自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

謝謝提醒

大宅

小小郭夫人 發表於 18-9-17 17:28
對,應該一個整體咁去睇,唔係只睇學校,如果學生返學,全香港交通會比今日更癱瘓,仲有,唔計學校,返學 ...

係囉, 唔通為咗一千間學校有學返,唔理有事果四十間三萬學生既生死

子爵府

畀面勳章

winwin417 發表於 18-9-17 17:14
如果係甘,有關家長自行請假就得啦,點解要返到學既小朋友陪你一齊無學返?
...

咁你問下教育局 我係支持既 如果要番 我都會自行請假

大宅

Moonlight819 發表於 18-9-17 17:32
絶對是,有些人看事情絕對自私井底到一個點!

子爵府

畀面勳章

小小郭夫人 發表於 18-9-17 17:28
對,應該一個整體咁去睇,唔係只睇學校,如果學生返學,全香港交通會比今日更癱瘓,仲有,唔計學校,返學 ...

係呀 不過呢度好多人淨係諗自己架
其實學校有開放 只係要自己提供膳食

水晶宮

小小郭夫人 發表於 18-9-17 17:31
對,呢個時候唔係淨係睇自己小朋友返唔返到學下嘛,全校學生住唔同區,有啲學生返唔到冇得上堂咁點? 老 ...

係囉、而家巴士仲未恢復、好多學校都唔係地鐵隔離、條路咁校巴都未知點行、返多日會學多好多野咩?

伯爵府

好媽媽勳章

kI07904 發表於 18-9-17 17:32
係囉, 唔通為咗一千間學校有學返,唔理有事果四十間三萬學生既生死
...

嚴格嚟講,有啲人只係睇自己嘅小朋友返唔返到,唔係咁偉大睇緊全校學生返唔返到,所以佢唔代表果一千間

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

交通都未完全恢復,要返工嗰D已經麻煩,再加埋學生返學,拖慢恢復進度,到時咪又大塞車,又鬧,唔係只睇校舍係咪安全可上課,係要睇其他原因配合

男爵府

cudy119 發表於 18-9-17 17:33
咁你問下教育局 我係支持既 如果要番 我都會自行請假

問都無用啦,決定左!我只表達我自己意見姐

男爵府

小小郭夫人 發表於 18-9-17 17:38
嚴格嚟講,有啲人只係睇自己嘅小朋友返唔返到,唔係咁偉大睇緊全校學生返唔返到,所以佢唔代表果一千間
...

甘要停幾耐?停多一日,我唔覺得個40間可以完全維修好囉

男爵府

winwin417 發表於 18-9-17 17:42

起碼等交通回復正常先啦 有巴士 東鐵正常服務先啦 明唔明白呀?交通都未回復好 返學都呢hea 教職員唔一定住附近的 唔好只諗自己 諗下全個市區

大宅

winwin417 發表於 18-9-17 16:49
留番俾學校同家長自行決定啦,全港過百間學校,40間受損要其餘無問題既一齊停課?覺得唔適合咪家長自己唔好 ...

學校請事假只放紅白事,仲要交證明文件, 唔係當無故曠課加扣操行

子爵府

畀面勳章

winwin417 發表於 18-9-17 17:41
問都無用啦,決定左!我只表達我自己意見姐

係呀 我都係表達自己意見
政府唔會滿足到香港700萬人
呢d咁既災難 冇人想 而家係要齊心

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

小小郭夫人 發表於 18-9-17 17:38
...

應該話學校最好同7仔1樣全年無休, 甘咪自己煩少樣點安排細路既問題囉
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

回覆樓主:

咁講, 即使學校冇嘢吹爛, 唔需要維修, 但都要考慮到唔係個個學生都住近學校 / 返學條路係暢通無阻的, 剛剛喺街都仲見有好多塌樹、玻璃碎未清理得切, 陸路交通未恢復晒, 東鐵又未完全恢復, 自己今日返工都經歷到有幾困難同狼狽, 教育局有咁嘅決定真係無可厚非。

當然, 你可以話d人唔揀間近屋企嘅學校係咎由自取, 返到嘅咪返, 返唔到嘅自行請假, 但事實真係要顧全大局, 停多一日等路面障礙物清理好, 交通大致恢復正常先復課, 都唔係壞事。

宣佈復課後, 遭受破壞嘅學校如果真係唔適合上課, 自然會另作安排

利申:我小朋友學校好近屋企, 要返學絕對返到

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

男爵府

我只係覺得,點解唔可以俾學校自己根據自己既情況而作出選擇?而要一刀切?

咩叫自私?如果學校了解過,覆課各方面都無問題,但依家無某部份人既唔得而要全世紀陪佢,我連唯一選擇決都無埋。甘個小部份人諗既野,係咪更自私?

話老師返唔到學校所以要停課,但停左課老師都要返學校架播,老師唔係放假喎。講到低,都係有某部份家長怕蝕低,人地返到我仔返唔到,我仔咪好蝕!

男爵府

winwin417 發表於 18-9-18 08:40
我只係覺得,點解唔可以俾學校自己根據自己既情況而作出選擇?而要一刀切?

咩叫自私?如果學校了解過,覆 ...

同埋今朝訓醒,都係某部份巴士線未得,鐵路已開通。真係返唔到既區份咪停,點解要全香港一齊停?

我家有長老有姐姐湊,小朋友返唔返學對我影響唔大,我只係以事論事。我同你地既觀點係唔同,但係咪唔同,我連出聲都唔得?

伯爵府

好媽媽勳章

winwin417 發表於 18-9-17 17:42

你諗嘢嘅角度都幾有趣

伯爵府

好媽媽勳章

winwin417 發表於 18-9-18 08:40

咩叫自私?如果學校了解過,覆 ...

你明唔明,學校自決,即係拋個波比校長,萬一有咩事就校長揹,咁做教育局係咪仲不負責任呢?

要學校自決,點決?校長會知曬全校學生各區情況?想,係冇問題,但要考慮埋可行性。

有天災嘅時候,宏觀啲,如果係擔心有家長返工照顧唔到小朋友,家長係可以帶小朋友去學校的,咁呢個係咪合理解決方法?而家呢個方法有乜問題?

首頁

尾頁

跳至