自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

木土土 發表於 18-9-21 01:24
你用Mobile 登記 ab 兩間銀行,a係default ,b唔係default 。

當我轉錢比你,唔知你邊間銀行,咁用defaul ...

ic,thx

琥珀宮

sjnl43 發表於 18-9-21 01:30
自己轉收比自己名下, 名係一樣, 係中銀轉比痕身大猫,唔同系統喎

點做, 我係cheap 手機上到網, 要脅dl 咩a ...

你三間銀行各自去佢網銀都要登記轉賬mobile ,當你揀恆生就set 係default

之後係中銀個app做轉錢,payee 打自己Mobile,想轉去恆生就選default bank,想轉hsbc就要選匯豐銀行。

所有銀行,轉錢function仍未開放比公眾,要9/30才可以。而家只可以做登記

琥珀宮

nainaitze 發表於 18-9-21 01:36
勁呀。

請教吓,咁如果對方無裝呢啲app,可否過數俾佢呢?如有對方戶口號碼有可能得,但電話號碼 ...

對方可以唔裝apps,但佢也要在佢自己網上銀行做咗戶口登記,有紀錄,其他人才可以轉錢比佢

琥珀宮

jkswoo 發表於 18-9-21 07:54
其他討論區睇到話大眾同富邦冇參與,而交銀會收手續費

所有銀行也要推出,係金管局要求做,銀行一定要做接受客人戶口做免費收款,付款就不一定。但相信富邦銀行無理由唔做

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

snowshine1357 發表於 18-9-21 08:29
唔知點解,覺得依樣嘢好易比黑客攪

所有銀行之間結算,都要經香港結算公司(同支票結算一樣),只入本港戶口不去海外,有事一定追查到。

侯爵府

Kuri 發表於 18-9-21 08:11
咁係咪即係可以自己轉俾自己?

當然可以

別墅

回覆樓主:

想問下知唔知邊度有得睇邊間銀行有咩優惠?咁登記完佢就會直接送d錢入你戶口嗎?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

iPhone 有未?我打轉數快無呢個app

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LedTV 發表於 18-9-21 08:46

呢個唔係app黎! 只係做登記! 話比金管局知, 你登記default果個tel就係入落某戶口!
放下自在

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 18-9-21 09:04
呢個唔係app黎! 只係做登記! 話比金管局知, 你登記default果個tel就係入落某戶口!
...

原來係咁thanks

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Cakelee 發表於 18-9-21 08:45
想問下知唔知邊度有得睇邊間銀行有咩優惠?咁登記完佢就會直接送d錢入你戶口嗎?
...

https://www.edigest.hk/67220/理財/理財解碼/轉數快銀行優惠-現金回贈-日本機票-信用卡免找數/
放下自在

琥珀宮

LedTV 發表於 18-9-21 08:46

係你自己戶口用開既銀行網/apps

你無收到銀行關於呢個新服務既promotion email/SMS?

瑪瑙宮

木土土 發表於 18-9-21 09:08
係你自己戶口用開既銀行網/apps

你無收到銀行關於呢個新服務既promotion email/SMS?

Sms 就無
Email 我就無睇

次次都係有人通知或者我等緊email 先開黎望下
一陣係e banking 睇下先
Thanks

首頁

尾頁

跳至