尋日叫人自行請假嘅,今日返工容易嗎?

callmebabe
|
記得尋晚有人開post話覺得正苦應該宣佈放假一天,點知有唔少人都鬧話要放可以自己請假。。。
TiffChan
|
callmebabe 發表於 18-9-17 15:07
記得尋晚有人開post話覺得正苦應該宣佈放假一天,點知有唔少人都鬧話要放可以自己請假。。。
...

公司有唔少人九點前返到公司。我係其中一人。返到公司前去Simply life買咖啡早餐。職員話佢地七點半開門,六點返到來準備。
wcpcelia    發表於 18-9-17 17:44
RAA    發表於 18-9-17 16:00
|
今朝6:15出門口, 8點食埋早餐兼返到公司, 開8:30, 9成同事準時返到公司無遲到
紫翹
|
...

有時有D野, 你自己可以預計. 真係大埔上水粉嶺返唔到咪請假囉, 我有兩個同事大肚, 一個住旺角, 佢仲早過我返到, 一個住大埔村屋, 佢早早請假. 自己根據返自己情況去決定

我返9:30, 我返到去9:25, 無遲到, 仲食左個早餐先返. 我明唔係到到都可以順利返工. 但有時唔係下下靠政府
RAA    發表於 18-9-17 16:01
hohinmama
|
...

9:15番到公司
dogdog918
|
我晤駛返工但家人全部比平日早半小時至45分鐘出門,全部順利到達,好多事情係睇自己如何安排啫
me920
|
我諗個D 叫人自行請假的人, 好多都係唔使返工, 或者住港島可以搭underground.

佢地一定唔知其他地方返工的苦況...............
canies
|

我係屬於好彩嘅人,公司行返去只係三四個字唔會有影響。都擔心公司canteen唔知有冇開,有冇早餐食,但係9點返到去已經有熱辣辣早餐供應。

相信唔會成個canteen嘅人都好似我住得咁近, 尋日打大風, 今朝公共交通咁有限情況之下都冇失更,真係好敬重佢哋!
lambxx
|
返工係唔容易,但盡力,我8點出門,11 點返到 由觀塘返沙田
|
dogdog918 發表於 18-9-17 15:52
我晤駛返工但家人全部比平日早半小時至45分鐘出門,全部順利到達,好多事情係睇自己如何安排啫 ...

完全同意
baby_chu
|
...

我老公、我爸、媽都準時返到!
Toffeegirl
|
我準時返到
老公公司今日可彈性home office,不過佢都好準時返到公司
其他朋友返工都算順利
|
me920 發表於 18-9-17 15:53
我諗個D 叫人自行請假的人, 好多都係唔使返工, 或者住港島可以搭underground.

佢地一定唔知其他地方返工的 ...

我要返工, 住新界, 條路冧咗好多樹, 小巴好似越野車咁行...

baby_chu
|
me920 發表於 18-9-17 15:53

佢地一定唔知其他地方返工的 ...

港島都唔係處處都有港鐵架!
浩霆豬豬
|
紫翹 發表於 18-9-17 15:49
有時有D野, 你自己可以預計. 真係大埔上水粉嶺返唔到咪請假囉, 我有兩個同事大肚, 一個住旺角, 佢仲早過 ...

咪就係,根本政府無可能一刀切全部停工,真係應該自己同老闆傾掂數
Alex123
|
...

公司在港島區地鉄沿線,住九龍及香港區可以坐地鐵的同事,7成準時,3成遲15-30分鐘,這些要步行15-20分鐘去地鉄站。
另外少數住新界的同事遲1-2個小時。
luvkaka
|
回覆 callmebabe 的帖子

我有返工呀, 冇巴士冇的士叫咗老公車, 遲咗半個鐘囉. 今日好多同事都下午先返工, 今日自由自己搞掂啦大家都知咩事
二小姐
|
返0630,0610就到公司,正苦工
tester5
|
...
托賴不是在東鐵線,今日可準時上班。
而且今日天氣非常好,山竹算對香港不錯,走得快又冇黑雨。
Hoining
|
...

我老公6點幾出門口,返到公司11:30,佢今晚決定留喺公司做通宵,佢實在唔想哂多4個幾鐘搭車返屋企...住港島嘅應該無問題,住新界嗰啲早咁多個鐘出門口都遲大到。我今日home office順便喺屋企湊仔