親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

各位達人, 如果想由蠟筆館去虎牌米粉館, 然後回火車站, 能否成功 call 的士?
包半日要 2千, 但只玩2個點, 不太化算。其他想去的景點可由火車站步行, 應該唔會包1日車。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

12312 發表於 18-9-17 14:34
你吾使由民宿去臘藝館?定住在臘藝館?
會在火車站 宜蘭 / 羅東車站 搭的士。只是怕有去無回

侯爵府

威大嬸 發表於 18-9-17 15:59
我復活節在青葱農夫拔葱,見人電召的士好耐都無車
謝謝大家, 還是找包車比較方便。

侯爵府

小儀皇后 發表於 18-9-17 23:58
$2000半日? 應該唔係8小時吧?
我暑假去宜蘭,第一日無包車,因落機去到宜蘭都已經tea time, 我由民宿叫定的士 ...
就是不想太趕, 所以打算早上只去蠟筆館同虎牌館。
下午在宜蘭站附近行下公園和酒廠。

侯爵府

beanhouse 發表於 18-9-17 23:40
2000蚊半日都抵喎,可唔可以pm司機俾我呀?Thx
價錢一般而已。

花蓮包一日8小時, 只要$2500。
上次去台南, 3000有 9 hr。

這是 4人以下價錢。7一9 人車要多500

侯爵府

12312 發表於 18-9-18 07:52
4小時2000台幣。
8小時3000台幣。
這是一般公價。

上次去台南, 司機話網上找都會貴 500一1000。

幸好有 bk 的 jm 介紹左一個 的士司機, 收 3000 9hr , 而我上次住郊區, 加左500 (來回郊區要 1.5 hr) , 3500 差不多 11hr.

在香港問拼車落阿里山, 網上要350一400/人, 我直接在山上找, 250/人 就送落山。

侯爵府

12312 發表於 18-9-18 10:58
真心:哪在街上找吧
我都有咁打算。
因為天氣唔好, 就留在酒店附近玩, 但包左車就限左行程時間。

侯爵府

poonsansan 發表於 18-9-18 12:56
蠟筆館好易call車,只等6分鐘,有十幾架車响附近,到羅東夜市约$200台幣,米粉館冇去就唔知喇,但我相信唔 ...
多謝你的資訊,好有幫助。

侯爵府

beanhouse 發表於 18-9-18 15:41
已經抵過我問個兩間

1,5小時3000
是7-9人車?

你GOOGLE 宜蘭包車, 好多都 3000/8HR, 7人以上就3500/8HR

侯爵府

beanhouse 發表於 18-9-20 13:04
係呀,我地5人無行李,2大人3小朋友(1,4,11))
不過佢話要7人車
你5人加司機, 等於6個人, 一定計算7人車。

同埋1一4人, 可能係 小黃 (即係的士),
上次2大1小, 加2個登機喼,包的士, 會有少少迫。

侯爵府

終極熊貓 發表於 18-10-10 09:58
點可以單一去比較

當地交通配套油價泊車,人工,消費水平,司機數量等等,都會應不同地方而不同
了解。
所以上黎 bk 問一下, 了解行情。

以我包過或已 book 的4人車為例, 市中心包車一日8一9hr:

台北, 花蓮 2千8 (去郊區加2一3百)
台中, 台南, 高雄3千 (去郊區加3一5百)
阿里山, 墾丁3千5一4千

打算直接去宜蘭問包車, 或直接打的。因為計過去2個景點跳鏢8百一1千左右, 亦唔洗限時。

侯爵府

westpoint 發表於 19-1-17 16:24
可否pm包車資料俾我?謝謝
在宜蘭車站有好多的士司機, 全部公價4hr 2000 , 8hr 3000 超時 300一400 /hr。

佢地的士有好多都寫可坐 6 人。 我果日因為落雨, 所以才臨急包車。 之前無 book , 因為宜蘭可以鐵路遊。

侯爵府

Tomatofong 發表於 19-1-30 07:59
可以給司機資料我嗎~
我無book 即日在車站求其包的士。

侯爵府

Tomatofong 發表於 19-1-30 17:20
哦!咁車你去到,走的時候會不會冇車走到呀~
我搭巴士去到宜蘭後, 搭的士去酒店。 司機問我是否要包車, 我見佢收3千1日, 咪 包佢架車。

之前上網找, 好多都要4千 1日(4人車)

而家唔小的士是6人的,你去到車站找就可以。

除非時間好趕, 或者網上價錢低過3千包8hr , 我多數去到當地才找包車。

wcpcelia    發表於 19-2-1 08:47

首頁

尾頁

跳至