夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

.

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

.

公爵府

.

男爵府

APIGMA 發表於 18-9-17 13:59
但有時我覺得C6自私,佢成日將湊女既主要責任推俾我,佢就發展佢既事業,我既事業佢就口話支持,實際上佢做埋D ...

提議就係,開心見誠同老公傾

公爵府

回覆 sunnykiwi 的帖子

傾過啦,佢就係口話無唔支持我,我以前都信佢,經過咁多事,我都醒啦!

瑪瑙宮

APIGMA 發表於 18-9-17 15:20
回覆 sunnykiwi 的帖子

傾過啦,佢就係口話無唔支持我,我以前都信佢,經過咁多事,我都醒啦! ...

咁咪以後自主唔好比佢背後控制你囉.

伯爵府

APIGMA 發表於 18-9-17 13:45
同C6好細個就一齊,2個出身都窮,所以2個都好早出黎做野搵錢,有時係我搵多D有時就佢搵多D,2人同居之後,有為過 ...

同老公好好傾下

男爵府

你囡又太細, 可唔可以等佢入幼稚園先做?

公爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

但佢湊女安排果度好軟皮蛇咁,佢肯得閒既時候幫手湊,但如果大家都要返工,佢就講明係旨意我請假同埋個女學校D野都交曬俾我

公爵府

回覆 hamsterma 的帖子

傾過啦,佢覺得佢已經盡力配合我

公爵府

回覆 門常開 的帖子

返緊全日K啦,我開頭都以為返左全日學,我就可以返工,點知發現差1個後備HELPER都係唔得

複式洋房

回覆樓主:

可能佢真係想你專心湊b算

公爵府

回覆 BowieFungF 的帖子
.

複式洋房

APIGMA 發表於 18-9-17 22:00

但我唔想呀,我之前轉行付出左好多努力,同埋生B之前講好左係一齊返工,湊女責任2份 ...

而家好明顯唔係責任兩份分啦 佢想你硬食

公爵府

我就係發覺C6成日都想我跟佢既劇本行,佢唔會同我硬拼,但會用好多軟功同小動作我發現左之後,其實有被人呃既感覺!

翡翠宮

回覆樓主:

咁點解死都吾請工人

公爵府

回覆 mini1204 的帖子

屋細,大家都唔想請工人

男爵府

兩公婆需要有共識,亦需要互相尊重,你可以直接同老公講完之後,佢唔當一回事你可以自己用方法,一、搵長老做backup ,二、請工人。
我小朋友返k1時我認真考慮過,一來長老唔肯湊,二來工人自己唔想亦無辦法,三來如果我地兩個都返工,學校同家務一定係我處理,最後還是決定我做全職媽媽,比小朋友返半日,做人媽媽,必須要有取捨,呻完,你既生活一樣繼續,諗下辦法改變,如果改變唔到,唯有改變自己心態,記住,子女係我地做媽媽帶黎呢個世界既,老公係自己簡既。

男爵府

APIGMA 發表於 18-9-17 22:56
回覆 mini1204 的帖子

屋細,大家都唔想請工人

可以考慮請社區保姆姨姨,但穩定性會差d,因為佢隨時可以請假、唔再湊。

子爵府

回覆樓主:

你哋係咪共同擁有所有財產?俾著我會要求,咁我心理會平衡啲

另,到小孩返學就貴都請鐘點,睇得出你好重視事業,應該找返自己的方向。你的問題是唔堅持,太易順佢意,咁佢亦大條道理話你自願。我覺得過咗去唔計。呢一刻你想點應堅持你想做嘅嘢,令佢搞唔出小動作

首頁

尾頁

跳至