夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

APIGMA 發表於 18-9-17 22:56
回覆 mini1204 的帖子

屋細,大家都唔想請工人

工人呢個係最簡易既解決辦法
空間可以試下squeeze 出黎

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ricky0223 的帖子

我就無無長老幫手+唔想請工人!我都想改善情況,所以堅持呀女返全日K,我呢幾年都有進修下同做下FREELANCE,我就係唔想斷曬工作上既野,不過可能我自己都唔夠努力啦~我都想2邊都兼顧到,但

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 APIGMA 的帖子

點解唔可以請外傭?
之前可以為錢嘈,
將來亦可重蹈覆轍,
仲成日阻老婆進步,
呢個男人咁小氣太危險,
我一定唔會做FTM

瑪瑙宮

唔請外傭, 請本地 ee , 幫湊放學煮晚飯, 得唔得呀? 放暑假就報暑期全日托, 朝日拎去, 晚上接番, 有 d 都可以去到 7 点的. 教會都有辦.

去鐘點工人睇.

琥珀宮

唔請工人,請鐘點得唔得?

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我比較想呀女去托管多D,社區保姆姨姨同工人我都唔放心

公爵府

回覆 anyuser18 的帖子

"你的問題是唔堅持,太易順佢意,咁佢亦大條道理話你自願" 你講中曬呀!佢就係咁樣!!唔止事業上架~仲有99對我同個女都唔好,但C6竟然仲可以係個女面前話99對我好好,好似想誤導個女咁,我果次嬲到話以後唔再理6299既事我同C6算財政獨立,我而家無經濟既問題~

公爵府

回覆 soso1227 的帖子

唔請外傭係因為大家都唔想請,之前為錢嘈係嘈過1次!我想做野係為而家30歲都仲可以做番我果行,但遲多十年,等個女大,到時我就真係被迫要轉行,之前既努力都會白費曬

公爵府

回覆 tansyneko 的帖子

之前我搵過鐘點,我肯出80蚊個鍾,都仲要要求多多,怕了

公爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

鍾點同EE之前都搵過,我肯出多D錢想請個朋友識既,覺得識既安心D,點知人地要求多多其實C6只要真心支持我,佢時間上係可以同我夾到架,我果行唔返長工,可以做FREELANCE~最蝕底係做PT,但我而家都會考慮PT啦!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我接受唔到呢D咁自私既老公

如果我係你, 一定會堅持有份工保持經濟獨立, 如果唔係你既 bargain power 會越黎越少. 同埋一定唔會再生第2個, 宜家個女既情況你只能硬食, 就當係為左自已個女, 唔好諗住佢會改, 因為佢比你攻心計

大宅

pi0219 發表於 18-9-18 16:40
我接受唔到呢D咁自私既老公

如果我係你, 一定會堅持有份工保持經濟獨立, 如果唔係你既 bargain power 會越 ...

冇錯啦?醒吓啦樓主?人不為己…………!、

瑪瑙宮

APIGMA 發表於 18-9-18 16:36

鍾點同EE之前都搵過,我肯出多D錢想請個朋友識既,覺得識既安心D,點知人地要求多 ...

$80/小時唔算貴, 鈡点工人果邊齋清洁 $100/hr 都有.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 APIGMA 的帖子

揾全日制幼稚園及幼兒園。

男爵府

APIGMA 發表於 18-9-18 15:28

我比較想呀女去托管多D,社區保姆姨姨同工人我都唔放心 ...

你所講正係我當初面對的,報k1時原本報了全日,最後放棄了,老公無所謂全日半日,但有咩事一定我請假,學校家務湊仔一定係我負責,而且我果行湊唔到放學,放平日,無人(長老、工人一定唔得)、好似呢幾日,又連放四日,根本無可能做到全職,兼職得果三五千又費時困身。
長老唔肯湊,屋企細,又信唔過工人,考慮過後最後都係小朋友讀半日自己湊。
有時候都會覺得唔開心,當年我人工比佢高,小朋友出世後99湊左三個月唔湊,我辭職湊到而家,家務重複,細路勞氣,最慘係困身邊度都去唔到,老公而家人工係我當年2-3倍,原本想小朋友k1我出來做野,結果又係自己攬上身。

男爵府

唯有勸自己,可以陪住小朋友大都係一種福氣,記住一定要有錢傍身。

公爵府

回覆 pi0219 的帖子

我地已經決定左唔會生第2個啦~之前有想過生第2個,我叫C6為表誠意,賣左架車,入D錢入我戶口,佢工作係唔駛用車既,同埋果排佢手車好差又撞花又告票,但佢竟然唔肯,佢話我地唔係無錢生,點解要賣車.......我話咁得啦,唔駛傾啦,唔再生啦~

公爵府

其實我出過100/hr,點知最後佢話要另加車費,同埋只包基本清潔

公爵府

回覆 soso1227 的帖子

而家返緊全日制幼稚園啦,但原來都會有唔少日子要搵人湊............我之前推育嬰院同無報全日N班,已經覺得自己蠢左3年啦!!

瑪瑙宮

APIGMA 發表於 18-9-19 10:04

其實我出過100/hr,點知最後佢話要另加車費,同埋只包基本清潔 ...

唔好搵佢囉, 大把人做. 去鈡点工人出招聘.

首頁

尾頁

跳至