發現呢到啲動物好得意!

ohyesh
|

迫左成日睇下D得意野平衡下心情(然後放工再迫過 哈)
最近係FB發現呢個page覺得佢影啲相好靚, 松鼠勁得意希望小動物們都安全渡過颱風啦!

赤腹松鼠 (Callosciurus erythraeus) 並非香港的原生物種,而是由外來引入,而且很有可能是作為寵物被引入香港後逃脫了。
赤腹松鼠主要是草食性的。趣味小知識:1.
松鼠是齧齒動物。
牠們屬於松鼠科。松鼠科包含了小型到中型的齧齒動物如樹松樹、地松鼠、飛鼠、花栗鼠和土撥鼠等。圖中的松鼠正在西貢的獅子會自然教育中心裡進食掉落的果實。我也經常在山頂的明德國際醫院一帶看見牠們。2.
松鼠的門牙永遠都不會停止生長。
為了防止那四隻牙齒長得太長,松鼠會頻密地啃咬一些物件。其他齧齒動物也有相同的習慣。正因如此,牠們才會被稱為齧齒類。3.
其他松鼠 (還有鳥類) 會把一隻松鼠四分之一的儲糧偷走。
這導致松鼠有時找不回牠們埋下的儲糧。4.
松鼠還有一招提防小偷的技倆。
松鼠有時候會假裝埋起果實,事實上在挖了洞後並沒有將任何東西放進去。5.
松鼠有非常靈敏的嗅覺。6.
松鼠會捍衛自己的地盤,很少和同類們有交集。7.
松鼠的逃跑路線呈Z字形。
就算是在枝椏間,牠們都會Z字形地逃跑,令捕食者例如鷹難以捉到牠們。8.
澳洲沒有松鼠。
除了澳洲之外,在世界各地能找到超過200種松鼠。在2016年,赤腹松鼠便被歐盟列入了「最新英國外來入侵物種名單」中,更被禁止帶入英國境內。

Justforyouss
|

KTKTKT5
|
ohyesh 發表於 18-9-17 15:46
最近係FB發現呢個page覺得佢影啲相好靚, 松鼠勁得意希 ...

松鼠係好得意㗎!
ohyesh
|
KTKTKT5 發表於 18-9-17 16:28
松鼠係好得意㗎!
仲記得以前係香港大學番學果陣(當然未有港鐵啦),放學坐巴士經過某個橋迴旋處就會見到佢地係樹上
wcpcelia    發表於 18-9-17 18:43
KTKTKT5
|
ohyesh 發表於 18-9-17 16:35
仲記得以前係香港大學番學果陣(當然未有港鐵啦),放學坐巴士經過某個橋迴旋處就會見到佢地係樹上
...

我好少見到㗎, 本地見過一次咋 去London就一朝早去St. James’s Park喂松鼠
webjen
|
回覆 ohyesh 的帖子

香港公園有,有時行山都會見到
esmehouse
|
tsung
|

Poyau
|
so cute
Ashleycorina
|
我以前响外國返學,佢我們recess 時會放食物出嚟,佢哋勁快就偷到超快
我地望住佢,佢又望返你
好多都好得意,但有d太大隻我都有少少怕
oceandeepsea
|

JD930
|

koan922
|
ohyesh 發表於 18-9-17 15:46
最近係FB發現呢個page覺得佢影啲相好靚, 松鼠勁得意希 ...

細個時養過花栗, 其中一隻養到終老 … d毛由啡變灰銀色.

佢地的確得意又學野快呀! 到而家我都覺得佢地好可愛!
fishfish121
|
佢條尾巴好似毛毛蟲
mariefish
|

little_monkey
|
謝謝分享。看見可愛的動物,心境也平和些
Charlotte_mom
|
香港有架,山邊就有
有次同個女去南華會學完游水,出黎見到松鼠,我地睇得好開心之時,隔離有個阿媽行過,超興奮咁話邊度邊度佢好鐘意,然後拉埋個仔一齊睇
跟住我地發現隔離d車開始慢駛(8卦)