依家入私家醫院咁難咁嘅

ivyko
|
屋企人整親,今日去了急症,要做手術(已講排急隊,但有再急嘅就要讓,到依家都未有手術時間),想轉番去私家但剛打去問浸會同法國都話已冇專科醫生,就算病人去到都冇得睇,睇咗都未必有位收佢,又可能私家做唔到要番去公家,原來依家係咁架?
大力大力
|
ivyko 發表於 18-9-17 18:37
屋企人整親,今日去了急症,要做手術(已講排急隊,但有再急嘅就要讓,到依家都未有手術時間),想轉番去私家 ...

因為私家醫生是在醫院掛單,你要有自己的醫生 ,才能安排去做手術~

自己入私人急症室, 都唔知比邊個醫生跟,接手醫生又不知道病人病歷,怕生意外孭鑊, 私院醫生接生意是捨難取易, 做少單生意好過~
JD930    發表於 18-9-17 18:44
大力大力
|
屋企人整親,今日去了急症,要做手術(已講排急隊,但有再急嘅就要讓,到依家都未有手術時間),想轉番去私家 ...

都係那一句 ~

溫馨提示 : 千萬唔好以為買咗保險就萬能,自已要先了解公/私營醫院運作,遇到問題才能安排妥當~
fitfish
|
上纲看養和你想要邊科的註院医生
ivyko
|
大力大力 發表於 18-9-17 18:42

因為私家醫生是在醫院掛單,你要有自己的醫生 ,才能安排 ...
當年我外婆半夜中風,我爸都係送佢去浸會架,仔仔小時甩胶都係晚上去浸會,如果唔係早論我半夜整到眼去到法國話唔收,要我去公家,我都唔知依家係咁
little_monkey
|
大力大力 發表於 18-9-17 18:45
都係那一句 ~

溫馨提示 : 千萬唔好以為買咗保險就萬能,自已要先了解公/私營醫院運作,遇到問題才能安排 ...

十分同意。自己要掌握一些information / knowledge 就可以作個好決定
wan_sosin
|
私家醫院會揀客做,而且而家多人去睇私家,一樣要排隊。
大力大力
|
fitfish 發表於 18-9-17 18:46
上纲看養和你想要邊科的註院医生

樓主家人要專科醫生, 不是普通科醫生能做手術的~
激烈的海狗
|
大力大力 發表於 18-9-17 18:45
都係那一句 ~

溫馨提示 : 千萬唔好以為買咗保險就萬能,自已要先了解公/私營醫院運作,遇到問題才能安排 ...

大力兄
ivyko
|
little_monkey 發表於 18-9-17 18:49
十分同意。自己要掌握一些information / knowledge 就可以作個好決定
依家肯係唔夠走啦!
大力大力
|
仲有,急症是真係急症......

一定要送入政府醫院急症室,私家醫院因成本及資源問題,是不會有那麼多不同專科醫生,24小時候命的~

傷風感冒,頭暈肚痛,當然可以去睇私家醫院門診~
chingmon
|
ivyko 發表於 18-9-17 18:46
當年我外婆半夜中風,我爸都係送佢去浸會架,仔仔小時甩胶都係晚上去浸會,如果唔係早論我半夜整到眼去到法 ...

好生意,當然會選客。
無生意?係門口接客。

cat_hellobb
|

荃灣港安打去問下!
大力大力
|
cat_hellobb 發表於 18-9-17 19:17
荃灣港安打去問下!

私家醫院是不會接急症的,除非有自已醫生跟進~
白毛毛
|

你要去有急病睇的私院。
養和同仁安有。其他唔知。
打去問下。
kavenzou
|

最主要係冇醫生睇,要有醫生收症,私院先會俾你入院。

我之前發高燒,中午睇養和門診醫生,黃昏前出驗血報告,門診醫生即幫我安排入院同轉介專科,晚飯時間入院。

BellLaiBell
|
要有相熟醫生至入私家,無既公家啦,有次無相熟醫生喺浸會急症等睇等入院,無床位上房等左兩三個鐘,等時無床瞓坐喺輪椅好無助。
taiwoon
|
大力大力 發表於 18-9-17 19:20
私家醫院是不會接急症的,除非有自已醫生跟進~

不是
荃灣仁安係有急症

fitfish
|

港怡都有急症 看他怎樣安排你的專科
新人物
|

專科醫生過左診症時間,係要第二日先會返,除非緊急case,上次斷腳入法國,聽到姑娘打比醫生講情況,之後姑娘只比止痛藥我食,都係第二日先做手術。

香港暫時只有仁安同港怡有24小時急症室服務。