懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

下午打過2次俾我miss咗,打返去婦產科話會幫我問姑娘叫佢地打返俾我,但到依家都無收到電話,如果一直都無打返電話俾我點好

我估有2個可能:
1. 早2星期做唐氏,bb唔夠size 度唔到頸皮,醫生話要另約日子但我表明已約外面做T21, 所以走左無再另約政府度頸皮,唔知係咪程序上打俾我約返度頸皮?
2.上星期二收到電話,血球數量mcv唔夠,差0.3%第二日同老公一齊去醫院抽血驗地貧,約咗10月23見醫生聽報告,會唔會係地貧驗血有問題而打俾我?

真係好擔心覺得自己好似太緊張

大宅

moomooo 發表於 18-9-17 18:07
下午打過2次俾我miss咗,打返去婦產科話會幫我問姑娘叫佢地打返俾我,但到依家都無收到電話,如果一直都無 ...

唔駛太擔心,政府會一直打到找到你的! 我之前都miss 過佢地電話,但忙得濟忘了回覆,佢地連續打了3日比我

男爵府

畀面勳章

地貧你結婚前有冇做body check ?

別墅

下午打過2次俾我miss咗,打返去婦產科話會幫我問姑娘叫佢地打返俾我,但到依家都無收到電話,如果一直都無 ...

放心,醫院會搵到你為止,搵唔到你都會搵你老公

大宅

Lovehopefaith 發表於 18-9-17 18:30
唔駛太擔心,政府會一直打到找到你的! 我之前都miss 過佢地電話,但忙得濟忘了回覆,佢地連續打了3日比我
...

知道

大宅

averymom 發表於 18-9-17 22:46
地貧你結婚前有冇做body check ?

只做一般body check, 當是mcv只有64,現在政府說我79.7其實都升返好多,標準是80
之後老公body check 正常健康

大宅

Chingyeeyeee 發表於 18-9-18 00:44
放心,醫院會搵到你為止,搵唔到你都會搵你老公

明白了

大宅

今日收到政府打來,無講有咩事,只話約早d見醫生聽報告同開鐵丸俾我食

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 moomooo 的帖子

無事就可以放心喇,加油吖。

大宅

haha748494 發表於 18-9-19 15:58

無事就可以放心喇,加油吖。

我問姑娘係咪即是無事,無地中海貧血,佢唔肯講,話驗血報告唔可以話好大問題,但我依家12週又處理唔到住,之後又咩都唔肯講,叫我下月頭去見醫生(本來係下月尾聽報告的)

依家都好擔心

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

期實姑娘都唔發表D嘢,期待下次見醫生果陣,BB可以順利pass。

大宅

haha748494 發表於 18-9-19 23:10

期實姑娘都唔發表D嘢,期待下次見醫生果陣,BB可以順利pass。 ...

希望啦

男爵府

我喺廣華,第一次產檢佢有提佢地醫院電話係頭幾字,提一定要聽。
同埋找你唔到係一日幾次係咁call,所以唔駛擔心。

大宅

阿隨 發表於 18-9-20 08:32
我喺廣華,第一次產檢佢有提佢地醫院電話係頭幾字,提一定要聽。
同埋找你唔到係一日幾次係咁call,所以唔 ...

政府最後隔左一日打返俾我了

男爵府

moomooo 發表於 18-9-20 09:36
政府最後隔左一日打返俾我了

我同老公到過唔到地貧,最尾我再抽血,照埋結構,一星期無收到電話就無嘢。加油。一定順順利利的。

別墅

moomooo 發表於 18-9-19 19:58
我問姑娘係咪即是無事,無地中海貧血,佢唔肯講,話驗血報告唔可以話好大問題,但我依家12週又處理唔到住 ...

咁下月頭先見醫生應該問題不大,如果嚴重就叫你即時見醫生,我早排喺政府醫院抽血驗血色素有冇升返,抽完隔咗3日就叫我第二日返去拎藥

大宅

阿隨 發表於 18-9-20 13:47
我同老公到過唔到地貧,最尾我再抽血,照埋結構,一星期無收到電話就無嘢。加油。一定順順利利的。 :fortu ...

想問下你同老公抽完血驗地貧,隔幾多人收到電話叫你們返去聽報告,同隔幾多日去醫師聽報告?
另外,姑娘打俾你時時不直接跟你說地貧不合格?或是咩都無講叫你們早d聽報告?

大宅

Connie_cat 發表於 18-9-20 15:05
咁下月頭先見醫生應該問題不大,如果嚴重就叫你即時見醫生,我早排喺政府醫院抽血驗血色素有冇升返,抽完 ...

希望係咁啦,姑娘係電話説幾早d返去聽報告拎鐵丸,希望只係我缺鐵性貧血

男爵府

moomooo 發表於 18-9-20 19:56
希望係咁啦,姑娘係電話説幾早d返去聽報告拎鐵丸,希望只係我缺鐵性貧血
...

如果拎鐵丸可能唔係中地貧,只係單純缺鐵性貧血。你幾多週??

男爵府

moomooo 發表於 18-9-20 19:55
想問下你同老公抽完血驗地貧,隔幾多人收到電話叫你們返去聽報告,同隔幾多日去醫師聽報告?
另外,姑娘打 ...

如果你無急叫你返去睇,跟返正常期的話,應該無問題,一定唔係重型先,可以放心。
因為如果中地貧加兩公婆同型地貧,佢急過你,會通緝你返去聽報告。無urgent找你即平安無事,我見一星期無通知我結果,我追問姑娘,姑娘話無call就無事。
不過,我兩公婆血紅素夠,係mcv低,所以一早排除左缺鐵性貧血。

首頁

尾頁

跳至