏花邨,係全香港/全世界,只係媒體眼光放在杏花邨姐。當你真係住過,就知颱風下的應變算好好了。
如果杏花樓價跌,我會掃多幾個投資添呀。

大宅

bosch 發表於 18-9-17 15:03
點解好似天鴿之後杏花村至有呢d 新聞? 定係以前我冇留意?

自從有一年吹左隻船去杏花邨,傳媒就每打風都來杏花邨採訪。源起不在天鴿。

公爵府

我老公細個時住果度仲要最近海果幢果時買87萬!我C6琴晚先講佢細個果時拎隔離阿婆D咸魚飛落海!話放生D咸魚!百厭到死!之後我6299賠錢比人!之後C6就罰企1個鐘+騰條炆豬肉!

大宅

回覆樓主:

一定會

子爵府

2018復活節勳章

booboozi 發表於 18-9-18 18:57
係。我覺得杏花邨超好住,放工地鐵站唔迫,小朋友生活環境良好,左鄰右舍的人又好。
我地就算水浸無水無電 ...

我都想買多個平單位,很喜歡這裡寧靜的環境及街坊。

大宅

zitzai 發表於 18-9-18 11:22
算啦!我地住得開心就可以了,人地住邊有人地選擇,雖則我老公都話,多啲呢啲 po 好,幾時有恐慌性拋售:wa ...

我媽都係向海不過係後小小頂樓,所以無咩問題,,環境真係好重要,琴日返左去 ,見到住戶幫手清下垃圾,望到都清得7788,人質素真係好唔同。果時係杏花邨返屋企途中跌左銀包都有住戶執返打電話俾我叫我取回,我爸試過留在新電話係餐廳係台面,都有人打返來叫佢力返,其他地方真係一早無左。好想搬返果度,細個時溫溫下書成日望住個賭船經過。同月光照係海面既倒映好靚。未住過真係唔知佢既好,不過而家愈來愈貴

大宅

回覆 Carmen1603 的帖子

一定唔會買,年年幾個風打埋嚟又耍驚冇水冇電冇電梯,又要驚架車被浸,真係搞到神經衰弱,就算唔近海,根本內園都浸晒,行都行唔到,新聞訪問那戶主都話窗邊一下雨就滲水,又唔係平,香港島仍大把選擇。

首頁

尾頁

跳至