單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

chowqv 發表於 18-9-18 16:42
我個仔都有自閉,都有ADHD…我都係單親…
我都有再婚既機會,不過我唔會結,更加唔會一而再咁生多2個。
我 ...

Del

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Yutaki 發表於 18-9-18 16:43
辛苦晒,A仔父母唔易做,加油呀

所以,我勸你,注意力係果d錢上邊,不如諗下點開源…個仔既問題,唔係你人在就解決到…又細佬,又黎緊有個細bb,可以分到幾多"愛"俾佢?A仔唔講,但心水好清,你有幾多專注係佢身上,佢會計在心。
同埋,一句唔啱聽,但係事實既說話:有sen小朋友,真係唔係大晒。世界係唔會就你,係你要教識小朋友去適應呢個世界(除非你有能力改變呢個世界)。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

Yutaki 發表於 18-9-18 13:01
我老公對佢前妻仁至義盡架喇!
當初分開前,佢前妻為左買名牌又去貸款和透支信用卡嚟去買,點知我老公同佢 ...

咁你都要求前夫加錢比你。

大宅

chowqv 發表於 18-9-18 16:51
所以,我勸你,注意力係果d錢上邊,不如諗下點開源…個仔既問題,唔係你人在就解決到…又細佬,又黎緊有個 ...

Del

大宅

sinohk33 發表於 18-9-18 16:57
咁你都要求前夫加錢比你。

Del

大宅

回覆樓主:

Del

男爵府

生一個小朋友, 肯定有基本開支,
當一個月$2000吧!
你講到俾幾百老人家飲茶都無錢,
但又走去生多個, 就好難令人站在你那一邊.

正常邏輯, 做人要量入而出,
你老公養得起自己同佢個仔,
先至去同你結婚, 養埋你同你個仔,
再有能力才再生小孩,
已存在的一定要優先顧及,
未存在的就不要想太多.

你生完一個又一個, 跟住話老公幾辛苦幾慘,
真係無人會同情, 你地有權唔生, 咁咪唔申苦囉.
生埋咁多個, 跟住話無錢加俾個大仔,
(年年通貨膨脹, 小朋友愈大, 又愈多使費,
唔知個大仔幾歲, 男仔升中後,
發肓期買衫買鞋, 食量又大得驚人,
前妻要求加碼都真係有咁既需要.)

在前妻眼中, 原來個男人咁有能力去養咁多人,
加D俾自己個仔都唔過份啦.

大宅

回覆 小鈴鐺 的帖子

確實養一個小孩不是那麼簡單的事,更何況你地關係復雜,要養幾個小孩,壓力一定大

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Yutaki 發表於 18-9-18 16:57
其實呢⋯⋯我好安於現狀架,起碼我有時間去陪和教的d小朋友,雖然我宜家並唔富貴,但我珍惜同仔仔相處時間 ...

香港有樣野叫做法援…你講到自己咁窮,就去搵法援幫手…如果因為請多幾日假而無咗份工,我只認為係平時係公司,都無咩地位…
一句講晒,人大咗,唔可以單單靠面包/愛情是旦一樣。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆樓主:

叫你老公做多份工好過,講到咁窮,仲有個要出生,你跟住點攪呀?

用戶要求終止服務

Yutaki 發表於 18-9-18 15:18
你自己d關係都咁亂就咪亂批評人,你自己都好有問題

咁我有錢啊,唔似你果個老公無本事都要生。前妻拎多d錢係應該,你同你老公欠左佢架

大宅

vanessachan_312 發表於 18-9-20 14:01
咁我有錢啊,唔似你果個老公無本事都要生。前妻拎多d錢係應該,你同你老公欠左佢架
...

乜有錢就可以去勾佬架邊夠你講吖!

大宅

vanessachan_312 發表於 18-9-20 14:01
...

連你老公都批評你冇資格做人阿媽,冇資格做人老婆...你學咩人批評人,好好一個家庭走去紅杏出牆,影衰晒d女人呀!仲要去破壞人家庭你唔覺醜架...

大宅

...

你自己講架

大宅

...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20214409
女人之中...你都算係厚顏無恥囉!自己有家庭仲要對個老公不忠,搭上人夫,破壞人家庭,想食回頭草,但你老公唔肯原諒,你就話就算分開都要分佢一半身家...你咩構造架三十幾歲人,自己有個仔都去勾三搭四!

大宅

就算我老公冇乜本事,佢起碼會依法庭判令去每月支付足個「兒子生活費」俾佢前妻囉,唔會好似其他男人咁拖蚊走數你自己冇樣野做得好,錯左仲要賴個老公唔陪你,你份人好有問題,做野同諗法都絕對自私呀!

大宅

回覆樓主:

都唔明d人...明明有個大好家庭都唔去珍惜,冇左就喺道賴!最慘害左個小朋友,仲害埋人家庭

大宅

仲有呀,我冇欠佢前妻囉你至多可以話關我老公事,我欠佢d乜呢⋯⋯
不過so far我同我老公都好願意去接受佢前妻話要向法庭提出加額申請的要求,將最終決策權留給家事法庭來裁決!
我們亦會接受到時法官的判決。
我唔同你,你去破壞人家庭,你就真係欠人夫個老婆喇!
我係男人都唔會要你啦,冇時間陪你,就成頂綠帽笠落去俾佢戴!一味識埋怨...

首頁

尾頁

跳至