懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿隨 發表於 18-9-20 20:26
如果拎鐵丸可能唔係中地貧,只係單純缺鐵性貧血。你幾多週??

12週多d

大宅

阿隨 發表於 18-9-20 20:30
如果你無急叫你返去睇,跟返正常期的話,應該無問題,一定唔係重型先,可以放心。
因為如果中地貧加兩公婆 ...

9/11号政府打來話我mcv低了0.3先合格
9/12号番政府我+老公一齊抽血驗地貧,同時約好了10/23返去聽報告
尋日9/19政府打來約我早啲10/3見醫生聽報告同拎鐵丸

唔知尋日政府打泥約早d咁算唔算急

男爵府

moomooo 發表於 18-9-20 20:54
9/11号政府打來話我mcv低了0.3先合格
9/12号番政府我+老公一齊抽血驗地貧,同時約好了10/23返去聽報告
尋 ...

你週數少過我,我18定19週先第一次產檢,所以搵我好急。
或者你只係缺鐵性貧血呢。
我嗰時都日日好擔心,睇左好多地貧資料,但最尾都係要等報告。事先了解多啲,到見醫生講時會明白多啲自己係咩情況。
最重要比信心阿b,我日日都同阿b 講加油。
祝你順利平安過渡。

大宅

阿隨 發表於 18-9-20 21:19
你週數少過我,我18定19週先第一次產檢,所以搵我好急。
或者你只係缺鐵性貧血呢。
我嗰時都日日好擔心, ...

我都上網不停search 資料,有d話地中海貧血係唔會叫你食鐵丸,又見到有d地中海貧血既人有食
重要等多13日先見醫生真係好擔心不過我會加油的

珍珠宮

政府會通知到位架!放心!

男爵府

moomooo 發表於 18-9-20 21:57
我都上網不停search 資料,有d話地中海貧血係唔會叫你食鐵丸,又見到有d地中海貧血既人有食
重要等多13日 ...

應該咁講,缺鐵性貧血都有機會mcv低,所以食鐵丸。如果好似我咁只單單mcv低,血紅素合格,就係隱性地貧,所以無叫食鐵丸。咁就係等報告睇下兩公婆係甲乙型,如果大家係同一型就有四份一機會係重型地貧。所以我嗰時嘅等待係超擔心。照左結構知唔會係甲型重型先鬆口氣,到無收電話先完全放心。

大宅

阿隨 發表於 18-9-20 22:05
應該咁講,缺鐵性貧血都有機會mcv低,所以食鐵丸。如果好似我咁只單單mcv低,血紅素合格,就係隱性地貧, ...

我2年前驗血mcv, mch, mchc, rdw 都係比正常低,到今個月驗,淨係mcv比標準差0.3,其他血指數合格,但再驗地貧血就打來叫食鐵丸,所以我都諗唔明

男爵府

moomooo 發表於 18-9-20 22:22
我2年前驗血mcv, mch, mchc, rdw 都係比正常低,到今個月驗,淨係mcv比標準差0.3,其他血指數合格,但再驗 ...

其他我唔太識,但血紅素hb呢??

大宅

阿隨 發表於 18-9-20 22:40
其他我唔太識,但血紅素hb呢??

佢淨係話mcv低,唔知再驗地貧嗰份項目係咪唔同

男爵府

moomooo 發表於 18-9-20 23:37
佢淨係話mcv低,唔知再驗地貧嗰份項目係咪唔同

因為姑娘有同我講我同先生血紅素合格有突,只係mcv低,所以唔似係缺鐵性貧血。

首頁

尾頁

跳至