自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實呢個年紀唔合群好正常,正常4歲前都只係「平衡遊戲」時期,自己同自己玩多。小朋友各有各性格,大人都未必個個鍾意social, 咁點解小朋友鍾意自己玩就有問題呢?

大宅

Nomos 發表於 18-9-17 15:09
雖然我覺得她不是自閉, 但她唔鍾意好多人
有時見到陌生人會無禮拜, 不打招呼, 說我唔想同佢講野。
有時在公 ...

我阿囡舊年4歲時都係咁,情況一模一樣,唔鍾意嘈唔鍾意人多(特別係大人)。我有將呢個情況同老師傾,再加上捉埋阿囡傾心事。

同埋見到隔離屋我會先打招呼,阿囡初初都唔肯跟埋我一齊打招呼,我會之後同佢傾同佢解釋,唔會迫佢同人打招呼,等佢慢慢放開個心,佢就會做到,如佢做到你要讚賞下佢!

我當時同上面既樓主一樣,俾佢參加合唱團同話劇班,等佢習慣同學校以外既小朋友一齊相處!

侯爵府

我二女試過,初初去公園只會同我玩,連自己家姐佢都唔要,之後肯同家姐玩、再之後就會同佢「合眼緣」嘅邀請佢一齊玩嘅小朋友玩、依㗎會自己邀請;但有時候都見佢自己一個好孤獨咁行嚟行去。

男爵府

cutieringo 發表於 18-9-18 14:58

我阿囡舊年4歲時都係咁,情況一模一樣,唔鍾意嘈唔鍾意 ...

甘佢而家幾歲?性格係點呢

大宅

Nomos 發表於 18-9-18 23:48
甘佢而家幾歲?性格係點呢

阿囡宜家5歲,為人超慢熱兼無自信,佢唔鍾意嘈,唔鍾意好多大人在場,唔鍾意對方太熱情;但熟絡左之後好多野講⋯

男爵府

cutieringo 發表於 18-9-19 00:53

阿囡宜家5歲,為人超慢熱兼無自信,佢唔鍾意嘈,唔鍾意 ...

我果個都係咁,我見佢唔多識同小朋友玩,諗住幫佢報合唱團,等佢接觸多d小朋友,點知佢話唔鍾意响咁多人面前唱,佢d興趣全部都係自己單對單學/唔駛同人傾計,我都唔知點先令佢識得同人玩

男爵府

cutieringo 發表於 18-9-19 00:53

阿囡宜家5歲,為人超慢熱兼無自信,佢唔鍾意嘈,唔鍾意 ...

都似我小孩,看来不易改變

大宅

SK921 發表於 18-9-19 01:26
我果個都係咁,我見佢唔多識同小朋友玩,諗住幫佢報合唱團,等佢接觸多d小朋友,點知佢話唔鍾意响咁多人面 ...

因為我囡學校自己有合唱團,咁咪幫佢報,等佢有啲安全感!其實佢呢個情況我地係好細既時候就發現,於是K1幫佢報啲話劇班,佢初初唔肯入門口,唯有鼓勵佢持自而行,讀完一年第二年再報,又係同一個老師教,咁佢有安全感有信心,第二年既表現真係好左好多!

大宅

Nomos 發表於 18-9-19 08:42
都似我小孩,看来不易改變

本性難改性格無得話變就變,唯有同佢傾下、多鼓勵多讚賞(呢個亦係學校老師既建議)。

男爵府

cutieringo 發表於 18-9-19 08:47
因為我囡學校自己有合唱團,咁咪幫佢報,等佢有啲安全感!其實佢呢個情況我地係好細既時候就發現,於是K1 ...

但我小孩又会肯自己入去学野,所以她性格很雙重

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

自閉唔一定唔合群,多帶朋友仔活動

大宅

Nomos 發表於 18-9-19 09:47
但我小孩又会肯自己入去学野,所以她性格很雙重

我朋友成日都同我講,個個小朋友都有雙重性格

我囡當時係3歲幾同埋第一次參加興趣班,所以有咁既情況,但過左頭果幾堂之後,佢就自己入課室!某程度上,我囡係缺乏安全感同自信,保護意式強

大宅

回覆樓主

不過,樓主你真係同老師傾下,佢地成日見咁多小朋友,可能會俾到建議你!我果時有同學校老師傾,問佢我地父母有咩可以做到或幫到佢既方法

男爵府

cutieringo 發表於 18-9-19 08:47
因為我囡學校自己有合唱團,咁咪幫佢報,等佢有啲安全感!其實佢呢個情況我地係好細既時候就發現,於是K1 ...

你咁講我又醒起當時佢話唔想唱, 一來成日唔同老師, 二來佢麻麻地個老師, 可能都有關係, 我諗佢係果d好固執, 唔鍾意改變既人, 所以一有少少唔同就即係起晒槓, 咁我以後試下搵d固定老師同學既興趣班俾佢上先

首頁

尾頁

跳至