廚房抽氣扇

Apple011
|

昨天打風搞到要換抽氣扇,請問下大家廚房用電動抽氣扇嗎?會否難清潔?
如果好似昨天咁大風,會否好嘈,防風嗎?

還是廚房用番不是電的好些?謝謝
更正: 應該係電動背版的抽氣扇

Jasmine-4711
|

唔用電,可以用咩能源

打風你冇关蓋同封膠纸咩?
Apple011
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-17 14:55
唔用電,可以用咩能源

打風你冇关蓋同封膠纸咩?

我意思係電動扇頁 我依家係用緊有條繩嗰d
更正: 係電動背版

chemlo0920
|
唔講唔知有手動扇頁
C.yan110
|
Apple011 發表於 18-9-17 14:59

我屋企應該都係呢隻, 但條繩斷左唔知點搞... =.="

|
chemlo0920 發表於 18-9-17 15:01
唔講唔知有手動扇頁

我舊時間屋有方形冇繩的,忘記咩牌子。唔洗等打風,落大雨已漏水。圆形有蓋好過長方形扇葉蓋,後者非一片過,好易入水架。
muimui1013
|
chemlo0920 發表於 18-9-17 15:01
唔講唔知有手動扇頁

|
C.yan110 發表於 18-9-17 15:07

C6同我拆開部机面研究左一輪。之後我去街市買左條2mm的珠耳繩,由一边机洞穿去另一边。因非直線,C6拿電筒照住洞頂俾我穿繩。

不要淘,我淘过,大6呎吋唔準,粗小小入唔倒洞。
Rilakkuma12
|
Apple011 發表於 18-9-17 14:59

我家廚房玻璃就係比隔離有條線嘅抽氣扇打爆嘅,因為佢爛咗個蓋吊吊 fing, 終於大風飛過來打爆咗
Apple011
|
C.yan110 發表於 18-9-17 15:07

我又係條繩斷左, 仲有一大風個蓋冇關上或彈開咗, 就呼呼聲好嘈.
Apple011
|
回覆 Rilakkuma12 的帖子

吓咁嚴重但條繩連個膠咀都應該好輕喎
Apple011
|
回覆 Jasmine-4711 的帖子

我都試過自己用繩再穿過, 但好易自動彈出
oceandeepsea
|
用方面圓背果隻,唔開時,後面有幾塊葉冚住
C.yan110
|
Apple011 發表於 18-9-17 15:15
我又係條繩斷左, 仲有一大風個蓋冇關上或彈開咗, 就呼呼聲好嘈.

係, 我個個咪就係咁...
琴日我老公係用保鮮紙包住個抽氣扇, 搵牛皮膠紙貼實四周咁去頂住個風咋...

oceandeepsea
|
KDK既
sf013hk
|
回覆 Apple011 的帖子

電動控制後蓋奄開關既有一隻叫 xpelair 抽氣扇,英國貨。政府都一般用佢。想知咩樣可以去公廁到瞄一瞄。不過幾貴下。9 吋既要成2 千。
Apple011
|
sf013hk 發表於 18-9-17 15:29

電動控制後蓋奄開關既有一隻叫 xpelair 抽氣扇,英國貨。政府都一般用佢。想知咩樣 ...

咁貴
Rilakkuma12
|

佢個蓋爛咗好耐,有三個尖角咁,連條線伸長係出面
sf013hk
|

所以我話政府捨得囉。
pollyly
|
我無左條繩,尋日打風嘈到我勁驚